26°C får du tåla, men bara sommartid
– Den som har problem ska först försöka tala med fastighetsägaren, säger Susanna Skogsberg som är förbundsjurist vid Hyresgästföreningen.
– Det är fastighetens ägare som har ansvaret för att människor inte kommer till skada.
I andra hand går det bra att vända sig till Hyresgästföreningen, som då tar kontakt med fastighetsägaren.
I tredje hand finns kommunens miljökontor, som har till uppgift att värna människors hälsa mot ”skador och olägenheter”.
I fjärde hand kan hyresgästen gå till Hyresnämnden.
– Kommunens miljökontor är för det mesta en bättre väg än Hyresnämnden, säger Skogsberg. De kommunala tjänstemännen är vana vid sådana här frågor.
För att kommunens miljöhandläggare ska veta vad som gäller har Socialstyrelsen gett ut ”allmänna råd om temperatur inomhus” samt en handbok som på begripligt språk talar om vad som gäller.
I handboken diskuteras temperaturens inverkan på hälsan ur många infallsvinklar. Där noteras bland annat att hög värme leder till kroppslig passivitet, sämre koncentration och trögare inlärning.
Människor med vissa sjukdomar, som överaktiv sköldkörtel eller besvär med hjärta och kärl, är särskilt känsliga för värme, liksom äldre personer.
Om den kommunala utredningen visar att temperaturen är högre än hyresgästen ska behöva stå ut med skriver tjänstemannen till fastighetsägaren och talar om att något behöver göras.
Och om fastighetsägaren inte följer uppmaningen kan politikerna i den kommunala miljönämnden utfärda ett föreläggande. Myndigheten uppmanar fastighetsägaren att göra något åt problemet, och kan dessutom hota med vite om förbättringarna inte görs i tid. Den hyresvärd som följer kommunens uppmaning behöver inte betala vitet.
– Det kan till exempel gälla installation av markiser, bättre ventilation eller något slags film på fönsterrutorna som skyddar mot solens strålar. Fastighetsägaren väljer själv lösningen på problemet. säger Skogsberg.
Hyresgästföreningen får många frågor om temperaturen i hyreslägenheter. Vinterns kyla är ett vanligare problem än sommarens värme.
– Flest frågor kommer höst och vår, vid övergången från värme till kyla eller tvärtom säger Skogsberg. Då hänger de tekniska systemen inte alltid med.
– Enstaka värmeböljor eller köldknäppar får hyresgästerna stå ut med utan att kommunen ingriper. Reglerna tar sikte på missförhållanden som är varaktiga.
Läs mer i Socialstyrelsens handbok Temperatur inomhus!
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.