28 personer fuskade sig till lägenheter – alla får bo kvar
I dag är det ett år sedan ett omfattande fusk avslöjades i den kommunägda bostadskön Boplats syd i Malmö. Genom att återaktivera gamla köprofiler och skriva över dem på nya personer lyckades en av bolagets anställda manipulera kötiden för 62 olika användare. Dessa fick därmed möjlighet att gå på lägenhetsvisningar och kunde på så vis kringgå kön och skriva kontrakt på eftertraktade hyresbostäder.
Totalt lyckades 28 personer med falska profiler lägga händerna på varsitt förstahandskontrakt. Fusket upptäcktes i samband med en rutinkontroll och den anställde, en 30-årig man, fick sparken. Han är numera misstänkt för trolöshet mot huvudman, ett brott med fängelse på straffskalan.
Anonyma tipsare har i efterhand hört av sig till Boplats syd och berättat att de betalat mellan 25 000 till 45 000 kronor för en genväg till lägenhetskontrakt. Samma summor har nämnts av Hem & Hyras källor. Enligt Hem & Hyras granskning började mannen arbeta inom Malmö stad för sju år sedan, efter att ha börjat som sommarjobbare. Han hade då ett långt straffregister och anställdes utan någon bakgrundskontroll. Han har även haft skulder på över 150 000 kronor, med krav från olika håll. Trots sin kriminella historia och livssituation beskrevs mannen som mycket omtyckt av sina kollegor.
Bland de 60 manipulerade profilerna fanns minst tre anhöriga till den misstänkte bostadsförmedlaren, varav en hindrades från att skriva kontrakt när fusket avslöjades. I efterhand upptäcktes ytterligare 40 felaktiga profiler som låg redo i kö för att användas i fusket.
I samband med att skandalen uppdagades gjorde Boplats syd en polisanmälan. Med hjälp av omfattande bevisning hoppades bolaget – förutom att få mannen fälld – kunna återta de 28 lägenheter som förmedlats på felaktiga grunder för att dela ut till personer med rätt kötid. Men ett år senare har polisutredningen fortfarande inte inletts, något som vd Krister Hjelm beskriver som ”otroligt frustrerande”.
– Jag förstår att det finns mycket som polisen måste ägna sig åt och att deras belastning just nu är tung. Men att det ska behöva ta ett år att ens påbörja en utredning, det förstår jag faktiskt inte, säger han till Hem & Hyra.
Krister Hjelm hoppas att polisen inleder sitt arbete under hösten och att man därefter kan påbörja arbetet med att ta tillbaka de 28 lägenheterna från fuskarna.
– De kan vara helt säkra på att vi kommer göra allt vi kan för att de ska få flytta ut.
Men att häva hyreskontrakt i efterhand görs inte i en handvändning – hyresgäster i Sverige har en unikt stark besittningsrätt. Enligt Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen är det i princip omöjligt att återta lägenheterna med hjälp av hyreslagen. Även om deras agerande är moraliskt förkastligt har hyresgästerna inte gjort något olagligt i förhållande till sin hyresvärd.
– Spontant har jag svårt att se hur det ska gå till. Boplats Syd har inte med det här hyresförhållandet att göra längre.
Inte heller det kommunala bostadsbolaget MKB, som äger 27 av de 28 felaktigt förmedlade lägenheterna, har särskilt goda utsikter att riva kontrakten.
– Enligt huvudregeln har hyresgästen rätt till förlängning av hyresavtalet om hyresvärden säger upp avtalet. Avtalet kan upphöra om värden har en grund som omfattas av de undantag som lagstiftaren listar. Jag kan inte se att den här situationen skulle omfattas av någon av de undantagen.
Flera av personerna som fått lägenheter på felaktig grund har en personlig koppling till den anställde på Boplats syd – spelar inte det någon roll?
– Nej, jag kan inte se att det spelar roll vid en förlängningsprocess.
Krister Hjelm på Boplats syd är medveten om situationen.
– Det är vi i vår förmedling som har gjort fel. Dessa personer har även prövats och godkänts av MKB, så i den processen finns inget stöd i lagstiftningen för att säga upp dem.
Allt hans hopp ligger i stället hos polisen. Om det går att bevisa att lägenheterna förmedlats på oriktig grund finns det möjlighet att gå vidare, menar han.
– Då är det avtalslagen och inte hyreslagen som gäller. Men förutsättningen för att gå den vägen är att polisutredningen kommer igång och att brott kan styrkas. Detsamma gäller gäller för vårt försäkringsärende. Det här har kostat oss i storleksordningen 500 000 kronor i form av konsultkostnader, extra personal och liknande.
Den misstänkte mannen hävdar själv att han inte har gjort något fel.