Annons

298 bilbränder – ingen gripen

Södertälje Under 2016 brann 200 bilar i Södertäljes bostadsområden. Fler än något år tidigare. Hittills i år summeras antalet till 98 stycken. Men inte i något fall har polisen gripit någon gärningsman.
Foto: Kenneth Samuelsson
Bilbränder - ett svårlöst brott i Södertälje.

Michael McCarthy, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun säger att det totala antalet bilbränder 2016 slutade på 200 stycken, långt fler än de 130 bränder som skett åren innan. I år har 98 bilar förstörts i bränder. Men hittills har ingen gärningsman gripits för de 298 bränderna.

– Jag har möte med polisen och olika myndighetspersoner varje vecka och mig veterligen har ingen gripits. Det är inte bra men det är brott som är mycket svåra att lösa eftersom det är ögonblicksverk och sker på natten, säger han.

Läs ocksåRekordmånga bilbränder i Södertälje

Att ingen grips gör också att det är svårt att veta varför bilarna tänds på eller varför antalet har ökat de senaste åren.

– Eftersom ingen grips kan vi ju inte göra någon orsaksanalys.

För att minska antalet bränder har kommunen och polis under flera år arbetat bl.a. genom att styra personalresurserna där de behövs mest, prata med ungdomar på fritidsgårdar, arrangera nattvandringar, samverka med religiösa ledare och väktare som är ute och ronderar. Även om orsaken inte är klarlagd så har antalet bilbränder minskat under de första åtta månaderna 2017 jämfört med 2016. Hittills i år har det brunnit 98 bilar jämfört med 125 stycken under samma period 2016.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

– Det är positivt att vi lyckats få ned antalet bilbränder något men det är inget att yvas särskilt över eftersom 2016 var ett mörkt år för fordonsbränder, arbetet mot bilbränder måste fortsätta, säger han och tillägger att antalet bilbränder tidigare år legat runt 100 stycken per år.

Annons

Den lokala polischefen i Södertälje, Max Åkerwall, känner inte heller till att någon gripits för bilbränderna under 2016 eller 2017.

– Det är frustrerande, säger han.

Läs också3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmetEn tvådelad bild med vinjetten "Bestulen på tryggheten" - en övervakningsbild som visar en person med pixlat ansikte som håller någonting i handen medan andra personer går förbi i snön i bakgrunden, samt porträtt av en ung kvinna med glasögon, piercing i läppen, rödaktigt hår och vit blus.

Under fem dagar i juli brann tio bilar i Södertälje vilket ledde till ökad övervakning från polis och väktare. Övervakningen ledde enligt Max Åkerwall till att ett misstänkt fordon stoppades och personer identifierades. Men bevisningen räckte inte till för att starta en förundersökning.

– Efter det har antalet bränder minskat vilket troligen visar att vi har identifierat rätt personer för flera av bränderna, säger han.

Han säger att skälet till att det är svårt att gripa någon beror på flera saker. Alltifrån till att brotten sker på natten när det finns få vittnen till att de tekniska bevisen brinner upp.

Annons

– En annan orsak är att det är en stor geografisk yta som ska bevakas och att vi har begränsade resurser, säger han.

Han säger att historiskt har bilbränder ofta ökat som en reaktion på att polisen har gripit eller ökat bevakningen av kriminella gäng. Men så är inte fallet i år.

– Jag har ingen förklaring till att det ökade i juli, men det kan bero på att ungdomar är uttråkade.

Läs också Polisen ser större risk för våld när gängkriminella lurar äldre i deras hem: "Mer hotfullt beteende" Falska hyresgäster kastas ut och riskerar fängelse – knark till köpare i hela landet skickades från lägenhet i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.