Annons

Stockholms studenter sämst på bostadsbidrag – 3 300 missar extrapengar

Stockholm Trots att många studenter har svårt att få ekonomin att gå ihop är det få som söker bostadsbidrag. I Stockholms län är det bara två av tio som söker de extra pengarna de har rätt till. Det visar en granskning som Hem & Hyra gjort.
Rebecca Pontén, 23, har studerat i tre år men sökte bostadsbidraget för första gången i år.

– Som student uppskattas extra pengar, speciellt under corona när man inte kan jobba extra så mycket, säger Rebecca Pontén som nyss flyttat in i en studentlägenhet på Södermalm i Stockholm.

Coronapandemin har inneburit att många extrajobb försvunnit, något som drabbat studenter.

Läs ocksåRegeringen krishöjer bostadsbidraget för barnfamiljer

Rebecca Pontén har känt till bidraget genom att vänner fått det tidigare. Nyligen sökte hon det för första gången.

– Man tenderar att skjuta på sådana saker. Du behöver köpa kuvert och posta ansökan. När man är nyinflyttad är det så mycket annat att tänka på. Jag fick i alla fall iväg det förra veckan.

Även om hon studerat i tre år har det inte varit läge att söka bidraget tidigare.

Läs ocksåMer än vart tredje bostadsbidrag slutar i skuld

– Innan har jag bott så kort på olika platser, jag har flyttat runt, och pluggat utomlands. Med Stockholm och andrahandsmarknaden blir det en sådan administration eftersom man måste uppge en specifik postadress när man söker bidraget. Det här är mitt första stabila boende.

Hon menar också att det kan vara komplicerat att i ansökan uppskatta sin inkomst under året.

Annons

– Det kan vara svårt att räkna ut när man har extrajobb.

Läs ocksåHyresgästföreningen om höjt bostadsbidrag: "Inte tillräckligt"

Uppgifter som Hem & Hyra har begärt ut av SCB visar att i landet i stort var det 65 procent – två av tre studenter – som inte sökte bostadsbidrag 2018 trots att de hade rätt till det. I Stockholms län var det 78 procent – 3 300 studenter – som inte sökte bidraget trots att de hade kunnat få det.

Linn Svärd, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer, menar att bostadsbidraget är krångligt utformat och att risken för återbetalningskrav gör att många inte ansöker om pengarna. Dessutom känner många inte till möjligheten att söka bostadsbidrag.

– Hyrorna är högre i Stockholm och studenter arbetar vid sidan av. Många tänker att de därför inte kan få bostadsbidrag.

Hon tror att svårigheten att få en fast adress leder till att få söker bidraget.

Annons

– Studenter som bor i andra- och tredjehand tvingas vara anonyma eller mer eller mindre bo på nåder. Likaså den som är inneboende.

Hon menar att slopade krav på att förutse årsinkomst skulle vara bättre. Dessutom behövs tydligare information. Hon säger att det skulle underlätta om CSN tog över hanteringen så att studenter kunde söka studiebidrag och bostadsbidrag på samma ställe.

Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, har samma uppfattning och menar att ansökningsprocessen måste förenklas. Dessutom borde åldersgränsen tas bort så att även studenter som är över 29 och inte har barn kan söka bostadsbidrag, menar SSCO.

 

Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Falska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.