Annons

3 tips från polisen – så skyddar du dig mot bedragare i hemmet

Nyheter Förut försökte de lura av dig alla dina pengar på telefon – nu kommer de hem för att stjäla dina värdesaker. Här tipsar polisen om hur du skyddar dig mot bedragare i hemmet.
En tvådelad bild med vinjetten "Bestulen på tryggheten" - en övervakningsbild som visar en person med pixlat ansikte som håller någonting i handen medan andra personer går förbi i snön i bakgrunden, samt porträtt av en ung kvinna med glasögon, piercing i läppen, rödaktigt hår och vit blus.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Polisen Cajsa Ernholdt tipsar om hur du skyddar dig mot bedragare i hemmet.

Hem & Hyra har berättat om den utveckling som polisens bedrägeriexpert ser – att nya grupper av kriminella söker sig till det som kallas fysisk vishing.

Efter en rad uppmärksammade fall där kriminella ringer till äldre personer för att få de intet ont anande gamlingarna att själva få bedragarna ta kontroll över deras bankkonton, ser polisen nu att fler gängkriminella intresserar sig av bedrägerier som innebär att de själva tar sig hem till brottsoffret för att stjäla bankkortet och värdesaker som kontanter eller smycken.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Cajsa Ernholdt är biträdande chef på bedrägerisektionen i polisregion syd, som bland annat utreder fysisk vishing. Det var detta som de skånska pensionärerna Mary och Olof råkade ut för. Som Hem & Hyra har berättat blev de på telefon kontaktade av bedragare som hävdade att Mary och Olof riskerade att utsättas för ett brott. I själva verket blev de lurade.

En av bedragarna kom hem till deras lägenhet och kom över tiotusentals kronor i kontanter.

Läs ocksåBedrägeriet börjar med bluffsamtal – så gör du dig mindre synlig på nätetEn närbild på en man med slips och klocka och ring som håller i en mobiltelefon, med vinjetten "Bestulen på tryggheten".

Olof och Mary är lång ifrån de enda som drabbats, och bedragarna vänder sig oftast mot äldre människor.

Annons

Cajsa Ernholdt på polisen har tre tips för att undvika att bli lurad:

  • Lägg på luren.
  • Släpp inte in någon obekant.
  • Lämna aldrig ifrån dig värdesaker, bankkort, koder eller id-handlingar.

Eftersom många bedrägerier börjar med att en bedragare ringer upp, är det viktigt att avsluta samtalet vid minsta misstanke om att något inte står rätt till, säger Cajsa Ernholdt.

– Lägg på luren direkt. Du behöver inte vara artig eller trevlig, säger hon.

Inte för sent att ångra sig

Även om du på telefon gått med på att släppa in en person är det aldrig för sent att ångra sig om någonting verkar fel och låta dörren förbli stängd och låst.

– Ring polisen, en anhörig eller någon annan person i din närhet och berätta vad som har hänt, säger Cajsa Ernholdt.

Läs ocksåPolisen ser större risk för våld när gängkriminella lurar äldre i deras hem: "Mer hotfullt beteende"En tvådelad bild som visar två mörka siluetter i en gångtunnel och en hand till en äldre person som håller i en käpp och texten "Bestulen på tryggheten".

Om du trots allt har lämnat ifrån dig ditt bankkort, koder eller inloggningar behöver det inte vara för sent att rädda kvar pengarna. Men det gäller att agera snabbt.

Annons

– Ring till din bank för att se om de kan stoppa den bedrägliga transaktionen och spärra ditt kort. Det är jätteviktigt att göra det direkt. Ring sedan polisen och anmäl händelsen.

Då ska du ringa 112

Om det är ett pågående brott eller akut på annat sätt är det larmnumret 112 som gäller.

För den som misstänker att ens granne eller någon annan person i närheten utsatts för bedragare kan det vara bra att skriva ner vad och när man hört eller sett någonting, till exempel som en anteckning i mobilen. Samma sak gäller för den som själv blivit utsatt.

– För oss kan det vara den här lilla, lilla detaljen som gör att vi kan lägga pusslet och faktiskt lösa brottet, säger Cajsa Ernholdt.

Fakta: Mer information om bedrägerier
Fakta: Brottsofferjouren kan hjälpa
  • Brottsofferjouren är en ideell organisation som erbjuder stöd åt den som utsatts för brott, bevittnat ett brott eller är anhörig till ett brottsoffer. Stödet kan bestå av samtal, hjälp med att göra en polisanmälan, ansöka om skadestånd eller sköta andra myndighetskontakter.
  • Brottsofferjouren nås via hemsidan eller på telefon 116 006.
Bestulen på tryggheten
Läs också ”Portvakten” Michael håller koll på huset – så kan grannar stoppa åldringsbedragarna Mary och Olof lurades att släppa in bedragare – blev av med sparpengarna: ”Sa att de var från polisen” Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.