30 grader varmt i lägenheten
I en anmälan till miljöförvaltningen i Stockholm berättar lägenhetsinnehavaren att hon sommartid har problem med höga temperaturer i sin lägenhet, som hon flyttade in i 2010. Emellanåt kan det upp mot 30 grader varmt i den. Värst är problemen runt klockan sex på kvällen.
”Vid direkt sol har jag mörkläggningsgardin neddragen för takfönstret och persienner nedfällda i fasadfönstren”, skriver hon.
Trots att det 2015 monterades solfilm på alla fönster har problemen fortsatt.
Den 19 juni i år genomförde miljöförvaltningen i Stockholm kontrollmätningen av temperaturen i lägenheten.
Vid mättillfället var det 22 grader varmt ute och det blåste cirka 3 meter i sekunden. Persiennerna i fasadfönstren var neddragna precis som takfönstrets mörkläggningsgardin.
Enligt miljöförvaltningens protokoll var det 27 grader varmt i lägenheten. Folkhälsomyndigheten rekommenderar en inomhustemperatur på mellan 20 – 23 grader.
Stadsholmens förvaltare skriver i sitt svar till miljöförvaltningen att fastigheten har ett stort kulturhistoriskt värde och klassificeringen blå, vilket bland annat innebär att det inte får göras några ingrepp i byggnaden som ur kulturhistorisk synvinkel är ovarsamma, negativa för stadsbilden eller som förvanskar kulturhistoriska värden.
”Fastigheten är ett självdragshus där vi gjort det vi kan för att förstärka ventilationen, det finns paxfläkt i badrum, fläktkåpa i kök, cassamjaventiler i fönsterbågar, solfilm på takfönster samt bullerglas. När det är självdragshus som i detta fall måste man ha fönsterna öppna för att få cirkulation på inomhusluften vid höga utomhustemperaturer. Vi kan således inte göra fler åtgärder”.