340 fast i jakten på svartuthyrning hos Öbo
I höst är det tre år sedan som Öbo satte igång sitt projekt för att få stopp på olovliga och felaktiga uthyrningar.
Sedan dess har 340 lägenheter friställts och gått till personer i bostadskön.
Det handlar om hyresgäster som utan tillstånd hyr ut sin lägenhet i andra hand och om hyresgäster med dubbel bosättning där Öbo bedömer att hyresgästen egentligen bara använder lägenheten som övernattningsbostad.
I de flesta fall behöver Öbo inte säga upp kontraktsinnehavaren när det gäller svartuthyrning för när Öbo hör av sig med sina misstankar säger hyresgästen upp sitt avtal.
– Man gör ofta en chansning när man hyr ut olovligt, man vill hjälpa nära och kära eller tjäna pengar. När man sedan blir påkommen så säger man upp kontraktet självmant då man inser att man gjort fel. I många fall är det så att man bott i lägenheten till att börja med. Man skaffar sedan ett nytt permanent boende och hyr då ut olovligt, säger Anna-Carin B Magnusson som är bosocialchef på Örebrobostäder.
Öbo arbetar nu med ytterligare 50 misstänkta fall och har konstant mellan 100 och 200 tips i högen. Men alla dem kommer inte leda till att personer mister sina bostäder
– Som hyresgäst får man ge sin egen bild av situationen. Ibland finns det helt rimliga förklaringar och då lägger vi ned det ärendet. Det finns ingen anledning till oro för att förlora sitt hyreskontrakt om man har lägenheten som sitt permanenta boende, även om jobb eller andra omständigheter gör att man är borta från den en del av tiden, säger Anna-Carin B Magnusson.
Samtidigt säger du i ett fall som Sveriges Radio P4 Örebro uppmärksammat och där en barnfamilj kan mista sitt boende på grund av dubbel bosättning, att ”det inte är svart eller vitt”. Finns det då inte en risk att oskyldiga sägs upp?
– Juridik handlar om bedömning och så även hyresjuridik. Våra handläggare tar inga helt egna beslut utan vi rådfrågar alltid varandra för att komma till ett gemensamt beslut i ärendena. Ibland rådfrågar vi också en extern jurist. Men ibland står ord mot ord och det är därför det är så bra att det finns oberoende hyresnämnder som kan avgöra, säger Anna-Carin B Magnusson.
Varifrån kommer tipsen till er?
– Det är från grannar, omgivning och personal. Ju mer frågan uppmärksammas desto mer tips kommer in till oss. Folk börjar mer och mer få upp ögonen för rättviseaspekten, att lägenheter ska fördelas via bostadskön och ingen annanstans. I tipsmejl vi får påpekar ofta personen att de själva står och väntar på bostad och blir störda av att andra hyr svart och därmed går före i kön. Allt vårt arbete med att få ordning på detta handlar ju om att lägenheter ska fördelas på ett rättvist sätt utifrån vår kö, att den som står på kontraktet också ska vara den som bor i lägenheten och i slutändan att den som bäst har ett behov av en lägenhet ska ha den.
För att ha rätt att hyra ut din hyresrätt när du inte själv bor där, behöver du ha hyresvärdens tillstånd.
För att ha rätt till din hyresrätt är det den plats du ska vara skriven på och ha din huvudsakliga dyngsvila på.