400 nya bostäder planeras i centrala Göteborg
– Vad vi vill åstadkomma är att skapa göteborgarnas nya mötesplats vid älven, säger Birgitta Lööf, planchef vid stadsbyggnadskontoret i Göteborg. Det ska vara en attraktiv plats som är öppen för alla, inte bara för dem som bor eller är verksamma i området.
I detaljplanen ingår bland annat omkring 400 nya bostäder som ska byggas på det som i dag är en stor och i alla fall kvällstid ödslig parkeringsplats.
– Vi har som mål att alltid se till att 25 procent av nybyggnationen blir hyresrätter, säger Martin Blixt, projektledare vid Älvstranden Utvecklings AB, det kommunala bolag som fått till uppgift att utveckla området.
– Det skulle innebära ett hundratal hyresrätter och naturligtvis får det inte bli hyresrätter som om ett par år ombildas till bostadsrätter. Så det är inte otroligt att det blir något av de kommunala bolagen som bygger.
Men Skeppsbron är inte tänkt att bli någon sömning sovstad med enbart bostäder. Längs kajen planeras för gång- och cykelstråk, restauranger och caféer och bostadshusens bottenvåningar ska upplåtas för handel och andra verksamheter.
Den planerade nya knutpunkten för kollektivtrafiken borgar också för att det blir liv och rörelse under stora delar av dygnet. När spårvagnsnätet väl byggts ut på Stora Badhusgatan är tanken att det ska gå att byta mellan spårvagn, buss och färja vid den nya terminalen.
Planen för Skeppsbron är en liten pusselbit i det planeringsarbete för älvstranden som pågått under flera år och som inleddes med vad som kallas Dialog Södra Älvstranden. Dialogen innebar bland annat att sex olika arbetsgrupper, bestående av såväl vanliga göteborgare som proffs, diskuterade fram en rad olika förslag för hur området skulle se ut i framtiden.
Dialogprojektet har i efterhand fått viss kritik, eftersom flera av dem som deltog inte ansåg att deras idéer togs tillvara tillräckligt och att det inte handlade om något reellt inflytande utan mer om ett spel för gallerierna.
Ett av de förslag som dock hängt med från den tiden och som återfinns i det nu aktuella förslaget är önskemålet om ett bad i älven.
– Nu är det ju inte tillåtet att bada i älven så vad det handlar om är en utomhusbassäng som är nedsänkt i älven och där vattnet vintertid kan värmas upp med energi från Rosenlundsverket, säger planchef Birgitta Lööf.
– Det ska vara ett allmänt bad som ska vara tillgängligt för alla och som vi också tror kommer att öka områdets attraktionskraft. Nu krävs det någon aktör som kan ta hand om badet men vi jobbar ivrigt med att lösa den frågan.
Vad som ska hända med områdets två äldre hus, Merkurhuset och det hus som inrymmer Kinesiska Muren är inte helt klart.
– Som fastighetsägare förordar vi att Kinesiska Muren-huset rivs eftersom huset är i så dåligt skick och det skulle i sådana fall innebära att det kan bli fler bostäder i området, säger projektledare Martin Blixt.
– Men i detaljplanen finns fyra olika förslag på vad som ska hända med de här husen så ännu så länge är det en öppen fråga.
Hela syftet med utställningen av detaljplanen är att få in synpunkter på förslaget. Under de sex veckor, från 30 september till 10 november, som planen finns utställd i Älvrummet, på stadsbyggnadskontoret och hos sdn Centrum kan alla göteborgare som vill också tycka till om planens innehåll.
Därefter arbetas förslaget om med förhoppningen att detaljplanen ska kunna godkännas någon gång under nästa år.
– Förutsatt att detaljplanen inte överklagas eller att det uppstår andra förseningar planerar vi att först kunna komma igång med arbetet på kajerna och med spårvägen, säger Martin Blixt. Det innebär att det skulle kunna bli inflyttning för bostäder och verksamheter någon gång under sommaren 2013.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.