Får bo kvar trots tio personer i en tvåa
Tunabyggen i Borlänge gör regelbundna kontroller över hur många personer som är folkbokförda i det kommunala bolagets lägenheter. Vid en sådan kontroll i början av förra året bodde det sex vuxna och tre barn i en tvåa på 60 kvadrat, utöver lägenhetsinnehavaren, en man i 30-årsåldern. Han är gift och har två barn men både hustrun och barnen är folkbokförda på en annan adress i en annan kommun i Dalarna.
Enligt Tunabyggens normer så får det inte bo fler än fyra personer i den aktuella lägenheten. Bostadsbolaget skickade därför en anmodan om rättelse. En månad efter rättelsen skickades ut så sades kontraktet upp.
Hyresgästen kontaktade då värdens advokat och förklarade att personerna som är skrivna hos honom inte bor där, de får bara sin post hem till honom. Han har bara medgett att en person, en kusin, fick folkbokföra sig på adressen. Sedan har denne sett till att de andra personerna fått sin post till lägenheten, för att de inte ska förlora bidrag från försäkringskassan och kommunen. Hyresgästen uppger att han inte tagit betalt av personerna som folkbokfört sig hos honom.
Det gjorde inte att värden såg hyresgästen i en bättre dager. I första hand sades mannen upp för att han ägnat sig åt otillåten andrahandsuthyrning eller att han haft för många personer boende hemma hos sig. Om hyresgästen kunnat bevisa att han inte haft personerna boende hemma hos sig skulle han i stället sägas upp för att han inte anmält bidragsbrott.
Varken hyresnämnden eller hovrätten godtar Tunabyggens resonemang. Hyresgästen är skriven på adressen. Enbart folkbokföringen kan inte användas som bevis för otillåten andrahandsuthyrning eller att det bott så många i lägenheten att det varit till men för värden.
Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är inte förvånad över hyresnämndens och nu hovrättens beslut. Det här ärendet var ett av tre som hon nyligen redogjorde för vid ett seminarium om andrahandsuthyrning.
Bevisningen är helt enkelt för tunn, enligt Susanna Skogsberg. Tunabyggen har inte kunnat bevisa att det rör sig om otillåten andrahandsuthyrning. De normer och riktlinjer som bland annat Boverket och flera bostadsbolag har för antalet boende i en och samma lägenhet ger i sig inte lagligt stöd för att säga upp hyresgästen. Värden måste visa att det finns problem.
– Det skulle kunna handa om exempelvis högre förbrukning av vatten eller onormalt slitage, men några sådana bevis finns inte.
Argumentet att lägenheten använts som brottsobjekt för att få felaktiga utbetalningar från det allmänna, är inte juridiskt hållbart, enligt Susanna Skogsberg.
– Hyreslagen kan inte användas för att komma åt påstådda problem med bidragsfusk, säger Susanna Skogsberg.