Annons

En husockupant 10 år senare – så gick det för Trulsa

Lund När Trulsa har vägarna förbi Lund brukar hon tänka på Smultronstället. Under hösten för tio år sedan ockuperade en grupp ungdomar den obebodda villa som låg där på kommunens tomt. Trulsa var en av dessa.
Foto: André de Loisted
Trulsa är numera malmöbo. Hon lyckades av en slump tidigt komma över ett förstahandskontrakt, som hon senare har kunnat byta mot andra.

I år är det tio år sedan en rad husockupationer genomfördes i Lund. Vad hände sen? Hem & Hyra har återvänt till platserna och träffat en som var med.

– Jag har gått från en obstinat punkunge till en ganska organiserad människa, säger hon och ler halvt.

Läs ocksåKarta: Det hände med de ockuperade husen

Hon föredrar fortfarande att använda namnet Trulsa, precis som då. Men önskan om anonymitet handlar inte om skam eller ånger – på ena benet har hon en tatuering av Smultronstället.

– Det var allt från nittioåriga tanter till små bebisar i barnvagn som kom dit och bli en liten del i det.

Det tog tre veckor innan ockupanterna blev utslängda av polisen och huset revs. Men Trulsa ser det ändå som en framgång.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

– Då var det så länge sen de senaste ockupationerna i Lund var så ingen var beredd. Det var anledningen till att vi fick ha det så länge.

Kände du dig nånsin tveksam till att flytta in?

– Det var kallt. Jag höll på att få lunginflammation, säger Trulsa direkt, och tillägger: ”Men ja, nånstans var jag lite rädd för polisen, vad händer om de kommer?”.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Tidsdokument: Läs intervjun med Trulsa från 2008

Annons

När polisen väl kom var Trulsa på skolan – hon var då bara 19 och gick sista året i gymnasiet. Hon undkom därför till skillnad från vissa andra som polisen avhyste åtal för olaga intrång.

Det var inte bara bristen på bostäder som engagerade ockupanterna. Smultronstället blev något av en alternativ fritidsgård, för de som inte föll in i kategorierna student eller barnfamilj.

Trulsa hämtade inspiration från Ungdomshuset i Köpenhamn, som drevs självständigt under flera år innan kommunen rev huset under tidvis våldsamma protester 2007.

I Lund följde flera husockupationer och demonstrationer efter Smultronstället. En del i form av civil olydnad, men inte alla. Trulsa tröttnade till sist.

– Konflikt med polisen får man räkna med, men när de kom våld och skadegörelse i bilden ville jag inte längre vara med.

Villan på Kävlingevägen – som ockupanterna snabbt döpte till Smultronstället – har blivit ett minne för livet på Trulsas ben.

Mycket har hänt på tio år. Trulsa är inte längre tillsammans med sin dåvarande pojkvän, Martin. Efter att ha bott hos föräldrarna och på Smålands nation flyttade Trulsa efter två år till Malmö.

Vad tänker du om bostadssituationen i Malmö nu?

– Det är för mycket tjäna pengar-tänk när tak över huvudet borde vara en mänsklig rättighet.

Annons

Trulsa lyckades av en slump tidigt komma över ett förstahandskontrakt, som hon senare har kunnat byta mot andra. Hon är inte nöjd med den nuvarande hyresvärden, som är en av de större privata i Malmö.

2008. Boende, teater och tv-spelshörna fanns i den ockuperade villan på Kävlingevägen 51.

Trulsa vill gärna kunna kombinera sitt boende med något annat – till exempel en studiegrupp eller ett kafé – oavsett om det blir hyresrätt, bostadsrätt eller hus i framtiden.

När det gäller meningsfulla fritidsverksamheter tycker hon att det hänt mycket i Malmö. Själv är hon engagerad i den ideella musikklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan.

– Jag har insett hur viktigt det är med en grundstruktur som alla följer, hur tråkigt det än hade låtit för min 19-åriga anarkisthjärna. Bra ledarskap måste finnas – oavsett om det finns något vinstintresse eller inte.

Om ditt 19-åriga jag hade sett dig nu – hade hon blivit förvånad?

–Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag har alltid trott på att det man får ut av hårt arbete förtjänar man. Om man jobbar hårt är det inte fel att tjäna pengar.

 

Fakta: Trulsa

Ålder: 28 år

Bor: Hyreslägenhet vid Nobeltorget i Malmö.

Utbildning: Textilinriktning på bild- och formprogrammet på gymnasiet. Ingen högskoleutbildning.

Gör: Nystartat eget företag som säljer textilt handarbete. Har tidigare arbetat i matbutik, på restaurang och klädlager – bland annat som arbetsledare.

Foto: André de Loisted
Fakta: Detta hände då
  1. En större obebodd villa på Kävlingevägen i Lund ockuperas av en grupp ungdomar.
  2. Huset döps snabbt om till Smultronstället.
  3. Ockupationen bevakas av medier från hela landet. Efter tre veckor tvingas ungdomarna ut och kommunen river villan.
Fakta: Så gick det sedan
  • Ockupationen av Smultronstället blev en startpunkt för den ockupationsrörelse som följde i landet.
  • 31 personer fälldes för ockupationerna i Lund mellan 2008 och 2010. Det vanligaste brottet var olaga intrång och den vanligaste påföljden böter.
  • Tomten där Smultronstället låg är fortfarande obebyggd, ägs av kommunen och markerad som parkmark.
Läs också Boris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget torn Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"
Dokument & filer Tidsdokument: Läs intervjun med Trulsa från 2008

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.