42 störande grannar fick betala tusen kronor var
Den absolut vanligaste störningsorsaken är hög musik.
– Det kan också handla om att det är mycket folk i lägenheten, fest, kalas, högljutt och livat. Folk blir inte tystare när de dricker lite, säger Hans Kröpl, Fabo:s kundsamordnare.
När nu 2011 har summerats kan han konstatera att det totalt under året kom in 89 störningsanmälningar. I 47 fall kunde dock Securitas, som åker ut på anmälningarna, vända hem igen utan några åtgärder. Det var lugnt på platsen när de kom fram.
Antalet störningsanmälningar är något fler än 2010, då kom det in 79 anmälningar varav 37 ledde till åtgärd. Den som får påringning av Securitas ombeds vara tyst och får sedan en faktura och ett störningsbrev hem, där en kopia skickas till Socialtjänsten.
Hyresgästen faktureras tusen kronor, vilket är Fabos störningsavgift. Det motsvarar beloppet som vaktbolaget tar för utryckningen. Enligt en granskning som Hem & Hyra gjorde i somras varierar störningsavgiften hos de kommunala bostadsbolagen, exempelvis HFAB har ingen alls.
Hyreslagen § 25 (jordabalkens 12:e kapitel) lyder: ”När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen får tålas (störningarna i boendet)”.
Också hyresvärden har ansvar:”Om det förekommer störningar i boendet, skall hyresvärden ge hyresgästen tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör, samt om denne är en bostadshyresgäst, underrätta socialnämnden i den kommun där lägenheten är belägen om störningarna”.