Akut uthyrningsförbud och omfattande kritik mot svartlistad hyresvärd
Det är ett flerfamiljshus på Östergatan i Tomelilla som flera myndigheter nu tittar närmare på.
Sara bor med sina fyra barn i en av lägenheterna i det hundra år gamla huset. Nu har hon beslutat att ta kontakt med både myndigheter och Hyresgästföreningen, även om hon är orolig för att hon ska ställas utan boende och få svårt att hitta något annat eftersom hon har försörjningsstöd.
– Vi vet inte vad som ska hända men det är ärligt talat bättre att bo ute på gatan – det är i alla fall renare, säger hon.
Sara berättar om en bostad som är så eftersatt att den inte går att hålla ren, oavsett hur mycket hon städar. Åsa Ekberg på Ystad-Österlenregionens miljöförbund och har själv varit på inspektion i två olika lägenheter i huset.
– Det största problemet är badrummen i båda lägenheterna. Där var svartmögelpåväxt, säger hon.
Saras tonårsdotter Fatima har fått begränsa sitt umgänge på grund av boendesituationen.
– Det är skämmigt att ta hem kompisar, de frågar ”städar ni aldrig?”. Så jag tar bara hem de jag känner väl, säger hon.
Barnen i familjen har märken på kroppen som de misstänker kommer från vägglöss. Enligt ett läkarintyg är märkena på den yngsta, några månader gamla sonen ”förenliga med vad som kan uppstå vid infestation av vägglöss”.
För de större barnen är märkena på kroppen jobbiga på andra sätt.
– Hon brukade ha bikini på sig och nu kan hon inte det, berättar Sara om hur Fatima påverkas.
En dag hittade dottern en mus i sitt rum. Hon misstänker att den tagit sig upp genom det sex, sju centimeter stora hål som går rakt igenom golvet ner till våningen nedanför.
– Jag sov med min mamma i en vecka efter det, berättar Fatima.
Samtliga fönster i lägenheten har enkelglas och familjen har igång ett elelement, för det yngsta barnets skull.
– Vi tänkte köpa gasolbrännare men det ska man inte ha för det är farligt, säger Sara.
I ett rum sitter de så långt ner och är i så dåligt skick att Sara bara vågar använda rummet som förvaringsyta, ifall fönstren skulle trilla ner.
I en annan lägenhet i samma hus bor en annan barnfamilj, som nyligen har kommit från Syrien.
– Det finns inga andra lägenheter. För alla andra måste man ha en fast inkomst, berättar mamman i familjen.
Även här märks fukten. I köket går ett fönster överhuvudtaget inte att stänga. Förra året släppte ett av köksskåpen från väggen och trillade ner på den sexåriga dottern, som dock klarade sig utan allvarligare skador.
– Hon är fortfarande rädd för att komma in här i köket, berättar mamman.
I badrummet är duschen ständigt på, eftersom den inte går att stänga av. Flera kakelplattor har trillat ner från väggen.
Båda de familjer som Hem & Hyra pratat med säger att de inte har fått någon respons när de klagat hos hyresvärden.
– Han gör ingenting. Han bryr sig inte ett dugg, säger Sara.
Miljöförbundet kräver att Patrik Jörnklev ska åtgärda en rad brister i de båda undersökta lägenheterna. Han har tre månader på sig – men tiden börjar ticka först efter att han har tagit del av beslutet, och hittills har han inte kunnat nås. Och myndigheten har än så länge valt att inte koppla något viteshot till beslutet.
– Det är väldigt sällan man gör det i första steget, säger miljöinspektören Åsa Ekberg.
Hon menar att den handläggningstid som fastighetsägaren får betala i sig kan vara ett påtryckningsmedel. Patrik Jörnklev har tre månader på sig att åtgärda bristerna – men tiden börjar ticka först efter att han har tagit del av beslutet, och hittills har miljöförbundet inte kunnat få tag på honom. Inte heller Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen som företräder en av hyresgästerna har kunnat nå fastighetsägaren.
– Om han är en bra hyresvärd så gör han allt i sin makt för att följa åläggandena från miljöförvaltningen, säger hon.
Snabbare har det däremot gått för räddningstjänsten, Sörf. När förebyggandechefen Torbjörn Lindén via miljöförbundet fick reda på att det fanns lägenheter i källaren åkte han ut på en egen inspektion. Det visade sig att två unga män bodde i ett rum i källaren som inretts till bostad. Räddningstjänsten lade omedelbart ett förbud mot att bo där, och de boende kördes till socialförvaltningen.
– Det fanns ingen alternativ utrymningsväg. Skulle du få en brand i källaren och den skulle rökfyllas så kommer du inte ut. Det finns inga fönster att ta sig ut genom heller. Det var rena fällorna, säger Torbjörn Lindén om det ovanliga beslutet att på stående fot döma ut boendet.
Även Tomelilla kommun kommer att titta närmare på bostäderna i det som enligt bygglovet ska vara förråd, tvättstuga och samlingslokaler.
– Det finns absolut inget bygglov för bostäder i källaren, säger bygglovschefen Ingrid Järnefelt.
Hem & Hyra har varit i kontakt med Patrik Jörnklev som dock avböjer att kommentera.
– Jag vill inte svara på några frågor – tack, säger han och lägger på luren.
Sara och Fatima vill inte förekomma med sina riktiga namn eller på bild i tidningen.
Förvaltningen av Patrik Jörnklevs fastigheter har under de senaste tio åren flera gånger blivit tvister i hyresnämnden, vilket medfört att fastighetsägaren är upptagen på Hem & Hyras svarta lista.
2010 ansökte Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning av tre fastigheter i Tomelilla, sedan fastighetsägaren inte betalat sina fjärrvärmeräkningar. Hyresnämnden beslöt dock att husen på Östergatan 12, Grönegatan 4 och Bangatan 6 inte skulle tvångsförvaltas, då Patrik Jörnklev till sist betalade.
Patrik Jörnklev är mäklare och baserad i Malmö. Under 2009 varnades han av Fastighetsmäklarnämnden, sedan han tagit emot provisioner som inte redovisats och därför dömts till samhällstjänst för bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll.