Läget snart akut för gräsrötterna i Halland
– Om vi fortsätter att tappa förtroendemannakåren i den takt som sker nu och inte gör något, då har vi inga förtroendevalda kvar om fem år, säger Petra Lundh, enhetschef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.
I södra Halland är Hylte mest utsatt där det helt saknas lokala hyresgästföreningar. Men även Falkenberg och Laholm är dåligt representerade med enbart ett LH på respektive ort.
Enligt Petra Lundh är ett av problemen att många förtroendevalda varit aktiva väldigt länge, vissa i upp till 30 – 40 år. De orkar inte längre och slutar. Medan lokala hyresgästföreningar läggs ned ökar antalet aktivitetsgrupper och husombud.
– Det traditionella styrelsearbetet är inte lika intressant. Folk har inte tid med aktivitetsplaner, göra budget och skriva verksamhetsberättelser. Vi måste ta reda på hur folk vill engagera sig och anpassa nya modeller efter det.
Om det är så svårt att få aktiva är det inte dags att skrota LH-modellen?
– Nej, tvärtom. Poängen med ett LH är ju att tillvarata hyresgästernas inflytande och föra fram grannarnas talan när det gäller boinflytandet. I grunden är detta en demokratifråga. Om vi tappar de lokala hyresgästföreningarna blir vi svagare mot hyresvärden.
Trots att Petra Lundh ser allvarligt på läget är hon inte orolig inför framtiden. Hon berättar att regionen precis startat projektet ”Fler aktiva” som ska ta fram ett koncept för att få fler att engagera sig både i styrelser och i aktivitetsgrupper.
– Det är skarpt läge nu men vi vet att vi kan ordna det här. Forskning visar att folk vill engagera sig men många vill göra annat än själva styrelsearbetet.
Hem & Hyra träffar två förtroendevalda i den lokala hyresgästföreningen Klyftehög i Halmstad. Trots att mycket tid går åt till att skriva dagordning, protokoll och göra verksamhetsplanering tycker de att det är värt slitet. Tomas Svensson, ordförande och Berit Mohag, sekreterare säger att deras lokal är populär bland de boende och används till allt från möten till dop och musikquiz.
– Vår förening är viktig. Våra aktiviteter skapar gemenskap. Folk lär känna varandra här. Ofta är problemet i ett område att folk inte känner varandra. Vår förening bryter isen mellan människor, säger Berit Mohag.
Trots att aktiviteterna sjuder bekräftar båda att det är svårt att få aktiva medlemmar till styrelsearbetet.
– Jag tror det beror på administrationsbiten. Vi ska skriva protokoll, dagordning, verksamhetsberättelse, verksamhetsplanering och redovisa budget. Det tar tid och det skrämmer bort många, säger Tomas Svensson.
– I vårt LH är vi två som har mycket tid och tre som har mindre tid. Vi accepterar att vi lägger olika mycket tid på våra uppdrag. Det är nog förutsättningen för att vi ska kunna finnas, säger Tomas Svensson.
Han tycker det är bra att Hyresgästföreningen är öppen för nya sätt att vara engagerad på men menar att de nya formerna aldrig får ersätta de lokala hyresgästföreningarna.
– Om du har en aktivitetsgrupp är det den aktiviteten du är engagerad i. Ett LH lyssnar på hyresgästerna. Vi knackar på och tar reda på vilka problem de boende har i sina lägenheter. Vi är öronen mot hyresgästerna. Sedan tar vi med oss deras synpunkter till hyresvärden. Det är ju det som är grejen.
2007: 199
2008: 193
2009: 185
2010: 176
2011: 169
2012: 160
2013: 142
2014: 132
2015: 110
2016: 99
2017: 79