Annorlunda vara fastighetsskötare i glesbygd
Nybryggt kaffe med påtår. Fördragna persienner mot den allt varmare solen. Fastighetsskötarna Joakim Westling och Peter Pallin berättar om sina jobb hos kommunala Malungshem. De har ansvaret för 163 lägenheter på sju platser förutom själva Sälen, Sörsjön, Fjället, Tandådalen, Transtrand, Rörbäcksnäs och Högstrand. Och de hör alltså till de lyckliga Sälenbor som kan bo och arbeta här året om.
Innan de blev arbetskamrater jobbade Joakim som stenhuggare och Peter hade bland annat jobbat som snickare.
Joakim är född och uppvuxen i Sälen och pratar utan dialekt så att vi ska förstå. Peters värmländska slår igenom litet lätt, han kom till Sälen 1993 som säsongsarbetare och blev kvar.
– Fördelen med att känna alla är ju också en nackdel. Många vill felanmäla när man möts på Konsum och jag lovar men glömmer bort det, säger Joakim med en blandning av suck och leende.
– Där är nätet bra. Det är enkelt och tillgängligt för de flesta, säger Peter
Till skillnad från sina arbetskamrater i Malung och andra större orter har Joakim och Peter även som sina arbetsuppgifter att skriva kontrakt, visa lägenheterna och besiktiga dem. De sköter också beställningar och kontakter med hantverkare för specialarbeten.
Och förutom det tillkommer de vanliga arbetsuppgifterna: snöskottning, gräsklippning, reparationer och att ha kontakt med hyresgästerna via mail och telefon eller var helst de visar sig.
Oftast reser de åt varsitt håll en vanlig arbetsdag men på vintrarna brukar de hjälpas åt, en kör maskinen och en handskottar.
– Skitjobben turas vi om med, säger Joakim.
– Ja, det fungerar bäst, säger Peter utan att nämna vad de jobben innebär.
Förutom Hem & Hyra är även Malungshems vd Jonas Larsson på besök på Sälenkontoret. Han brukar träffa Joakim och Peter var tredje vecka för att stämma av deras jobb: vad behöver köpas in, har de hittat något större fel i fastigheterna som behöver åtgärdas.
– Rent krasst ekonomiskt skulle jag vilja göra mig av med enheter i de små byarna. Men politiskt sett ska de förstås vara kvar, säger vd Jonas.
Han funderar litet och säger sedan:
– Men politikerna ska faktiskt ha en eloge, det är behjärtansvärt att kommunen erbjuder boende för alla överallt.
– Ja, man ska kunna skilja sig i Sörsjön också och kunna bo kvar i byn för barnens skull, säger Joakim.
Hos Malungshem i Sälen bor i dag många inflyttade unga familjer. De har jobbat här under snösäsongen, trivts och vill prova på att bo här året runt.
Att vara hyresgäst i glesbygd kan innebära att man ibland får vänta en dag extra på att få hjälp. Det accepterar de allra flesta. I flera av de mindre byarna har Malungshem även hjälp av hyresgäster som skottar och hjälper sina grannar med småsaker.
– Det är klart vi vill komma direkt när det är något, men har vi planerat något större åt ett annat håll kan det bli väntan. Och älgjakten är ju helig, då är det bara det akuta som gäller, säger Joakim.
Peter ser fram emot att kunna jobba mer personligt via nätet:
– Det är på gång i vårt system och det kommer att betyda mycket att hyresgästerna kan se att vi tagit emot deras mail och att vi kommer att fixa det så snart vi kan.
Vad är det sämsta med ert jobb?
Joakim ser på Peter och säger sedan:
– Det är när man inte når fram till hyresgästen.
– Ja, när man inte når ända fram så att både de och vi blir nöjda, fyller Peter i.
• Är den enda av landets kommuner som har två orter i sitt namn.
• Kommunen har 10 089 invånare. På vintern har kommunen över en miljon gästnätter per år.
• Det kommunala bostadsföretaget Malungshem har 1 000 lägenheter i 18 byar och orter.