Annons

Hyresgästbasen Marie Linder: ”Malmö är en delad stad”

Malmö En trea för 5 300 kronor i månaden. Eller 12 000. Hem & Hyra följde med Hyresgästföreningens högsta ledning på en resa från Malmös dyraste till billigaste bostadsområden.
Foto: Anders Paulsson
Den årliga träffen för alla regionordförande i Hyresgästföreningen hålls i år i Malmö. Under måndagen besöktes bland annat området Törnrosen på Rosengård.

En buss kommer lastad. Det är ordförandeträff i Hyresgästföreningen. Ordförande från landets nio regioner träffas en gång om året för att utbyta erfarenheter. Den här gången ses de i Malmö och på schemat står en busstur genom staden.

När Hyresgästföreningen tillsammans med det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB, kallade till en första presskonferens för att presentera Malmömodellen år 2002 hette det att stadens hyror skulle ”marknadsanpassas”. Hyrorna skulle spegla hyresgästernas egen bild av sitt område i kombination med en rad andra faktorer, som lägenhetens läge i huset och vilken standarden var. Parkettgolv och handdukstork skulle synas på hyresavin i form av lite högre hyra, medan plastgolv och brister i förvaltningen skulle ge lägre hyra.

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Sjutton år senare har den nya modellen för hyressättning både uppdaterats, förändrats och exporterats till en lång rad svenska städer. Och ingen talar längre om att hyrorna marknadsanpassas. Men läget och standarden påverkar hyrorna inom det så kallade bruksvärdessystemet. Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, ser modellen som en förebild. Särskilt nu när Hyresgästföreningen dragit igång en kampanj mot marknadshyror i nybyggnation kopplat till Januariavtalet.
– Skulle hyrorna släppas fria skulle vi se ännu högre hyror i nybyggnation än vad vi gör idag, säger Marie Linder.

Annons
Västra hamnen i Malmö. Ett nybyggt område med hyresnivåer därefter. Och ett av stoppen på den busstur som alla regionordförande åkte på under måndagen.

Efter en kort resa står vi på taket till ett av Malmös nybyggda hyreshus i området Västra hamnen. En trea här kostar minst 12 000 kronor, berättar Göran Rosberg från stadsbyggnadskontoret i Malmö stad. Nya siffror från SCB visar att hyrorna för just nybyggnation ökat med 40 procent på tio år.
– Det är klart att det är problematiskt när hyran tar hälften av den disponibla inkomsten. Det blir trångt ekonomiskt, särskilt i en stad som Malmö med så många ensamhushåll, säger Marie Linder.

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Enligt henne har Malmömodellen ändå hjälpt till att hålla nere hyrorna i nybyggnation. Hyresgästföreningen har kunnat förhandla hyrorna även för nybyggda lägenheter och fått in dessa i förhandlingssystemet, till skillnad från exempelvis i Stockholm där de flesta hyror i nybyggnation är så kallade presumtionshyror. I korthet innebär presumtionshyror att Hyresgästföreningen och hyresvärden kan komma överens om en hyresnivå som ligger över nivåerna för andra likvärdiga lägenheter.
– Men en annan fördel med Malmömodellen är att den följer med stadens utveckling. Den kan förändras i takt med att staden växer, säger Marie Linder.

Göran Rosberg från stadsbyggnadskontoret i Malmö stad höll i den guidade bussturen för Hyresgästföreningens regionordförande.

Bussen stannar till på Törnrosen, en del av Rosengård. Vi får veta att en trea kostar 5 300 kronor i månaden här. Mindre än hälften jämfört med hyran i nybygget i Västra hamnen.

Annons

Här är också både medellivslängden och inkomsterna lägre och färre barn går ut skolan med fullständiga betyg.
– Malmö är en delad stad där människor har olika livsförutsättningar beroende på var man bor. Men det kan man inte lösa enbart genom bostadspolitiken. Däremot är det viktigt att bygga blandat och att man adresserar de problem som finns. Men vi måste hitta lösningar på hur vi bygger utan att hyrorna blir så höga, säger Marie Linder.

Fakta: Vad är januariavtalet?
  • Är en del av den uppgörels mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna som offentliggjordes i januari 2019.
  • Gjorde det möjligt för S och MP att bilda regering. Men den innebar samtidigt långtgående kompromisser på flera områden.
  • Januariavtalet består av 73 punkter inom 11 olika politiska områden. Bostadspolitik är ett.
  • Punkt 44 i avtalet har rubriken ”Reformera hyresmodellen”.
  • Där slås fast att det ska bli fri hyressättning i nyproduktion, och att lagstiftningen ska finnas på plats den 1 juli 2021.
  • Uppgörelsen har från första stund mött skarp kritik från Hyresgästföreningen.
Fakta: Vad är Malmömodellen?

Malmömodellen är en mall för att bestämma hyrorna. Hyresgästföreningen brukar tala om att hyrorna ska bli mer rättvisa. Likvärdiga lägenheter ska ha likvärdig hyra samtidigt som standarden och det geografiska läget får ett större genomslag i hyressättningen. Ett mer centralt eller populärt område poängsätts högre. Fastighetsägare som månar om skötseln av sina fastigheter kunna få en högre hyreshöjningen än de som är sämre på att förvalta sina hus.

Läs också Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Hyresgäster mer missnöjda med bostadspolitiken: ”Finns röster att vinna” Sex ägarbyten och ombildningar till bostadsrätter: ”Uppenbar risk för spekulationer” Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.