Hyresgäster misstänks ha blåst socialtjänsten på sex miljoner
I våras skrev Hem & Hyra om det misstänkta bostadsrelaterade fusket i Södertälje. En person kom i en Ferrari och sökte försörjningsstöd. Nu har vi följt upp granskningen och gått igenom de 13 polisanmälningar som socialtjänsten gjort under 2019.
I de tretton polisanmälningarna misstänks personer ha lurat till sig mellan 88 000 och 771 000 kronor, totalt lite över sex miljoner kronor. I ett fall misstänks fusket ha pågått i sjutton år.
I polisanmälningarna syns flera olika tillvägagångssätt på misstänkt bidragsfusk. Vanligt är så kallade skenskilsmässor, där gifta par säger att de skilt sig – för att sedan kunna söka bidrag som ensamstående. De hävdar då att de bor inneboende eller i egen lägenhet och behöver pengar till hyran. I flera fall misstänks personerna i själva verket fortsätta bo ihop och lura socialtjänsten på försörjningsstöd.
I flera fall misstänks också personerna både jobba och ha företag trots att de går på bidrag.
Inom kort väntar också rättegång för en kvinna som misstänks för att gått på bidrag samtidigt som hon arbetat. Hon krävs på över en halv miljon av socialtjänsten i Södertälje.
Ofta avslöjar personerna sig själva på sociala medier. Det kan vara allt från att personer som hävdar att de inte äger någon bil lägger ut en annons med rubriken ”säljer mina däck” till att personer som hävdar att de är ensamstående inte verkar vara det.
En man kramar till exempel en kvinna, samtidigt som bilder, som tycks vara på deras händer, visar vigselringar. Lägg därtill kommentaren ”den lyckligaste dagen i mitt liv” så tolkar i alla fall socialtjänsten det som att personerna lever i en relation.
Personer som är utomlands har inte rätt till försörjningsstöd. Men polisanmälningarna är full av exempel på personer som rest utomlands samtidigt som de gått på bidrag. I flera fall har också personer lagt ut bilder på Facebook. Två personer hävdar att de inte alls varit utomlands utan att någon ”photoshopat”, manipulerat, bilderna. När de pressas har de erkänt att de varit utomlands.
En som missade sitt möte med Arbetsförmedlingen hävdade att hon var på sin styvmors begravning i Gävle, men var i själva verket i Turkiet i tre månader.
Förutom genom sociala medier avslöjas misstänkta fuskare av höga elräkningar och för många tandborstar och herrdeodoranter. En elräkning, som tyder på ett stort hushåll, kan vara svår att förklara bort för den som hävdar att den är ensamstående och söker bidrag. På samma sätt kan fem till sju herrdeodoranter och en massa tandborstar vara svåra att förklara för den som hävdar att den bor ensam med sin son, när socialtjänsten kommer på besök.
Mycket tyder också på att de polisanmälda misstänks ha begått fler brott. Flera hyresgäster misstänks ha varit felaktigt folkbokförda, vilket tyder på att även Skatteverket kan vara utsatt för brott. Andra personer har haft bidrag från Försäkringskassan samtidigt som de fått försörjningsstöd från socialtjänsten.
Ett par misstänks ha lurat till sig ekonomiskt bistånd till bland annat hyran vid 61 tillfällen och krävs nu på 771 000 kronor. Socialtjänsten blev misstänksam när paret köpte en villa för 3,8 miljoner och startade företag, några månader efter att de fått det sista bidraget utbetalt. Paret har fått bidrag sedan 2008, båda har varit sjukskrivna. Socialtjänstens utredning visar att parets dotter har startat en bilfirma och ägt flera hundra bilar, samtidigt som hon gick i skolan. Nu misstänker socialtjänsten att det i själva verket är paret som har tjänat pengar på bilförsäljningarna och att dottern agerat bulvan.
Ett par misstänks ha ägt en bostadsrätt samtidigt som de fick 766 000 kronor i bidrag av socialtjänsten mellan 2013 och 2019. På pappret ägde parets dotter bostadsrätten som paret bodde i men socialtjänsten tror att paret äger bostadsrätten och att dottern agerar bulvan. Paret skulle inte skulle ha rätt till försörjningsstöd om det framkom att de ägde lägenheten. Socialtjänstens utredning visar att paret varit i Frankrike och Turkiet under tiden de fått ekonomiskt bistånd och hävdat att de behöver hjälp med sin försörjning. De har även sagt att de saknar pass, men tog tillbaka uppgiften när de konfronterades med bilder på utlandsresor. Uppgifter på sociala medier tyder också på att kvinnan har arbetat under tiden hon fått bidrag.
En kvinna och hennes man misstänks ha genomfört en skenskilsmässa för att få bidrag som de inte haft rätt till. Kvinnan har därefter fått försörjningsstöd till bland annat hyra och busskort som ensamstående och krävs nu att betala tillbaka 515 000 kronor till socialtjänsten. Enligt uppgifter på sociala medier lever kvinnan och mannen fortfarande ihop. I utredningen framkommer också att mannen misstänks äga sju guldsmedsbutiker och ett hus i Irak. Facebookbilder visar mannen ståendes i guldsmedsbutiker utomlands. Socialtjänsten har varit i kontakt med ambassaden i Bagdad men inte kunnat bekräfta uppgifterna. Paret misstänks också ha manipulerat kvitton på köp av SL-kort för att få mer bidrag.
En kvinna som fått försörjningsstöd sedan 2008 misstänks för bidragsbrott och krävs på 392 000 kronor av socialen. Kvinnan hävdade att hon bodde ensam med sin son. Något som socialtjänsten inte tror på då de vid besöket hittade fem tandborstar och fem till sju herrdeodoranter på toaletten, den höga elräkningen tydde också på att fler personer bodde i lägenheten. Flera personer låg också och sov i sängarna och en man hade nycklar till lägenheten. Enligt Facebookbilder har kvinnan jobbat på Mc Donalds och varit i Dubai under tiden hon fick bidrag. Hon hävdade dock att hon inte varit utomlands utan att någon hade ”photoshopat” bilden på henne. Men erkände senare.
En man i Södertälje misstänks för bidragsbrott och krävs på 554 900 kronor av socialtjänsten. Han hävdar att han är skild och har sökt försörjningsstöd som ensamstående, men misstänks bo i hop med sin före detta fru. Uppgifter visar också han har bil och har rest utomlands flera gånger under tiden han fått bidrag, vilket socialtjänsten tolkar som att han har mer pengar än han talar om. Personen hävdar också att han inte kan komma till socialkontoret då han på grund av sin sjukdom måste ha nära till en toalett och inte kan lämna lägenheten. Det rimmar illa med socialtjänstens granskning. Facebookbilder visar att mannen ”ser ut att leva ett gott liv och att han kan vistas utanför hemmet”, skriver socialtjänsten om bilderna där mannen bland annat är på restaurang med sin före detta fru.