Annons

700 hyresgäster i Piteå får lägre hyra

Piteå Pitebo och Hyresgästföreningen kom överens om att höja hyrorna efter en renovering. Hyresgästerna överklagade och fick rätt. Nu får de pengar tillbaka.

En långdragen tvist har eventuellt nått sitt slut. Det handlar om en renovering av 700 lägenheter i Piteå. Pitebo bytte stammar, renoverade badrummen och satte in nya fönster.

En standardhöjning som hyresgästerna skulle betala för ansåg Pitebo och kom överens med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på cirka 50 kronor per kvadratmeter. Året var 2008 och hyrorna höjdes. Men flera hyresgäster ilsknade till och menade att hyreshöjningen var för hög. De tyckte inte att Hyresgästföreningen hade tillvaratagit deras intressen och bildade en egen förening, Pitebos hyresgäster i centrum, PHIC. Föreningens första åtgärd var att överklaga överenskommelsen om hyreshöjningen.

Läs ocksåFör ung för seniorboende och en halv miljon i skulder – får ändå ta över mammans kontraktMan i rutig skjorta står lutad mot ett balkongräcke. I bakgrunden stadsmiljö.

Man stötte dock genast på patrull eftersom en förening inte kan överklaga en överenskommelse mellan i detta fall Pitebo och Hyresgästföreningen. Överklagan måste göras av enskilda hyresgäster. Så blev också fallet.

På grund av detta gjorde ärendet ett antal turer mellan Hyresnämnden och Svea hovrätt för att till slut hamna på Hyresnämndens bord och i dagarna kom beslutet. Hyresnämnden anser att hyreshöjningen var för hög och halverar den.

– Vi gjorde besiktningar i ett urval av lägenheterna i somras och det var faktiskt en rätt blygsam standardhöjning som inte kunde motivera den hyreshöjning som överenskommelsen ledde till, säger Göran Rosell, hyresråd på Hyresnämnden i Umeå.

Annons
Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Föreningen PHIC:s ordförande Tomas Eriksson är nöjd.

– Det känns verkligen som att vi lyckats åstadkomma något. Nu hoppas vi bara att Hyresgästföreningen börjar driva frågorna på samma sätt som vi gjort. Man ska helt enkelt inte sluta såna här överenskommelser, säger Tomas Eriksson.

Trots kritiken ser Hyresgästföreningens chefsförhandlare Sten Fors positivt på Hyresnämndens beslut.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

– Ja, jag tycker att det här ger oss möjligheter för framtiden. Det ger oss ett bra riktmärke vid kommande förhandlingar. Det är alltid svårt att bedöma hur mycket en hyra ska höjas vid renoveringar, när Hyresnämnden nu gjort en skälighetsbedömning är det bara bra. Det kommer vi att kunna ha nytta av, säger Sten Fors.

Annons

Renoveringen i Piteå bestod av stambyte, nya ytskikt i badrummen, nytt badrumsporslin samt energifönster. Av dessa åtgärder ansåg Hyresnämnden att endast de nya fönstren samt badrumsporslinet var standardhöjande och därför skulle medföra en höjning av hyran. Att badrummen fått nya våtrumsmattor på golven och våtrumstapeter på väggarna ansågs vara vanligt underhåll.

Parterna har möjlighet att överklaga Hyresnämndens beslut. Överklagan ska vara inlämnad senast den 27 november. Pitebos tekniske chef, Robert Johansson, säger till Piteåtidningen att bolaget ännu inte bestämt om en överklagan ska ske.

Hyreshöjning vid renovering

  • Din hyra omfattar vanligt underhåll. Därför kan hyresvärden inte höja din hyra om din lägenhet renoveras utan att standarden höjs. Till vanligt underhåll räknas även stambyte. Hyresvärden behöver inte ha ditt godkännande innan beslut om renovering sker.
  • Om renoveringen höjer standarden i din lägenhet har värden rätt att höja din hyra, men standardhöjningen måste godkännas av dig som hyresgäst.
  • Exempel på standardhöjning kan vara att du får kaklat i badrummet i stället för våtrumstapet som du hade innan, eller trägolv istället för plastmatta i köket.

Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.