75 000 Stockholmare krävs på nio procent i hyreshöjning av kommunala bostadsbolag
Bostadsbolag som kräver rejäla hyreshöjningar av sina hyresgäster har blivit en följetong i Hem & Hyra. Listan på bolag som kräver hyreshöjningar på runt tio procent fylls på med nya bolag hela tiden. Nu har några av Sveriges största kommunala bostadsbolag kommit med sina hyreskrav.
Stockholms tre kommunala bostadsbolag, med cirka 75 000 hyresgäster, kräver nio procent i hyreshöjning från och med första januari 2023. Därmed lägger de sig en halv procent under Fastighetsägarna Stockholm som krävt en höjning med 9,5 procent.
Men Adam Hillawi, förhandlare för Familjebostäder på Hyresgästföreningen region Stockholm, och flera andra inom Hyresgästföreningen hade hoppats på större återhållsamhet från de kommunala bostadsbolagen.
– Ja lite förvånad blev jag när de yrkade på nio procents höjning med tanke på att de lyder under kommunen och består av folkvalda politiker som har ett samhällsansvar, säger Adam Hillawi.
Han berättar att målet ändå är att komma överens med bolagen om en rimlig hyreshöjning.
– Hyresgästerna kan inte bära bördan för alla ökade kostnader i samhället. Allmännyttan måste ta ett större ansvar, säger han.
Jonas Larsson, ordförande i Stockholmshems förhandlingsdelegation, skräder inte orden när han kommenterar bolagens hyreskrav.
– Det är oansvarigt och det kommer att drabba hyresgästerna och kan leda till att vissa inte kan bo kvar, säger han och menar att bostadsbolagen borde ta ett större ansvar i den här svåra tiden.
Men ett bostadsbolag som sticker ut i Stockholm är Micasa, där hyresgästerna kanske har dragit en vinstlott i årets hyresförhandlingar.
Bolaget är undantaget årets hyresförhandlingar eftersom de sedan tidigare ingått ett tvåårsavtal som gör att det redan är klart att hyresgästerna får en höjning på 1,5 procent 2023.
Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder, förklarar varför bolagen vill ha nio procent i hyreshöjning från första januari 2023.
– Det handlar om det extremt tuffa läget för alla i samhället, inklusive bostadsbolag. Vi har kraftigt höjda kostnader för bland annat lån, förvaltning, el, värme och material och nio procent ger långt ifrån täckning för våra kostnader, säger han.
Hyresgästföreningen hade ju hoppats på en större återhållsamhet från er sida, vad är din kommentar till det?
– Även allmännyttiga bostadsbolag behöver ha en långsiktigt hållbar ekonomi om vi ska kunna fortsätta bygga nytt, förvalta våra hus och bidra till att genomföra den nödvändiga klimatomställningen, säger han.