Annons

Fusket i bostadskön – hon är en av dem som försökt lura sig till ett kontrakt: ”Jag var desperat”

Stockholm Med hjälp av falska dokument har 76 personer i Stockholms bostadskö försökt att lura sig till en hyresrätt. "Jag försökte skydda mitt barn från att flytta runt", säger en småbarnsmamma vi pratat med. Hennes resa slutade i rätten.
Foto: Getty
Hem & Hyra har pratat med en kvinna som säger att hon fuskade för att skydda sitt barn. Fuskare som upptäcks polisanmäls och riskerar åtal.

Hon är en kvinna i medelåldern och vi träffas på ett kafé. Mötet är hemligt, inte ens hennes närmaste vet att hon är här.

För tre år sedan var hon bostadslös och ensamstående. Hon hade ett litet barn, kände sig desperat och fattade ett ödesdigert beslut. Ett beslut som skulle göra livet till en mardröm. Nu vill hon berätta sin historia för att varna andra. Men hon vill vara anonym, eftersom hon skäms för vad hon har gjort.

Läs ocksåEfter fusket i bostadskön – nu tvingas hyresgästerna bort

Bostadsförmedlingen i Stockholm har de senaste åren tagit krafttag mot dem som försöker fuska sig till en lägenhet. Effekten har blivit att flera personer har polisanmälts och åtalats. De misstänkta fuskarna har bland annat ljugit om sin lön eller om att de har ett jobb som de inte har. Allt för att klara de krav som hyresvärden ställer för att godta dem som hyresgäster.

För kvinnan började historien för över tio år sedan när hon pratade med en kompis i sitt hemland i Sydamerika. Kompisen hade varit i Sverige och pratade så gott om landet att kvinnan blev nyfiken och reste hit. Hon flyttade, fick barn och jobb. Men en varaktig adress lyckades hon inte hitta. Hon var tvungen att hela tiden flytta runt mellan olika bostäder och jagade på alla sätt hon kunde ett förstahandskontrakt.

Läs ocksåSå går köfusket till – och här är värdarnas knep för att avslöja detBostadsförmedlaren Malin Dahlgren på Boplats Väst har bra koll på hur köfusket ser ut.

Hon räknar till att hon har flyttat 20 gånger med sin dotter de senaste åtta åren och bott i olika andrahandslägenheter eller som inneboende. I perioder har de flyttat var tredje månad.
– Ibland har jag betalat 12 000 kronor i hyra och det var väldigt jobbigt eftersom jag bara hade femtontusen kronor i månadslön. Vi klarade oss eftersom jag fick barnbidrag och jobbade extra, säger kvinnan.

Hon berättar att hon efter åtta år fyllda med otaliga flyttar och arbetsdagar på 10 – 12 timmar var rejält trött. Då pratade hon med en arbetskamrat på restaurangen där hon arbetade. Han berättade att han kände en man som kunde hjälpa henne att få ett förstahandskontrakt på en hyresrätt. Mannen uppgav sig arbeta på Bostadsförmedlingen och kunna hjälpa henne komma först i bostadskön till en ledig lägenhet.

– Han sa att han kunde flytta mig från plats 30 till plats 1, jag tyckte det lät konstigt men han sa att det fungerade så och att många gjorde så, till och med svenskar. Att det var normalt, säger hon.

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Men det fanns en hake, hon hade ont om pengar och mannen ville ha 120 000 kronor för besväret. Det slutade med att hon och jobbarkompisen löste situationen genom att ta varsitt lån med hög ränta. De betalade totalt 240 000 kronor till mannen.

Annons

Men trots dyra lån fick hon aldrig någon lägenhet. Hon berättar att det slutade med att mannen och hans medhjälpare i stället förfalskade hennes inkomstuppgifter så att hon skulle få en vanlig lägenhet genom bostadskön. När hon läste igenom pappren hon fått och skulle skicka in till Bostadsförmedlingen höll hon på att svimma.

Det visade sig vara ett anställningsintyg som intygade att hon hade en lön på 44 000 kronor före skatt, långt från hennes riktiga lön på runt 15 000 kronor. Det stod också att hon var nattklubbspromotor, medan hennes verkliga titel var frukostvärdinna.

Hon skickade ändå in pappren till Bostadsförmedlingen i Stockholm.
– Jag tänkte att det var fel att göra så men han sa att många gör så, säger hon.

Varför gjorde du det här om du visste att det kanske inte var lagligt?
– Jag var desperat och trött efter att i så många år ha flyttat runt och jobbat mycket för att ha råd med hyran. Jag är mamma och måste skydda mitt barn så hon slipper flytta runt så mycket. Jag är ensam i Sverige och har ingen släkt och det är så svårt att få en lägenhet.

Men bluffen avslöjades och Bostadsförmedlingen polisanmälde kvinnan. Då uppdagades hela härvan som senare ledde till flera fällande domar. I polisutredningen avslöjades också att mannen som utgav sig för att jobba på Bostadsförmedlingen i Stockholm i själva verket var pizzabagare.

När kvinnans chef fick reda på att hon hade skickat in falska handlingar fick hon sluta på sina två jobb. Hon var arbetslös och hårt belånad. Hon förhördes av polis, åtalades och dömdes för att ha skickat in falska handlingar. Utöver det straffades hon också av Bostadsförmedlingen genom att inte kunna söka lägenhet under ett halvår.
– Under de här två åren var mitt liv katastrof, jag kände mig som en kriminell och förlorade jobben och pengarna och mådde jättedåligt. Jag var rädd att jag skulle hamna i fängelse och grät när jag tänkte på hur det skulle gå för min dotter, säger kvinnan.

Sommaren 2021 dömdes hon till villkorlig dom för brukande av urkund, eftersom hon skickat in falska handlingar. Pizzabagaren och hans medhjälpare dömdes för bedrägeri och medhjälp till bedrägeri. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter. De ska också betala tillbaka 240 000 kronor och rättegångskostnader.

De båda nekar till brott och pizzabagaren hävdar att pengarna han fick är ett lån. Han nekar också till att ha sagt sig arbeta på Bostadsförmedlingen i Stockholm och kunna ordna lägenheter. Männen har överklagat domen till hovrätten.

Annons

Det mesta talar för att det är ovanligt att någon döms för att ha försökt lura till sig en hyresrätt hos Bostadsförmedlingen i Stockholm. Hem & Hyra har hittat ytterligare tre domar som rör liknande fusk. I samtliga fall friades de åtalade.

Ytterligare två polisanmälningar från Bostadsförmedlingen har lett till åtal och ska avgöras i rättegång i år.

Men det finns saker som talar för att det blir fler åtal framöver. Skälet är att det tar lång tid från polisanmälan till åtal och att Bostadsförmedlingen har avslöjat fler fuskare och gjort fler polisanmälningar de senaste åren jämfört med tidigare.

Under 2019 upptäcktes 9 fall av misstänkt fusk, jämfört med 42 stycken år 2020 och 25 stycken 2021. Det ledde till att 33 personer polisanmäldes 2019 -2021.

Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm, är osäker på vad ökningen beror på.
– Jag vet inte om det beror på att fler lämnar oriktiga eller falska uppgifter eller om vi upptäcker fler eftersom vi har jobbat mer systematiskt mot fusk de senaste åren, säger hon.

Hon berättar att det också är svårt att veta varför antalet fuskare och polisanmälningar minskade 2021 jämfört med 2020. En förklaring kan vara att straffet skärptes 2021, efter det stoppas fuskare från att söka lägenhet i arton månader i stället för sex.
– Att vi höjde spärrtiden kan ju ha haft effekt, säger hon.

Den ensamstående kvinnan berättar att hon mådde väldigt dåligt över det som hände, men att hon mår bättre i dag. Hon har ett nytt jobb och efter att hennes spärrtid togs bort så har hon lyckats få ett förstahandskontrakt via bostadskön med hjälp av sin kötid. Hon har tagit hjälp av Kronofogden för att få tillbaka sina 120 000 och har fått tillbaka lite över hälften hittills.
– Jag gjorde en dålig sak men har lärt mig en läxa. Jag vill berätta det här för att varna andra för vad som kan hända om man fuskar, säger hon.

Fakta: Detta riskerar du om du försöker fuska dig till en hyresrätt

Den som skickar in falska handlingar för att försöka lura sig till en lägenhet hos Bostadsförmedlingen i Stockholm kan drabbas på flera sätt.

Dels riskerar personen att polisanmälas, åtalas och dömas för urkundsförfalskning eller brukande av falsk urkund.

Urkundsförfalskning innebär att du till exempel har förfalskat en namnteckning eller handling. Brukande av falks urkund betyder att du till exempel skickat in ett förfalskat intyg till Bostadsförmedlingen. Detta är ett brott som kan ge fängelse.

Utöver det så stoppar Bostadsförmedlingen i Stockholm misstänkta fuskare från att söka lägenhet från bostadskön i 18 månader.

Fakta: Felstavning avslöjade bostadsfuskare – så går fusket till

Det finns flera sätt att försöka fuska sig till en lägenhet via bostadskön. Men här kommer ett exempel från verkligheten hur det kan gå till.

Allting börjar med att en person står i bostadskön hos Bostadsförmedlingen i Stockholm och anmäler intresse för en ledig lägenhet.

Men för att den bostadssökande ska få lägenheten så kräver hyresvärden att den bostadssökande har en viss inkomst.

Den bostadssökande klarar inte inkomstkraven och det är nu fusket kommer in.

För att klara värdens inkomstkrav så förfalskar den bostadssökande ett arbetsgivarintyg och lönebesked som visar att personen arbetar på ett företag och har en månadslön på 46 700 kronor, vilket innebär en årslön på cirka 560 000 kronor.

Den bostadsökande skickar också med förfalskade utdrag från Skatteverket som visar att personen har en månadslön på 46 700 kronor.

Men när Bostadsförmedlingen i Stockholms utredare börjar kolla upp det hela visar det sig inte stämma. Den bostadssökande arbetar inte på företaget och tjänar inte 560 000 kronor per år.

Den fuskande avslöjas också av att personen har stavat fel på de inskickade pappren från Skatteverket som är förfalskade. Februari är stavat Febrauri, ett misstag som Skatteverket troligen inte skulle göra.

Det slutar med att den bostadssökande polisanmäls misstänkt för urkundsförfalskning och brukande av urkund och spärras från att söka lägenhet hos Bostadsförmedlingen i 18 månader.

Läs också Ljög om lön och jobb – 23-åring döms till böter för lägenhetsfusk Bostadsbrist ger fusk med studentlyor – förfalskat intyg ledde till polisanmälan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.