8 av 10 betalar direktavisering trots Hyresgästföreningens avrådan

Blekinge Privata fastighetsbolag har direktaviserat nya hyror efter de strandade förhandlingarna. I Växjö och Blekinge har drygt 8 av 10 hyresgäster betalat.

Efter de strandade hyresförhandlingarna uppmanade Fastighetsägarna Syd fastighetsbolagen att direktavisera. Det innebär att värdar skickat ut en avi med ny hyra som hyresgästerna ska betala, trots att den inte är fastställd i överenskommelse med Hyresgästföreningen. Om inte aviseringen betalas, kan hyresgästen drabbas av repressalier genom att ställas inför hyresnämnden.

– Att så många valt att betala visar att höjningen på 40 till 80 kronor i månaden är rimlig, säger Susanne Rikardsson, vd på Fastighetsägarna Syd, och motiverar höjningen som nödvändigt för att upprätthålla standard, service och underhåll.
Munyendo Sinziana, hyresgäst på Teleborg i Växjö, trodde att direktaviseringen var den färdigförhandlare hyran.
– Jag reagerade inte eftersom de höjer varje år. Jag betalar det de vill ha, så jag får bo kvar i lugn och ro, säger Munyendo Sinziana,

Läs ocksåKraftigt höjda hyror efter bruksvärdesprövning: "Inte rimligt"En av adresserna som drabbas av den nya hyran, samt Susanne Lindmark, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

Direktaviseringen har vållat oro hos många hyresgäster. Hyresgästföreningen avråder från att betala och rekommenderar istället alla hyresgäster att fortsätta betala den gamla hyresnivån tills förhandlingarna är klara.
– Avierna är bluffakturor. Hyresgästerna betalar för att de är rädda, säger Björn Johansson, regionordförande.
Hyresgästföreningen yrkade på ungefär hälften så hög hyreshöjning med hänvisning till dagens låga räntor och fastighetsbolagens vinster.

I skottlinjen står hyresgästerna. De riskerar antingen repressalier eller högre hyreskostnader än sina grannar. Susanne Rikardsson är dock tveksam till om fastighetsägare kommer gå till nämnden med enskilda ärenden. Det är för tidskrävande.
– Vi vill i första hand komma överens med Hyresgästföreningen. Annars tvingas Fastighetsägarna Syd att gå till nämnden för att motverka en orättvis hyressättning, säger hon.
Björn Johansson är tämligen övertygad om att konflikten måste avgöras i nämnden.

Läs också S-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 år Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Hela vinden var full av mögel – värden ber om ursäkt Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.