Annons

84-årig kvinna vanvårdade lägenheten och släppte inte in Uppsalahems personal – blir vräkt

Uppsala Lägenheten var så pass belamrad med saker att det inte gick att komma in genom ytterdörren. När Uppsalahem ville göra besiktning vägrade den 84-åriga hyresgästen att släppa in dem. Till slut såg bostadsbolaget ingen annan utväg än att säga upp kvinnan.
Foto: Pixabay/Monika Steczkó
En hyresgäst hos Uppsalahem vägrade släppa in bostadsbolagets personal när de kom för att göra en besiktning.

Uppsalahem ansökte till hyresnämnden om att få säga upp kvinnans hyreskontrakt. Nämnden gick på bostadsbolagets linje och kvinnan måste nu flytta.

I början på 2021 fick Uppsalahem in ett tips om att kvinnan vanvårdade sin lägenhet. Personal sökte henne i hemmet flera gånger, men ingen öppnade. För att få henne att släppa in de anställda började Uppsalahem skicka rekommenderade brev till henne med datum för när lägenheten skulle besiktigas.

Läs ocksåSusanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Men det hjälpte inte. Varje gång det var dags för besiktning fick personalen vända om med oförrättat ärende. Vid det tredje försöket låg det en papperslapp i stället för en nyckel i nyckeltuben. Där stod att personalen skulle komma till en bänk i närheten och vänta på kvinnan där. När hon dök upp fick de veta att hon inte tänkte släppa in dem. Det passade inte så bra eftersom hon hade så mycket saker i lägenheten, sa hon.

Svårt att komma in genom ytterdörren

I mitten på augusti i fjol lyckades Uppsalahem slutligen genomföra en besiktning.
Personal på plats kunde snabbt konstatera att lägenheten var vanvårdad. Den var överbelamrad med saker, skadad, smutsig och i mycket dåligt skick. Bostaden var så pass belamrad att det var svårt att komma in genom ytterdörren. Att gå runt och titta på hur det såg ut i de olika rummen var inte att tänka på. Hyresgästen fick i uppdrag att omgående städa och rensa upp. Efter det skulle Uppsalahem återkomma med datum för en ny besiktning.

Men nu blev det återigen väldigt svårt att få tag på 84-åringen och få bli insläppt i lägenheten. Uppsalahem skickade rekommenderade brev, hyresgästen gjorde sig oanträffbar och anmälde sig sjuk vid något tillfälle. Vid ett av besöken kunde dock personalen se att balkongen var överbelamrad med prylar.

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Så fortsatte det under nära ett halvårs tid, tills Uppsalahem fick nog och sade upp hyresgästen. Ett halvår senare tog hyresnämnden upp ärendet för prövning.

Annons

Uppsalahems skäl för uppsägning är tre: Att hyresgästen inte släpper in personal från bostadsbolaget, att hon vanvårdar lägenheten och att hon har en annan lägenhet inom Uppsalahem och därför inte behöver denna.

Nekar till vanvård

Kvinnan säger till sitt försvar att hon visst har respekt för inplanerade möten. Varje gång hon haft förhinder har hon kontaktat Uppsalahem. Hon har varit sjuk och varit på begravningar och haft problem med post som hamnat fel. Hon nekar till vanvård. Det har legat kläder framme men i övrigt har bostaden varit städad. Den andra, mindre, lägenheten skaffade hon när hon blev uppsagd av Uppsalahem, innan ärendet kommit upp i hyresnämnden. Men helst av allt vill hon stanna kvar i den aktuella lägenheten.

Hyresnämnden gick på Uppsalahems linje och beslutade att hyresavtalet ska upphöra med omedelbar verkan. Efter att ha sett bilder och lyssnat på vittnesmål från bostadsbolagets personal kunde nämnden konstatera att lägenheten var vanvårdad. Det medför att det finns risk för brand och ohyra. Men att lägenheten även skulle vara skadad kunde nämnden inte slå fast. Men det gick inte heller att utesluta eftersom det var omöjligt att utföra en skadebesiktning i den.

Enligt Anna Freiholtz, hållbarhetschef på Uppsalahem, kontaktas alltid socialtjänsten i ärenden som rör vanvårdade lägenheter.

– Vi strävar efter att kunna upptäcka den här typen av ärenden i tidigt skede. Den gemensamma målsättningen är att kunna bistå hyresgäster så att de ska kunna bo kvar, skriver hon i ett mejl.

Annons
Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

Vid den här typen av ärenden gör enligt henne Uppsalahems personal flera besök och är tydliga med vad som krävs för att det ska vara möjligt att bo kvar. Men ibland ser bostadsbolaget ingen annan utväg än att säga upp hyresgästen.

–  I vissa fall har vi problem med att få tillträde till lägenheten och/eller kan inte se någon förbättring. Då måste vi gå vidare med ärendet utifrån att vi behöver kunna ta hand om våra fastigheter och även minimera risker för brand och ohyra, skriver hon vidare.

 

Fakta: Då kan du bli vräkt

Det finns flera tillfällen när du enlig hyreslagen riskerar att bli vräkt. Några exempel:

● Störningar. I hyreshus är det normalt med en viss ljudnivå. Men väsnas du för mycket kan det räknas som störande ljud och du riskerar att bli vräkt.

● Vanvård. Du som hyresgäst har vårdplikt för lägenheten. Det innebär att du ska vara aktsam och hålla den ren och fin. Vanvårdar du den kan din hyresvärd ha rätten att avhysa dig.

● Andrahandsuthyrning utan tillstånd. För att hyra ut din hyresrätt i andra hand behöver du ett tillstånd från din hyresvärd. Har du inte detta riskerar du vräkning.

● Brottslig verksamhet. Skulle du använda din hyresrätt för olaglig verksamhet som att förvara droger eller vapen har din hyresvärd rätt att säga upp ditt hyreskontrakt.

Läs också Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.