95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning
Nyligen kom de tre stora kommunala Stockholmsbolagen och Hyresgästföreningen överens om hyreshöjningar för 2020. Hyran höjs med 1,95 procent från första januari 2020.
Men när Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm skulle förhandla gick det sämre.
Fastighetsägarna Stockholm representerar privatvärdar med cirka 95 000 hyresgäster i Stockholm och tanken var att de och Hyresgästföreningen skulle förhandla fram ett ramavtal som skulle kunna användas av privatvärdarna.
Inför förhandlingarna krävde Fastighetsägarna en höjning med 3,5 procent från första januari 2020. Men efter att parterna träffats sedan i höstas står det klart att det inte blir något avtal, berättar Kristoffer Burstedt, strateg på Hyresgästföreningen region Stockholm.
– Förhandlingarna har gått trögt och har avslutats eftersom vi inte kom överens, säger han.
Hyresgästföreningen kunde tänka sig att gå med på en höjning på 1,95 procent från första januari 2020 för lägenheter som de betecknar har en normalhyra, en normhyra på under 1 650 kronor.
Men för de hyresgäster med en högre hyra så gick Hyresgästföreningen bara med på en höjning med 1,8 procent från första januari 2020.
– Skälet till att vi inte gick med på att höja 1,95 procent för alla hyresgäster var att hyrorna hos privatvärdarna är högre än hos allmännyttan, därför gick vi bara med på 1,8 procent i höjning för de med högst hyror, säger Kristoffer Burstedt.
En annan fråga som parterna inte kom överens om var Hyresgästföreningens krav på att hyresvärdarna ska se till att ha en godkänd ventilation, hissar och att radonhalterna inte ska vara högre än gränsvärdet 200 bequerel.
– Vi ville ha in en skrivning i överenskommelsen om att värdarna ska följa lagen och regelverket när det gäller hissar, ventilation och radon, men Fastighetsägarna vägrade. Vi vill komma åt värdar som slarvar, säger han.
Att planerna på ett ramavtal grusats gör att Hyresgästföreningen nu får inrikta sig på att förhandla med respektive hyresvärd istället.
– Det gör ju att förhandlingarna kommer att ta längre tid och att det blir retroaktiva hyreshöjningar. Vi rekommenderar att hyresgästerna lägger undan pengar för detta, säger Kristoffer Burstedt.
I ett pressmeddelande på sin hemsida så rekommenderar Fastighetsägarna Stockholm sina medlemmar att kräva 1, 95 procent i höjning för alla lägenheter från första januari 2020 i förhandlingar med Hyresgästföreningen. Utöver det så rekommenderar Fastighetsägarna sina medlemmar att inte gå med på att ta med skrivningar om ventilation, hissar och radon i avtalet med Hyresgästföreningen.
Nathalie Brard, chef hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm, varför vill ni inte gå med på att skriva in kravet på godkänd ventilation, radon och hissar i hyresöverenskommelsen?
– Vi delar de kommunala bolagens uppfattning att Hyresgästföreningen inte ska agera myndighet. Dess roll är istället att agera motpart i dessa förhandlingar, som handlar om hur mycket den allmänna hyresnivån ska höjas i Stockholm, skriver hon i ett mejl.
Varför sade ni nej till Hyresgästföreningens bud på 1,95 procent höjning för lägenheter med en normhyra på under 1 650 kronor och 1,80 procent höjning för lägenheter med en hyra som överstiger 1 650 i normhyra?
– Den årliga förhandlingen handlar om hur mycket den allmänna hyresnivån ska höjas i Stockholm. Det går direkt mot bruksvärdesystemets grundläggande tanke. Hyresjusteringen storlek ska inte vara beroende av om lägenheterna ägs av ett kommunalt eller ett privat bostadsbolag. Därmed är det en självklarhet att privata fastighetsägare ska erbjudas samma hyresjustering som kommunala. Egentligen borde ramavtalsförhandlingen därför omfatta samtliga hyresfastighetsägare i staden. Det önskemålet har vi och de tre kommunala bolagen framfört flera gånger.
Hon skriver också:
”Förhandlingen om 2020 års hyresjustering visar tydligt att vi behöver ett regelverk som säkerställer att de förhandlande parterna är jämbördiga. Idag finns det ingen rättslig instans som parterna kan vända sig till om de inte kommer överens. Hyresnämnden kan inte hantera den årliga justeringen av den allmänna hyresnivån på en ort. Kommer inte parterna överens idag, blir det ingen höjning.”.