Adam hade betalat för mycket i hyra – fick tillbaka 166 000 kronor
I slutet av juni fick de sista hyresgästerna tillbaka de pengar som de betalat för mycket i hyra. Därmed är skulden reglerad i en tvist som inleddes för tre år sedan.
Hela historien började när Hyresgästföreningen var på besök i en fastighet som ligger i det lilla samhället Nyvång utanför Åstorp i Skåne. De inspekterade brister men upptäckte också att hyrorna låg mycket högre än vad som stod i pappren.
Det finns en så kallad förhandlingsordning för fastigheten. Det innebär att hyrorna ska sättas efter förhandlingar mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen, som ska representera hyresgästerna.
Men några sådana förhandlingar hade inte hållits på flera år. Istället för att regelbundet förhandla om hyrorna, hade hyresvärdarna Doriora och Dorinel Bou på egen hand satt hyror som i vissa fall var flera tusenlappar högre än det senast överenskomna beloppet.
Adam Shaiban är en av de som betalade för mycket. 6 179 kronor var den senast förhandlade månadshyran för hans lägenhet, men han betalade 11 000 kronor.
– Det är bra att de måste följa reglerna, säger han.
Hotades av utmätning
Tidigare i år fick han tillbaka de sista pengar hyresvärdarna var skyldig honom, men det krävdes ett utmätningshot för att de till slut skulle betala ut de pengar som de dömts till att göra. Förutom hyresfastigheten i Nyvång finns ytterligare ett hyreshus inne i Åstorp, samt ett hus utanför de båda tätorterna. Det var detta lantliga hus Doriora Bou ägde och riskerade att bli av med, berättar en ansvarig person på Kronofogdemyndigheten.
I det här fallet handlade det om en fastighet som ingen bodde i. Åtgärderna ska enligt Kronofogden skada så lite som möjligt samtidigt som de som har krav ska kunna få betalning.
Även Edis Furuncu är en av de hyresgäster som betalt för mycket, men nu fått tillbaka sina pengar. Han har dock valt att flytta från huset i Nyvång. Dorniel Bou, som är den som han haft mest kontakt med, har han inte mycket till övers för.
– Han bara tänker på pengar och sig själv, säger Edis Furuncu som fick betala 11 500 kronor i månaden istället för de förhandlade 6 243 kronorna.
Han menar också att de renoveringar som värden gjorde efter att hyresnämnden beslutat om detta inte var särskilt väl genomförda.
– Han renoverade men gjorde det med gamla grejer, säger Edis, som nu tycker att han har det mycket bättre där han bor hos ett större bostadsbolag och betalar 11 000 för fyrarummaren på 100 kvadratmeter.
– Och om man ringer till värden så svarar de direkt – det är helt perfekt.
Även en del andra hyresgäster som bor kvar i Nyvång tycker att renoveringen gjorts på ett bristfälligt sätt, något som tillbakavisas av hyresvärden som menar att eventuella brister beror på att det är hyresgästerna själva som förstört.
Adam Shaiban bor kvar i Nyvång tillsammans med sin fru och deras fyra barn, varav tre är vuxna. Men inte om hyresvärden får bestämma. Adam har nämligen blivit uppsagd. Det är inte första gången som hyresvärdarna vill bli av med hyresgästerna, och hittills har de inte lyckats.
– Jag är inte orolig. Jag vet att de inte kommer någonstans med det, och jag kan gå vidare till hyresnämnden med hjälp av Hyresgästföreningen, säger Adam Shaiban.
När Hem & Hyra kontaktar hyresvärden Doriora Bou säger hon att hon är beredd att pröva uppsägningen juridiskt.
– Jag ska komma med bilder, dokumentation – allt, allt, allt! säger hon.
Sades upp men bor kvar
I början av 2021 sades flera hyresgäster i Nyvång upp, men ingen av dessa behövde flytta sedan hyresnämnden prövat frågan.
I uppsägningsbrevet som har kommit denna gång hävdar värden bland annat att Adam Shaiban misskött sopsorteringen, hotat hyresvärden och skadat lägenheten.
– Jag blev arg, säger han om hur han reagerade först på uppsägningen
Men när han läser högt skrattar han också.
– De bara ljuger. De vill bara sparka ut mig så att de kan hitta någon ny som betalar 12 500 istället.
En annan sak som hyresvärdarna för fram i uppsägningsbrevet är försenade hyror. När det gäller detta berättar Adam Shaiban att man i april var ett par dagar sen med en hyresinbetalning, då han själv inte fått de pengar han uppbär i form av försörjningsstöd från socialförvaltningen.
Fick ingen påminnelse
Den försenade hyran väckte dock ingen reaktion i april, säger Adam Shaiban. Han fick varken någon betalningspåminnelse eller någon varning. Därför ser han även frågan om betalningen som ett skäl som hyresvärden använder sig av för att bli av med honom för att kunna ta i en hyresgäst som är beredd att kunna betala mer.
– Han vill bara kunna höja hyran, säger Adam Shaiban.
2015. Doriora och Dorinel Bou tar över fastigheten i Åstorp, med adress Borrgatan. Paret äger också en hyresfastighet i Nyvång, på Nämndemansgatan.
September 2020. Någon klottrar hakkors och rasistiska tillmälen på huset i Nyvång. Klottret finns kvar i en dryg vecka, innan det tvättas bort.
November 2020. Hyresnämnden beslutar att förhandlingsordningen för fastigheten i Åstorp ska gälla, då hyresvärdarna velat få denna ogiltigförklarad. Nämnden beslutar också att värden ska betala tillbaka pengar till hyresgäster i Nyvång, samt skadestånd till Hyresgästföreningen.
Februari 2021. Hyresnämnden beslutar om ett åtgärdsföreläggande. Golv och köksluckor i fler lägenheter i Nyvång måste åtgärdas.
April 2021. Hyresnämnden håller besiktning i Åstorp och beslutar om åtgärdsföreläggande. Bristerna i en lägenhet måste åtgärdas.
Juni 2021. Ett nytt försök från värden att säga upp förhandlingsordningarna blir inte framgångsrikt. Beslut i hyresnämnden om att förlänga förhandlingsordningen för fastigheterna i Åstorp och Nyvång, samt att kontraktet för en uppsagd hyresgäst i Nyvång ska fortsätta att gälla.
April 2022. Hyresvärden har överklagat beslutet att hyresgästerna i Nyvång ska få tillbaka det som de betalt för mycket i hyra, men Svea hovrätt ger hyresgästerna rätt igen. Värden döms också att betala Hyresgästföreningens rättegångskostnader.
Juni 2022. Kristianstads tingsrätt beslutar om att mäta ut banktillgångar från värdarna, för att hyresgästerna ska kunna få betalt.
November 2022. Kronofogden beslutar att mäta ut en annan fastighet som hyresvärden Doriora Bou äger, för att kunna täcka skulderna till hyresgästerna.
Januari 2023. Kristianstads tingsrätt konstaterar att utmätningsbeslutet vunnit laga kraft. Därmed finns det inga hinder för den tvångsförsäljning, som Doriora Bou motsatt sig.
Februari 2023. Hyresvärden ansöker om att få höja hyrorna i Nyvång, med hänvisning till de åtgärder som fastighetsägaren vidtagit i lägenheterna.
Mars 2023. Hyresnämnden säger nej till en hyreshöjning i Nyvång. Högsta Domstolen har också prövat det tidigare beslutet från Svea hovrätt om överhyrorna, men kan konstatera att allting gått rätt till.
Juni 2023. De tre hyresgäster som gått med på att begära fastighetsutmätning har fått betalt. Kronofogden har därmed stoppat försäljningen.