Annons

Adam vann igen – månadshyran för Östermalmsvåningen sänks från 50 000 till 18 300 kronor

Stockholm Han tog strid mot sin hyresvärd och fick tre miljoner för att flytta. Nu har Adam Wais vunnit igen. Efter ett beslut i hyresnämnden sänks hans månadshyra för Östermalmsvåningen på 170 kvadratmeter från 50 000 till 18 300 kronor. Men tvisten fortsätter i hovrätten. "Vi kräver större sänkning", säger han.
Foto: Kenneth Samuelsson
Adam vann mot sin tidigare värd och fick tre miljoner för att flytta, nu har han vunnit mot sin nya värd och får en kraftig hyressänkning.

Hyresgästen Adam Wais tog strid mot sin hyresvärd 2017 och efter flera segdragna processer vann han i Högsta domstolen 2020. Under tiden processen pågick hade han fått hyran för Östermalmslägenheten på 91 kvadratmeter sänkt från 23 000 till 8 500 kronor.

Efter HD-domen fick han rätt att bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst eftersom värden anlitat en mellanhand, så kallad bulvan, för att ta ut en högre hyra och kringgå hyreslagen. Tvisten slutade med att värden betalade honom tre miljoner för att flytta.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Förra sommaren hyrde Adam Wais återigen en lägenhet dyrt av en mellanhand till en hyresvärd. Han hyrde lägenheten via ett företag som står på kontraktet, men där Adam Wais står som boende i lägenheten.

Krävde sänkning med 37 000 i månaden

Några månader efter kontraktet skrivits på gick han och företaget till hyresnämnden och krävde att hyran för våningen på 170 kvadratmeter på Birger Jarlsgatan skulle sänkas med nästan 37 000 kronor till 13 132, som är hyran enligt den senaste förhandlingsordningen från 2009.

Han driver processen med hjälp av företaget Urban Rights, som han varit med och grundat och som Hem & Hyra tidigare har skrivit om.

Annons
Läs ocksåDeras mål – förstöra festen för bulvanuthyrarna: "Vi räknar med att vinna"

I juli beslutade hyresnämnden att hyran ska sänkas från 50 000 kronor till 18 300 kronor, en sänkning med 63,4 procent. Hyresnämnden menade att 18 300 var en skälig hyra med tanke på de årliga hyreshöjningarna som skett sedan 2009. Hyresgästen ska också få återbetalt överhyra på 80 300 kronor, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

Inte nöjd trots sänkning

När Hem & Hyra ringer upp Adam Wais berättar han att han är nöjd med beslutet, men att han och företaget ändå har överklagat till hovrätten. I överklagan vill de ha hyran sänkt till 13 132 kronor och få tillbaka 92 765 i överhyra.

– Det är så klart jättebra att vi vann, men vi hade inte gått till hyresnämnden om vi inte trodde vi skulle vinna. Vi överklagar eftersom det finns en förhandlingsordning från 2009 som säger att hyran ska vara 13 132 kronor och eftersom det är den senaste förhandlade hyran kräver vi att hyran sänks till det, säger han.

Läs ocksåAdam tog strid mot ockerhyra – får rekordhöga tre miljoner av värden för att flytta

Motparten ville att ärendet skulle avvisas

Motpartens inställning har varit att hyresnämnden borde avvisat hela ärendet. Skälet är att Adam Wais har hyrt lägenheten via ett företag som står på kontraktet och motparten menar att ett företag, en juridisk person, inte kan kräva återbetalning av hyra med hjälp av hyreslagen.

Ett argument som hyresnämnden inte höll med om i sitt beslut, de menar att det inte finns någon praxis som säger att ett aktiebolag inte kan kräva tillbaka överhyra.

Annons

Inte heller mellanhanden är nöjda med hyresnämndens beslut och har överklagat till hovrätten.

”50 000 är skälig hyra”

De kräver att hovrätten river upp hyresnämndens beslut och menar att hyran på 50 000 kronor i månaden är skälig. Skulle inte hovrätten gå med på det yrkar mellanhanden på att hovrätten slår fast att hyran ska vara 34 992 kronor.

Erika P Björkdahl, rådgivare på AG Advokat KB, som företräder mellanhandsbolaget, vill inte svara på några frågor utan hänvisar till överklagandet. I överklagandet används liknande argument som i hyresnämnden.

Läs också Domen hotar hotellifieringen – nu försöker bolagen lobba mot regeringen Vräktes när han klagade på hyra - lade miljon på att stämma värden 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.