Adressen avgör om du får stöd
Ekonomiskt bistånd, eller socialbidrag som det tidigare hette, beviljas till olika kostnader så att individen ska kunna ha en skälig levnadsnivå.
Det finns en riksnorm som sätter en lägstanivå. Men i övrigt är Socialtjänstlagen en ramlag, där det är upp till varje kommun eller stadsdel att själv dra upp riktlinjer.
I Västsverige säger drygt hälften av kommunerna generellt nej till att stötta medlemskap i Hyresgästföreningen. Men i de flesta övriga kommuner menar man att det beror på omständigheterna. Om en person har problem med sitt boende kan man teoretiskt tänka sig att bevilja bistånd.
– Man kan inte kategoriskt svara ja eller nej på en sådan fråga, vad som är nödvändigt för skälig levnadsnivå kan variera från fall till fall. Om en person har särskilda skäl till att behöva vara med i Hyresgästföreningen, kan bistånd beviljas även till detta, säger Julia Lundwall, enhetschef för vuxenenheten i Orust kommun.
Undantaget bland kommunerna är Öckerö. Även i Göteborg finns en annan inställning. Åtminstone delvis.
Fem stadsdelar säger blankt nej, tre säger att de beviljar bistånd ibland, medan två stadsdelar, Västra Hisingen och Västra Göteborg, alltid ger stöd till medlemskap.
– Många boende här har inte en funktionell svenska. Då riskerar man att hamna i stort underläge vid en tvist med hyresvärden. För att stärka dem beviljar vi bidrag till medlemskap i Hyresgästföreningen, säger Taha Ghaderi, enhetschef för individ- och familjeomsorgen på Västra Hisingen.
LÄS MER:
Beviljas försrörjningsstöd till medlemskap i Hyresgästföreningen?
VÄSTSVENSKA KOMMUNER
Ale: Nej
Göteborg: Olika (se separat lista)
Härryda: Ibland
Kungsbacka: Ibland
Kungälv: Ibland
Lerum: Nej
Mölndal: Nej
Orust: Ibland
Partille: Nej
Stenungsund: Nej
Tjörn: Nej
Varberg: Nej
Öckerö: Ja
STADSDELAR I GÖTEBORG
Angered: Nej
Askim-Frölunda: Nej
Centrum: Nej
Lundby: Ibland
Majorna-Linné: Ibland
Norra Hisingen: Nej
Västra Göteborg: Ja
Västra Hisingen: Ja
Örgryte-Härlanda: Ibland
Östra Göteborg: Nej