Annons

Robin skulle skriva på vid besiktningen – utan att få läsa värdens protokoll: ”Hade kunnat kräva mig på 80.000”

Skåne Robin Johansson vill läsa besiktningsprotokollet innan han undertecknar, men värden vägrar. Först när Robin börjar filma för att säkra bevis får han se formuleringen som gör honom minst sagt upprörd. ”Hade jag skrivit på hade han lagligt sett kunnat kräva mig på 80 000". Hem & Hyra fortsätter granska advokaten som ofta stämmer sina hyresgäster.
Robin Johansson och hyresvärden Lars Danckler med det omstridda besiktningsprotkollet.
Foto: Robin Johansson
När hyresvärden och advokaten Lars Danckler inte ville låta hyresgästen läsa besiktningsprotokollet innan han skulle skriva under började Robin Johansson att filma.

När Robin Johansson och hans dåvarande sambo Linda Nilsson skulle flytta ut bad hyresvärden dem att skriva på ett besiktningsprotokoll – men de fick inte läsa igenom det först.
– Jag fattade direkt vad han höll på med och tänkte det här ska jag ha på film, säger han.

Hem & Hyra har tagit del av den 17 minuter långa filmen. När Viktor Lundgren, jurist på Hyresgästföreningen får se den tycker han att flera saker är anmärkningsvärda.
– Och det bekräftar bilden av vad andra hyresgäster har berättat.

Läs ocksåHyresvärd anmäls till Advokatsamfundet: ”Han behöver få en rejäl varning”En domareklubba, texten "Sveriges advokatsamfund", en lagbok och en ung kvinna. Hyreskontrakt. Hyresvärd.
Besiktningsprotokoll som bevisning

Hem & Hyra har tidigare berättat om den skånska hyresvärden och advokaten Lars Danckler, som ovanligt ofta dragit sina egna hyresgäster inför rätta med krav på att de ska betala för skador och bristande städning. Och just besiktningsprotokoll har använts som bevisning i rättsprocesserna.

Hem & Hyra har haft kontakt med ett tiotal personer som vittnar om konflikter vid besiktningar, varav en handfull har vägrat att skriva på. I majoriteten av de 15 tingsrättsärenden som vi har granskat är besiktningsprotokollen en del av bevisningen. Robin Johansson hamnade i konflikt med hyresvärden under en besiktning inför att han skulle flytta ut i slutet av april 2018.

Läs ocksåMissarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand i en grå handske som torkar av en spis med en turkos trasa. Den till höger är en bild på en faktura från Uppsalahem, med namn och lägenhetsnummer etc är överstukna med svart tuschpenna.

Hem & Hyra har kontaktat Lars Danckler vid flera tillfällen för att höra hans version av vad som har hänt under besiktningarna. Han har inte velat prata med oss.

Robin och hans sambo Linda hade flyttstädat och bokat tid för avflyttningsbesiktning två dagar innan utflyttningsdagen. De ville ha gott om tid på sig att städa sådant de kunde ha missat, och laga eventuella skador de själva orsakat.

Började filma under besiktningen

Men besiktningen i Stockamöllan i Skåne blev inte som de hade tänkt sig.
– Han vägrade låta mig hålla i pappret själv för att kunna läsa igenom det ordentligt, säger Robin Johansson.
Det var då han beslöt sig för att börja filma med sin mobiltelefon för att kunna använda som bevisning om hyresvärden skulle kräva honom på pengar vid ett senare tillfälle.
– Det har gått så många historier i grannskapet om hur många han har lurat.

När hyresgästen Robin Johansson känner att besiktningen inte går rätt till börjar han filma förloppet. När hyresgästerna ska skriva på gör hyresvärden Lars Danckler något drastiskt. Stillbild från filmen.
När hyresgästen Robin Johansson känner att besiktningen inte går rätt till börjar han filma förloppet. När hyresgästerna ska skriva på gör hyresvärden Lars Danckler något drastiskt. Stillbild från filmen.

Filmen visar hur Lars Danckler vill att Robin ska skriva på protokollet. Robin i sin tur upprepar att han inte skriver på något som han inte har läst. Det är en mycket uppstressad stämning. När Robin till slut får papperet i sin hand läser han högt: ”Avflyttande hyresgäst är ersättningsskyldig för följande skador: Värmepump.”
Några minuter in i filmen konstaterar Robin att om han skriver under, så skriver han på att han är ersättningsskyldig. Då får han till svar: ”Nej, nej, du är så dum att det inte är likt någonting”.

Avtalet kan ändras

Tidigare i filmen har Lars Danckler förklarat att besiktningsprotokollet, som han också kallar avtalet, inte är ”fullständigt”. Det kan komma att läggas till eller tas bort saker. Först när det är fullständigt ska Robin få en kopia. Robin ombeds alltså skriva under något som han först inte fått läsa, och när han väl fått läsa det – inte anser stämmer. Dessutom säger Danckler att avtalet kan komma att ändras efter att Robin skrivit på, utan att specificera hur.

Robin fruktar att Danckler kan komma att använda besiktningsprotokollet, om han bestämmer sig för att processa, för att kräva honom på pengar i domstol.
Viktor Lundgren är jurist på Hyresgästföreningen och reagerar på flera saker i videon. I hans öron låter det märkligt att skriva på ett avtal som inte är fullständigt och han ifrågasätter över huvud taget vad halvfärdiga avtal är. Han menar att det han ser på filmen är en advokat som inte låter hyresgästen läsa igenom något som han ska skriva under. När han får läsa står det att hyresgästen är ersättningsskyldig för en värmepump. När hyresgästen ifrågasätter detta får han höra att han inte förstår avtalet.
– Det är vilseledande, säger Viktor Lundgren.

Annons
Läs ocksåRikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdelEn delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.

"Nej, nej, du är så dum att det inte är likt någonting", säger Lars Danckler.

Också Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg har sett filmen. Hon säger att det är hyresvärdens ansvar att på ett pedagogiskt sätt låta hyresgästen ta del av besiktningsprotokollet och förklara vad det är för ett dokument som ska undertecknas.
– Om man som hyresgäst är osäker på vad man skriver under ska man inte göra det. Detta gäller alltid, men särskilt då det blir en upprörd eller obehaglig stämning vid besiktningen, säger Susanna Skogsberg.

Hem & Hyra har också pratat med branschorganisationen Fastighetsägarna som står bakom besiktningsprotokollet som Lars Danckler använder. Enligt förbundsjurist Johan Kleveland är det självklart att hyresgäster ska få läsa vad som står innan de skriver under. Protokollet ska heller inte ändras i efterhand.

Ljudupptagning från besiktning

Robin Johansson är inte ensam om att hamna i konflikt med Lars Danckler om besiktningsprotokoll. Hem & Hyra har tagit del av ljudupptagningar från en besiktning där hyresgästen Clint Hurtig vägrar skriva på ett besiktningsprotokoll i samband med att han flyttar ut från lägenheten i Hörby. Denna gång handlar det om en spricka i ett fönster som Danckler, under besiktningen, skriver in i protokollet att hyresgästen är ersättningsskyldig för. Clint Hurtig menar att det redan var en liten spricka när han flyttade in, och att den nu har blivit större. Han anser inte att han är skyldig att betala för glaset.

Clint Hurtig var hyresgäst hos advokaten Lars Danckler.
Clint Hurtig var hyresgäst hos advokaten Lars Danckler.

Att det råder delade meningar under en besiktning händer. Men det är ovanligt att en hyresgäst blir bemött på det sätt som Lars Danckler bemöter Clint Hurtig. Danckler förklarar att om Clint inte skriver under blir det en ”prövning” och då kan han få betala upp mot 5 000 kronor utöver de faktiska kostnaderna för glaset: ”för det är ofta så det blir, du kan ju vinna men jag har aldrig varit med om det”, säger Danckler på ljudinspelningen. Före besiktningen har Lars Danckler besökt hyresgästen inför avflyttningen. Även det besöket är inspelat och där blir det ännu tydligare att om hyresgästens inte gör som Lars Danckler kräver blir det en rättslig process.

Värden vill att hyresgästen lämnar lägenheten

Lägenheten ska visas för nya hyresgäster och under visningen vill Danckler att Clint Hurtig ska lämna lägenheten. Clint Hurtig hävdar sin rätt att få stanna kvar i bostaden, som han fortfarande hyr, under visningen. Något han har rätt till. Då blir Lars Danckler märkbart irriterad och säger:

Jag kommer att använda alla de medel som står oss till buds att se till att avtalet slutar precis som vi har tänkt oss. Det innebära att alla de lagliga medel som finns och som ger oss rätt till olika saker som finns kommer jag att utfärda mot dig. Du kan vara alldeles säker på det oavsett vad, frågan är hur mycket du kommer att vilja ta upp. Det kommer att förfölja dig en bra stund och det kommer att kosta dig en hel del pengar. Och den som förlorar det här av dig och mig får bekosta alltihop”.

Hyresgästen Clint Hurtig: ”Det låter ganska hotfullt när du säger så”.

Lars Danckler: ”Ja, det är precis vad det är”.

Clint Hurtig går då med på att vänta utanför.
– Jag var orolig att jag skulle riskera problem med ekonomin om han valde att driva mig till domstol för detta, så jag gick med på att vänta utanför, säger han till Hem & Hyra.

"Det låter ganska hotfullt när du säger så", säger den före detta hyresgästen Clint Hurtig.

Annons

Hyresgästen Kia Nörregaard berättar hur det gick till i samband med hennes avflyttningsbesiktning under våren 2019. Hon hade med sig sin mamma och situationen eskalerade när hon bad om en kopia på besiktningsprotokollet, men nekades detta av Lars Danckler. I stället försökte Kia ta besiktningsprotokollet ur värdens hand.
– Jag ville ta den ifrån han men då slog han väck min hand och när man mamma ville ta den puttade han till min mamma, säger Kia Nörregaard, som aldrig skrev på protokollet.

Anmärkning – bristande städning

Hyresgästen Patrik Lövgren skrev på ett protokoll med anmärkningar trots att han inte höll med. Bland annat stod det att städningen var bristande. Enligt honom var hyresvärden mycket tydlig med att om han inte skrev på så skulle det bli domstol och extra kostnader.
– Det var städat, jag hade inte kunnat göra det bättre.
Efter besiktningen fick Patrik Lövgren ett krav på 3 900 kronor, bland annat för städning. Lars Danckler skrev att kostnaderna har varit större än så men att bolaget accepterar beloppet ”allt under den viktiga förutsättningen att vi slipper pröva ärendet i domstol”.

Hyresvärden Lars Danckler samt hyresgästerna Robin Johansson och Linda Nilsson med det omstridda besiktningsprotokollet.
Det var en uppjagad stämning under besiktningen. Stillbilder från filmen.

Tillbaka till Robin som till sist har fått läsa protokollet. Han berättar för Hem & Hyra att det till varje lägenhet i radhuset finns en värmepump i källaren. Hyresgästerna ska rensa ett filter en gång i halvåret, men annars inte göra någonting med pumpen. En tekniker anlitas för att kontrollera pumparna årligen. Och det var efter en sådan kontroll som skärmen på värmepumpen i Robins lägenhet visade ett felmeddelande.
– Men enligt Danckler behövde jag inte oroa mig för det utan jag skulle skriva på och sedan skulle han ta dit en tekniker som skulle titta på det, säger Robin.

"Jag fattade direkt vad han höll på med", säger den före detta hyresgästen Robin Johansson.

Men Robin Johansson säger att han ”inte för fem öre” litade på vad hyresvärden sa. Han fruktade att han skulle krävas på tiotusentals kronor för skador som han inte hade någonting att göra med.
– Hade jag skrivit på hade han lagligt sett kunnat kräva mig på 80 000 eller vad en panna nu kostar.

Försöker slita åt sig protokollet

Videoklippet visar hur Robins sambo Linda sätter formuleringen om ersättning för värmepumpen inom parentes. När Lars Danckler ser detta försöker han slita åt sig protokollet, utan att lyckas. ”Hon ändrar ju avtalet”, hörs värden säga innan han försvinner ut ur bilden. Både Robin och Linda skriver på, innan inspelningen stängs av.

Robin berättar för Hem & Hyra att han inte har fått några ekonomiska krav från hyresvärden efter besiktningen. Som han ser det var det effektivt att dokumentera vad som hände den där upprörda dagen i april 2018.
– Om fler personer hade tagit upp sin telefon och filmat så hade han nog inte fått igenom så mycket för jag tror han spelar mycket på folks rädsla.

Läs vidare: Advokaten tar Yasmines fall till Högsta domstolen

I början av april anmäldes hyresvärden till Advokatsamfundet av en före detta hyresgäst, mer om det kan du läsa här.

Fakta: Besiktning och protokoll - så funkar det
  • De allra flesta hyresvärdar gör en besiktning när hyresgäster flyttar in och när de ska flytta ut och lämna tillbaka nycklarna.
  • Syftet är att se om lägenheten är ok, om något behöver fixas och i så fall vem som ska stå för kostnaden.
  • Hyresvärdarna skriver ofta så kallade besiktningsprotokoll där vanligtvis olika delar av lägenheten graderas med siffror: 1 (gott skick), 2 (godtagbart skick) och 3 (dåligt eller skadat skick). Inflyttningsprotokoll jämförs med utflyttningsprotokoll.
  • Protokollen kan se olika ut. Vissa ska accepteras och skrivas under av hyresgästen, som till exempel i Fastighetsägarnas mall. Fastighetsägarna organiserar privata värdar. Hos andra som kommunala Helsingborgshem ska de inte undertecknas och hyresvärden som det mer som en checklista för lägenhetens skick.
  • Protokollen kan kompletteras med noteringar om vem som ska betala för eventuella skador eller bristande städning.
  • Här reder Hem & Hyra ut vad ett besiktningsprotokoll är och hur det kan användas.
Läs också Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.