Annons

Stephanie drogs inför rätta för trasig tapet – här är advokaten som stämmer sina hyresgäster: ”Satt det i system”

Skåne Det började med att Stephanie och Tim bad om att få en sliten tapet lagad. Den rättsprocess som följde hade de aldrig kunnat drömma om – och paret är inte ensamma. Hem & Hyra har granskat hyresvärden som ovanligt ofta väljer att stämma sina hyresgäster. Och som dessutom tjänat pengar på att anlita sig själv, som advokat.
En ung kvinna, hyresgäst, med ett spädbarn i famnen samt en man. Hon blev stämd i tingsrätten.
Foto: Anders Eeg-Olofsson, Johan Nilsson (TT)
Stephanie Ahlgren med sin yngsta dotter i famnen. Hon stämdes i tingsrätten av sin hyresvärd - advokaten Lars Danckler.

Stephanie Ahlgren och Tim Söfgren i Hörby letade efter ett större boende när de fick syn på en annons på Blocket. 2016 flyttade de in i en lägenhet i Stockamöllan i Eslövs kommun. När paret efter tre år började peka på brister i lägenheten blev det problem.
– Vi ville byta tapeter – men sedan blev det ju katastrof, säger Stephanie Ahlgren.

Nu följer en tvist som fortfarande är jobbig att prata om. Den börjar i hallen i fyrarummaren på Näktergalstigen och slutar efter närmare två år i tingsrätten.

Läs ocksåVärden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlottEn gulteglad husfasad.
Ung kvinna ger spädbarn mat ur nappflaska på kökgolvet.
Stephanie Ahlgren med sina döttrar. Efter två års tvist och två barn har Stephanie hittat en annan hyresvärd. Den förra valde att stämma henne för en trasig tapet.

Hem & Hyra har granskat hyresvärden och advokaten Lars Danckler som ovanligt ofta kräver – och stämmer – sina hyresgäster på olika ersättningar. Viktor Lundgren är jurist på Hyresgästföreningen i norra Skåne:
– Vi har den absoluta uppfattningen att han har satt i system att kräva hyresgäster på kostnader för påstådda skador i lägenheter. Vi har till exempel sett ersättningskrav för samma borrhål för hyresgäster som bott i samma lägenhet efter varandra, säger han.

"Han har satt i system att kräva hyresgäster på kostnader för påstådda skador", citat av Viktor Lundgren, jurist Hyresgästföreningen

Vill ha rättegångskostnader

Vår granskning visar dessutom att Lars Danckler vill ha rättegångskostnader för jobbet som han lägger ner på att dra in pengar från hyresgäster. Hans dubbla roller har fått en domare i tingsrätten att reagera. Under de senaste tio åren har tvister i femton fall lett till domar eller förlikningar vid tingsrätter, och en av dessa tvister pågår just nu i Lunds tingsrätt. Förutom det har Hyresgästföreningen hela 66 registrerade ärenden som rör hyresvärden.

Hem & Hyra har pratat med tio hyresgäster som varit indragna i konflikter. De menar att deras hyresvärd, advokaten, ”alltid” får rätt i domstol, och det kan bli dyrt. Det spelar ingen roll om de har städat jättenoga eller intygar att skador fanns i lägenheten redan när de flyttade in – de åker ändå på att betala, menar de.

Hyresgästföreningen, som har bistått flera hyresgäster de senaste åren, har börjat reagera på värdens sätt att istället för att försöka hitta snabba lösningar stämma sina hyresgäster i domstol.
– Hyresgäster ska betala för skador som de orsakat men vi har sett många exempel på saker som handlar om annat, säger Viktor Lundgren.


Tillbaka till tapeten i Stockamöllan. Under 2019 hör Stephanie och Tim av sig till hyresvärden och klagar på att tapeten börjat släppa i skarvarna. Lars Danckler menar att tapeten varit i okej skick när de flyttat in – men åker ut till lägenheten och lagar den. Hyresgästerna drar därför tillbaka det krav på åtgärdsföreläggande som de har skickat till hyresnämnden, som lägger ner ärendet. Ett åtgärdsföreläggande kan till exempel innebära att en fastighetsägare måste laga något som är trasigt.

Läs ocksåFönstret rasade in över Björn-Arne – är rasande över värdens agerandeFönstret rasade in över Björn-Arne. Bild på glassplitter i soffan och en bild på Björn-Arne.

Hyresvärden startar ny tvist

Här skulle man kunna tro att det slutar. Tim och Stephanie har också annat att tänka på – i juni 2019 föds deras första dotter. En vecka efter att hyresnämnden har avskrivit ärendet är det ombytta roller. Denna gång är det Danckler som vänder sig till tingsrätten för att få pengar av paret.
– Jag tänkte ”Vad sysslar han med?”, säger Stephanie Ahlgren.
Lars Danckler kräver alltså pengar för samma tapeter som han tidigare hävdat varit i godtagbart skick och dessutom lagat. Han anser nu att Tim och Stephanie har förstört tapeten.

Handduk på ett element.
Tapeten som var på tapeten. Denna bild var en del av hyresvärdens bevisning i tvisten i Lunds tingsrätt.

Lars Danckler är en person som är van vid att tala för sig – eller den han företräder i rätten. Men de tvister där han, som advokat, har ett personligt intresse i egenskap av fastighetsägare, vill han inte prata om. Hem & Hyra har försökt att få till en intervju. Men trots att vi har mejlat och sökt upp Lars Danckler har han varje gång sagt nej till att medverka. När vi får tag på honom på telefon väljer han att avsluta samtalet i förtid.
– Jag har inga fler kommentarer än vad som framkommer i de här målet, säger han.

Flera domar mot hyresgäster

Lars Danckler äger via sitt företag Leijontornet AB fem hyreshus med sammanlagt 31 lägenheter i Hörby och Stockamöllan. Han äger dessutom Advokatfirman Danckler AB, med kontor i centrala Malmö. 2020 gjorde fastighetsföretaget en vinst på 1,6 miljoner kronor och advokatfirman en vinst på 274 000 kronor.

Fastighetsbolaget har enligt våra beräkningar fått in sammanlagt minst 237 000 kronor plus ränta genom domar eller stadfästa förlikningar mot hyresgäster under de senaste tio åren. I de flesta fall handlar det om ersättning för bristande flyttstädning och skador i lägenheter. Dessutom har Danckler fått rätt till 80 000 kronor i rättegångskostnader.

Lägenheter i Stockamöllan.
Lars Dancklers hyreslägenheter i Stockamöllan.

Två mönster framträder när vi talar med de hyresgäster som har krävts på pengar. Dels att de är rädda för vad Lars Danckler ska hitta på, dels anser de att kraven är absurda.

Betalkrav i hyreskontraktet drogs tillbaka

En hyresgäst hotades med att sägas upp i samband med att hon hade planterat tomatplantor på ett sätt som värden ansåg stred mot ordningsreglerna. Hon skulle i så fall debiteras för ”samtliga kostnader” i det rättsliga förfarandet.

"En jurist som jag pratade med sa att det var det värsta han hört", citat av Emma Samuelsson-Hurtig, hyresgäst till Lars Danckler

En annan hyresgäst, Emma Samuelsson-Hurtig, hade en klausul i sitt hyreskontrakt som innebar att om hon flyttade inom ett år skulle hon betala 10 000 kronor. Kravet drogs tillbaka när hon vände sig till hyresnämnden.
– En jurist som jag pratade med sa att det var det värsta han hört, säger hon.

Annons
Kvinna i köket.
Emma Samuelsson-Hurtig fick veta att om hon flyttade inom ett år skulle hon få betala cirka två månadshyror. Nu har hon flyttat.

Lars Danckler tar alla chanser att försöka få in pengar från sina hyresgäster, menar Kia Nörregaard, en annan av de hyresgäster vi pratat med. Hon hade samma skrivning i sitt kontrakt.
– Går det så går det, och så får han tjugotusen extra, säger hon.
Även Kia Nörregaard slapp just detta krav. Däremot blev hon stämd för att ha gjort en ”onödig anmälan” och för ”administrativa kostnader” i samband med att hon felanmälde ett stopp i vasken – något som Danckler aldrig fick igenom rättsligt.

Men ett års processande slutade ändå med att Lunds tingsrätt dömde henne att betala 15 400 kronor för skador i lägenheten och bristande flyttstädning. ”Jätteorättvist”, tycker hon.
– Han skulle inte ens haft de pengarna egentligen men jag hade inte något bevis för att jag inte hade gjort skadorna.

Läs ocksåHyresvärd gick in i och fotograferade lägenhet – döms för hemfridsbrottEn delad bild. En nyckel som sätts i ett lås. En närbild på en fotolins.

Hyresgäster vägrade skriva under

Kia Nörregaard vägrade att skriva på det besiktningsprotokoll som Lars Danckler skrev när hon flyttade ut. Och hon är inte ensam om att inte ställa upp på Lars Dancklers verklighetsbeskrivning. Hem & Hyra känner till flera andra fall där hyresgäster antingen vägrat att skriva på eller sagt att de känt sig tvingade att underteckna ett besiktningsprotokoll.

De senaste tio åren har Leijontornet drivit minst 15 processer i tingsrätter mot hyresgäster, dödsbon eller personer som gått i borgen för en hyresgäst. 2020 avgjordes fem sådana mål i tingsrätten. Det kan jämföras med kommunala AB Kristianstadsbyggen med 9 200 lägenheter som samma år hade två sådana tvister. Leijontornet AB har 31 lägenheter.

Susanna Skogsberg
Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg är förvånad över antalet tvister.

Susanna Skogsberg är förbundsjurist på Hyresgästföreningen och reagerar på omfattningen.
– Eftersom det är relativt få lägenheter totalt så låter det mycket, säger hon.
Enligt Susanna Skogsberg kan det givetvis vara så att en rättsprocess är ett mindre steg att ta för en juridiskt kunnig person som advokaten Danckler – men att många hyresvärdar ändå först försöker att hitta andra lösningar
– Jag tycker det känns märkligt att så många ligger i tingsrätten och att man inte försökt göra upp och komma överens innan, säger hon.

Tappar förtroendet för sin hyresvärd

Tillbaka till Tim, Stephanie och tapeten. I november 2019 möts parterna i Lunds tingsrätt. Stephanie har vid sin sida en jurist från Hyresgästföreningen och i sin famn sin då fem månader gamla dotter, som hon ammar. Hyresgästerna har nu tappat allt förtroende för sin hyresvärd. Eftersom de inte tror att Lars Danckler faktiskt kommer att laga tapeten även om de betalar, träffar de en överenskommelse som går ut på att en firma ska utföra arbetet och de ska stå för kostnaden.
– Det är bättre att veta att det blir bra för någon annan hyresgäst sen än att han bara lägger pengarna i sin egen ficka, säger Stephanie Ahlgren.

På så sätt kan hyresvärden inte heller komma i efterhand och klaga på hur arbetet är utfört, tänker de. Tim och Stephanie har nu bestämt sig för att flytta, eftersom de är rädda för att hyresvärden ska fortsätta att rikta nya ekonomiska krav mot dem så länge de bor kvar.

Stephanie Ahlgren med en av sina döttrar i famnen.
Stephanie Ahlgren berättar att det var allt jobbigare att tvista ju längre tiden gick. Under rättsprocessen fick familjen tillökning.

Notan för omtapetseringen hamnar på 21 000, vilket är mer än vad de räknade med. Men omtapetseringen blir utförd i tid, och de flyttar ut i början av året.
Egentligen tycker Stephanie inte att de skulle behöva betala för tapeter som de menar att de inte förstört. Men de kände också att de behövde komma ur hela situationen på något sätt.
– Det var lite ett sätt att komma därifrån utan att han skulle höra av sig igen – men nu gjorde han det ändå ju, säger hon.
Lars Danckler vill nämligen inte återkalla sitt ärende. Han menar att motparten inte följt sin del av överenskommelsen. Orsaken? Den hatthylla som togs ner under arbetet har inte skruvats tillbaka.

Nytt krav – vill ha pengar för skador i badrummet

1 mars 2020 kommer dessutom ett nytt krav. Danckler vill förutom pengar för hatthyllan nu också ha ersättning för hål i badrumskaklet, som han menar att hyresgästerna orsakat. Sammanlagt 9 927 kronor. Tim och Stephanie menar att skadorna i badrummet fanns redan när de flyttade in.
Senare under året blir Stephanie gravid igen, och det blir allt mer påfrestande att fortsätta tvista. Paret erbjuder sig att skruva tillbaka hatthyllan, men utan resultat.
– Han skulle ha dessa pengarna till varje pris, säger Stephanie Ahlgren.

Tingsrättsbyggnaden i Lund.
Tingsrätten i Lund. Här slutar många av Lars Dancklers hyresgäster.

Vår undersökning visar alltså att hyresgäster hamnat inför rätta i åtminstone 15 fall. Men det finns också konflikter som aldrig kommit i offentlighetens ljus. Flera hyresgäster har oberoende av varandra berättat för Hem & Hyra om ersättningskrav från hyresvärden. Hyresgästföreningens jurist Viktor Lundgren som har haft kontakt med flera av dessa hyresgäster säger att det ofta handlar om påstådda skador i golv och väggar. Något som han tycker är uppseendeväckande då de flesta hyresgäster menar att de inte gjort sig skyldiga till det. Viktor Lundgren tror också att det kan finnas fler hyresgäster som valt att betala direkt.

Skrev hyreskontrakt på advokatkontoret

Han tror att hyresvärdens titel spelar roll för hur han uppfattas av hyresgästerna – särskilt när han informerar om att han kan komma att vidta rättsliga åtgärder. Flera hyresgäster som Hem & Hyra har pratat med berättar hur det i kommunikationen med Lars Danckler tydligt framgår att han är advokat, även när han hör av sig i egenskap av fastighetsägare. Flera har också fått skriva på hyreskontrakten på hans advokatkontor. En mejladress han använder innehåller ordet advokat.
– Jag vet vissa som är livrädda för att hamna i konflikt om de gör en felanmälan så de avstår hellre. Att som privatperson bli stämd av en advokat som äger ett fastighetsbolag är inte kul, säger Viktor Lundgren.

En man i halvbild.
Hyresgästföreningens jurist Viktor Lundgren menar att Lars Danckler satt i system att stämma sina hyresgäster.

I de fall som leder till rättsprocesser är det flera som ger upp.
– Man orkar inte och köper sig fri, inte minst för att under tiden som processen pågår blir den dyrare och dyrare, vilket hyresvärden påpekar.

Jurist: ”Rent vilseledande”

Viktor Lundgren tycker att mycket av det som Lars Danckler gör är moraliskt fel. Vissa saker har heller inget lagligt stöd, till exempel har Danckler hävdat att en uppsägning är ogiltig eftersom den inte skrivits under med blått bläck, och krävt ersättning för att åka ut och kolla felanmälningar.
– Det handlar om rent vilseledande, säger Viktor Lundgren.

Vad kan ni göra mot ett sådant här beteende?
– Vi bevakar vad som händer mellan hyresgästerna och värden och har tät kommunikation med hyresgästerna. Vi kan också företräda medlemmar i domstol och ge rådgivning i juridiska ärenden, om hyresnivåer och annat.

Annons

Hyresgäster som vi har pratat med undrar: ”Kan ingen stoppa honom”, vad säger du till dem?
– Vi arbetar aktivt med att ta tillvara hyresgästers rättigheter men det krävs att de är part i olika ärenden. När det kommer till Leijontornets hyresgäster är vår erfarenhet att de är mindre benägna att medverka.

I tingsrätten.
Vänder på klacken. När Hem & Hyras reporter söker upp Lars Danckler i tingsrätten vill han inte prata.

Vi vet inte hur Lars Danckler ser på den här kritiken. Vi har som sagt sökt upp honom i rätten för att få till ett samtal, vi har mejlat all kritik som framkommit mot honom och ringt för att han ska få ge sin syn på saken. Men han har hela tiden avböjt en intervju. En fråga som vi velat få svar på är hur Lars Danckler ser på att han i sin roll som advokat tjänar pengar på att kräva sina egna hyresgäster på rättegångskostnader. Även rättsväsendet har reagerat på hans dubbla roller i rättssalen. När vi ställer frågan på telefon säger Lars Danckler att detta inte varit någon stor fråga och att han inte fått någon kritik. Sedan avslutar han samtalet.

Hur slutade historien?

Så hur slutade historien om tapeten för Tim Söfgren och Stephanie Ahlgren? I november 2020 ser paret fram emot att bli tvåbarnsföräldrar och orkar inte tvista längre. Parterna ingår en stadfäst förlikning. Paret ska betala 9 000 kronor, utöver det de redan lagt ut för tapeterna. De slipper motpartens rättegångskostnader.

Viktor Lundgren företrädde hyresgästerna i slutet och tycker att det blev ett ”mycket olyckligt utfall” då han tror att en fortsatt process hade kunnat ge ett bättre resultat.

"Man ville ju bara bli av med honom", citat av Stephanie Ahlgren, före detta hyresgäst till Lars Danckler

– Bevisläget var mycket fördelaktigt och min rekommendation var att fortsätta processen. Av personliga själ valde dock hyresgästerna att gå med på en förlikning och ”köpa sig fria ur tvisten”, säger han.
Stephanie och Tim bor numera på en annan skånsk ort och hyr av en annan fastighetsägare. Åren med Lars Danckler försöker de lägga bakom sig.
– När allt var klart i tingsrätten så slängde vi alla papper vi fått. Man ville ju bara bli av med honom, säger Stephanie Ahlgren.

Läs mer:
Så satte domaren stopp för hyresvärdens dubbla roller

Yasmine stämd när hon ville flytta – nu har hon vunnit över advokaten

Advokaten tar Yasmines fall till Högsta domstolen

Om du blir stämd av hyresvärden – så slipper du ruineras i rätten

Robin skulle skriva på vid besiktningen – utan att få läsa värdens protokoll: ”Hade kunna kräva mig på 80 000”

Besiktningsprotokoll: Då ska du inte skriva under

Läs också Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Dåligt har blivit bättre – men nu kräver kommunen Oscar Properties på 40 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.