”Affärer solkar varumärket”
– En förtroendevald ska ju tillvarata hyresgästernas intresse. När man stjäl pengar så har man brutit det avtalet, säger Michael Toivio, adjunkt i tillämpad etik vid Högskolan i Dalarna.
Den senaste förtroendekrisen handlar om en förtroendevald i en studenthyresgästförening i Uppsala, som tog 130 000 kronor från föreningskassan. Pengarna lämnades senare tillbaka men ”lånet” upptäcktes vidden årliga revisionen.
Hyresgästföreningen Uppsala studentbostäder, Hus, gick själva ut med ett pressmeddelande och informerade om alla turer.
Etikadjunkten Michael Toivio jämför med Skandiaaffären och Icas köttfärsskandal:
– De som packade köttfärsen handlade på uppdrag av sin chef. Hos Hyresgästföreningen handlar det om starka band mellan förtroendevald och medlem som har brutits, det är extra allvarligt.
– För att föreningen ska återfå folks förtroende kan den behöva arbeta extra mycket på sitt sociala ansvarstagande,
för att visa att ”vi tar vårt ansvar”, säger Michael Toivio.
Våren 2010 fick styrelserna i Västerås och i Uppsala-Knivsta avgå efter att en extrarevision visat att det saknades redovisning för över 50 000 kronor i vardera föreningen. Ledamöterna polisanmäldes av Hyresgästföreningens förbundsstyrelse. Åklagare lade senare ned brottsutredningarna, då det var för svårt att bevisa vem som haft tillgång till pengarna, och att summan som fattas inte var tillräckligt stor. Inom Hyresgästföreningen ser man fortfarande allvarligt på det inträffade och tycker att det är ett svek mot medlemmarna.