Ägaren lovar krafttag på Herrgården
– Jag känner mig stolt att kunna presentera den här planen. 2013 räknar vi med att ha nått fram till att bara ha normalt underhåll. I föreläggandet från miljöförvaltningen står 2015 så vi har kortat ner perioden betydligt, sa Andres Aulik, representant för Gröningen, inför ett stort pressuppbåd på den efterföljande presskonferensen.
Miljöförvaltningen hade hotat med böter om inte ägaren lämnade in en plan som tydligt redogör för hur man avser att komma tillrätta med problemen i de slitna fastigheterna i miljonprogrammets Herrgården.
Svaret: renovering i expressfart fram till 2013. Då räknar Gröningen och Newsec med att ha renoverat 766 badrum, 465 toaletter och 741 kök. Därefter ska det räcka med vanligt underhåll i området.
– I dag har vi en renoveringstakt på ett badrum om dagen. Med den nya planen ökar takten ytterligare, säger Peter Schönfelder, projektledare på Newsec som tagit fram den nya planen.
Den bristfälliga ventilationen i fastigheterna som varit en bidragande orsak till mögelskadorna ska åtgärdas genom att friskluftsventiler installeras i fönstren.
Problemet med brinnande miljöstationer löses med underjordiska sopstationer liknande MKB:s. Dessa ska stå klara hösten 2010.
Antalet kackerlackor i fastigheterna har enligt Peter Schönfelder minskat kraftigt efter bekämpning från Anticimex, däremot har man inte lyckats få bort skadedjuren helt från de drabbade lägenheterna.
– Vi har en nollvision, sedan får vi se om det lyckas med tanke på hur folk reser nu för tiden, säger han.
Den exakta kostnaden för alla åtgärderna vill ägarna inte redovisa.
– Det kommer att kosta stora pengar, 100 miljoner kronor – minst, säger Andres Aulik.
På Hyresgästföreningen är skepsisen stor till Gröningens åtgärdsplan.
– Vi har sett många planer genom åren som stannat vid att vara planer. Jag vill se ett färdigt resultat innan jag sällar mig till jubelkören, säger Christina Wessling, regionchef på Hyresgästföreningen.
Hösten 2008 slog Hyresgästföreningen larm om tillståndet på Herrgården och krävde att hyrorna sänks med 19 procent på grund av den dåliga standarden. Det ärendet ligger nu på hyresnämndens bord där ett beslut väntas i nästa vecka.
Vad händer om hyrorna sänks?
– Det är inte bra för oss. Men jag vill inte spekulera i det. Det är ett beslut som hyresnämnden ska fatta, säger Andres Aulik.
Men ni har redan begärt en ny hyreshöjning för 2010. Hur resonerade ni då?
– Jag vill inte gå in på den frågan. Alla förstår ju att intäkterna i det här området skapas av hyror. Kommer det in mer hyror så kan man renovera mera.
Så hyresgästerna skulle tjäna på en hyreshöjning?
– Ja, långsiktigt tror jag det. Då finns det mer pengar i kassan.
Har ni råd att fullfölja de utlovade renoveringarna om ni förlorar i hyresnämnden?
– Jag vill inte spekulera i den frågan.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.