Annons

Airbnb-bluffen: Bedragare använder falska annonser och fejkprofiler

Nyheter Slitna, ostädade lägenheter med falska recensioner – och bilder stulna från mäklarannonser. Hyresgästföreningens utredare har avslöjat ett välorganiserat nätverk av fejkade Airbnb-konton som lurar personer i Stockholm.
Foto: Wikimedia commons, Hyresgästföreningen, Airbnb
Ett omfattande Airbnb-fusk har avslöjats i Stockholm. Skatteskrapan på Södermalm har används flitigt av fejkuthyrarna.

Utifrån ser det mesta ut som det ska. Uthyraren har fått sin identitet verifierad av Airbnb och har flera goda recensioner. Men när personen som betalat för att övernatta anländer finns inte den utlovade lägenheten tillgänglig. I stället hänvisas gästerna till en annan lägenhet, med betydligt sämre standard och bristfällig städning.

Så har det sett ut i många av fallen som Hyresgästföreningens utredare har undersökt. Med hjälp av data från onlineverktyget Inside Airbnb har Hyresgästföreningen kartlagt 36 bluffkonton i Stockholm som systematiskt recenserat varandras lägenheter för att höja deras omdömen. Allt som allt rör det sig om 96 lägenheter – som höjs till skyarna av fejkprofilerna men av gästerna beskrivs som smutsiga, obeboeliga bluffar.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Bilderna från ”Charlies” lägenhet på Östermalm är stulna från en mäklarannons på Kungsholmen.

De 36 fejkprofilerna har skapats genom att lura Airbnbs verifieringsprocess, som ska försäkra att den som hyr ut är en verklig person. Annonserna piffas sedan till med stulna bilder, bland annat från mäklarannonser.

Annonsen för en bostad på Östermalm visar exempelvis foton från en helt annan lägenhet på Kungsholmen och med interiören från trapphuset hämtad direkt från Stadsmuseets arkiv.

Användaren ”Jenni” nöjer sig inte ens i Sverige utan presenterar sin lägenhet i Stockholm city med bild av en palmströsslad sandstrand.

Läs ocksåDomen: får fängelse för Airbnb-uthyrning – först i Sverige
”Jennie” marknadsför sin lägenhet i Stockholm city med bild på strand och palmer. ”Jasmine” använder samma vy som profilbild.

Julia Synnelius är utredare på Hyresgästföreningen och står bakom granskningen. Hon berättar att många av gästerna är förtvivlade och känner sig lurade.

– Trots att Airbnb säger sig vara ett säkert alternativ har det här skett i stor omfattning. Det finns ett antal personer som använder Airbnb på väldigt tvivelaktiga sätt och utnyttjar människor och deras goda tro.

En av personerna i bedrägerinätverket har identifierats som en 33-årig man som kallar sig ”Jonas”. Han ligger sannolikt bakom minst fyra olika fejkprofiler, och hjälper flitigt andra annonser inom nätverket genom att lämna positiva betyg.

Annons
Läs ocksåBor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg

Hans egna gäster är dock mindre belåtna.

En besökare från Nederländerna kallar sin upplevelse hos ”Jonas” för ett klassiskt Airbnb-bedrägeri. Annonsen var pyntad med fina bilder, men strax före ankomst meddelades gästen att han i stället skulle få en ”bättre” lägenhet. Gästens egna bilder visar en ostädad lägenhet med mögliga handdukar samt smutstvätt på golvet, trasiga köksredskap och ingen återkoppling från uthyraren.

”Det här borde inte kunna få hända”, avslutar besökaren sin recension.

Mögliga handdukar, trasiga köksredskap och smutstvätt mötte mannen som hyrt Airbnb-lägenheten. I trapphuset påminner föreningen om att uthyrning inte är tillåtet.

En annan person som hyrt lägenhet av bluffnätverket berättar hur han i efterhand utsatts för utpressningsliknande uppmaningar att lämna ett femstjärnigt betyg.

Omdömen har blivit hårdvaluta på internet och spelar ofta en avgörande roll för den som i slutändan ska betala, konstaterar Julia Synnelius.

– Men man kan fråga sig om de verkligen går att lita på – fejkade recensioner blir allt vanligare i dagens samhälle.

Profilerna ”Dino” och ”Aso” annonserar olika lägenheter med samma bild. ”Aso” använder den till och med två gånger.

Skatteskrapan på Södermalm i Stockholm är särskilt populär bland bluffmakarna. Hyresgästföreningen har i sin utredning kunnat koppla totalt tio annonser till nätverket av bedragare. Genom att de använder samma typ av bilder har det varit svårt för fastighetsägaren att knyta en enskild annons till en viss lägenhet.

Annons

Per Dahlbeck på fastighetsbolaget Vasakronan är ansvarig för bostäderna i Skatteskrapan. Han berättar att han förgäves försökt få hjälp av Airbnb för att stoppa uthyrningarna.

– Men då skrattade de bara en mitt i ansiktet och sa att ”det där kan vi inte lägga oss i”.

Skatteskrapan på Södermalm är populär bland bluffmakarna. Eftersom bilderna är så allmänt hållna är det svårt för fastighetsägaren att identifiera vilken lägenhet som använts i annonsen.

Airbnbs kommunikationschef Philip Mahoney vill inte uttala sig om nätverket av bluffmakare i Stockholm.

– Vi kommer att kolla på det, men det kommer att ta lite tid, säger han.

Airbnb vill heller inte kommentera hur processen för identitetsverifiering kan ha kringgåtts.

– Det är ingen information som jag kan dela med dig i dag.

Fakta: Så undviker du att bli lurad
Julia Synnelius är utredare på Hyresgästföreningen och står bakom granskningen.
  • Dra öronen åt dig om recensionerna är motstridiga. Är några väldigt positiva och andra väldigt negativa kan det vara ett tecken på att något är fel.
  • Bli inte lockad av ett lågt dygnspris. Verkar det fishy är det nog det.
  • Klicka vidare på personen – hyr den ut fler lägenheter och använder samma bilder till annonserna?
  • Har personen många recensioner av ett fåtal användare? Fundera på hur sannolikt det är att samma person skulle bo bor fem, sex gånger i samma lägenhet.
  • Kolla om personen som skrivit recensionen också hyr ut i närheten. Det är ganska orimligt att man bor som gäst i samma stad som man bor själv.

Källa: Julia Synnelius

Reporter: Aron Andersson

Läs också Countrysångerska åker ut från trea i Bromma: ”Hon bor i Nashville” Flyttade till London – krävde att syskonbarnen skulle få överta lägenheten Sönerna slogs med kniv – mamman mister lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.