Akelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Stockholm Akelius lägenheter hyrdes ut i andra hand till överhyror. Nu kan hyresgäster få tillbaka över 230 000 kronor efter beslut i Hyresnämnden. "Det känns bra att ha vunnit. Nu hoppas jag bara att vi också får några pengar", säger en av dem.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ett företag hyrde ut Akelius lägenheter på Kocksgatan och Hornsgatan till ockerhyra.

Under våren har eller ska Hyres- och arrendenämnden i Stockholm behandla flera ansökningar om återbetalning av en del av den hyra som tagits ut i samband med andrahandsuthyrning av några av fastighetsbolaget Akelius lägenheter.

Bostäderna blockuthyrdes av Akelius till ett företag som ägs av en 62-årig man i Spånga som i sin tur vidareuthyrde dem med rejäla påslag.
Ett fall gäller en tvårumslägenhet på 44 kvadratmeter på Kocksgatan på Söder. Den 1 april 2020 till den 31 mars 2021 hyrdes den av en man i 30-års åldern för 12 000 kronor i månaden.

Läs ocksåFör ung för seniorboende och en halv miljon i skulder – får ändå ta över mammans kontraktMan i rutig skjorta står lutad mot ett balkongräcke. I bakgrunden stadsmiljö.

– Jag blev visad fem eller sex lägenheter i huset som jag kunde välja på. Samtliga var ganska så nergångna, berättar han för Hem & Hyra.

Med hjälp av Hyresgästföreningens jurist Jens Waldenström ansökte mannen, efter att han sagts upp från lägenheten och flyttat, hos Hyres- och arrendenämnden i Stockholm om att han skulle få tillbaka en del av den hyran. Enligt ansökan var 5 159 kronor i månaden en skälig hyra för bostaden, inte de 12 000 kronor i månaden som han betalade.
Den 16 mars i år biföll nämnden hans ansökan och beslutade att företaget ska återbetala 82 092 kronor plus ränta till honom.

I början på april i år beslutade Hyres- och arrendenämnden att samma företag ska återbetala 68 288 kronor till en annan hyresgäst. Även i det fallet handlar det om så kallad överhyra i samband med andrahandsuthyrning av en av Akelius lägenheter. Hyresgästen betalade en hyra på 11 500 kronor för en tvårumslägenhet på 47 kvadratmeter i stället för cirka 5 000 kronor i månaden som anses som en skälig hyra.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Om några veckor väntas hyresnämnden behandla ytterligare ett ärende som gäller andrahandsuthyrning av en lägenhet som ägdes av Akelius. En kvinna begär med assistans av Hyresgästföreningens jurist att få tillbaka 82 778 kronor från samma företag som i våra andra exempel. Det är så mycket som hon menar att hon under delar av 2020 och 2021 betalade i överhyra för en tvårumslägenhet på 78 kvadratmeter.

Hyresgästföreningens jurist Jens Waldenström berättar att det blir allt vanligare med så kallad blockuthyrning av lägenheter, det vill säga att fastighetsägare hyr ut ett antal lägenheter till ett företag eller en kommun som i sin tur hyra ut dem i andra hand.

– En del fastighetsägare tycker att detta är ett bra sätt. När de hyr ut till företag kan de ta ut en högre hyra än till privatpersoner. De företag som i sin tur hyr ut lägenheterna i andra hand brukar baka in olika tjänster i sitt erbjudande för att därmed kunna ta ut en högre hyra.
– Kommuner som blockhyr lägenheter gör det ofta för att kunna använda lägenheterna som sociala bostäder.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.
Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen, har hjälpt hyresgäster att kräva tillbaka överhyra.

I de tre fall som vi har beskrivit ovan har ansökan till Hyres- och arrendenämnden gjorts efter att andrahandshyresgästerna blivit uppsagda.

– Man har två månader på sig efter det att man har flyttat att göra en sådan här ansökan, säger Jens Waldenström.

Är du överraskad över att hyresgästerna vann i hyresnämnden?

– Nej. Jag uppmanar alla som anser sig ha betalat för hög hyra att ta kontakt med oss. I 98 procent av fallen får hyresgäster som ansöker hos hyresnämnden om återbetalning pengar tillbaka.

Ägaren till företaget bakom andrahandsuthyrningen säger till Hem & Hyra att han under lång tid hyrt ut lägenheter, varav en del ägts av Akelius.

– Som mest hade jag kanske 60 lägenheter. Fram till för några år sedan hyrde jag enbart ut till företag. När pandemin kom försvann företagen som kunder och jag började då hyra ut till privatpersoner. Lägenheterna som jag hyrde av Akelius var ganska så nergångna. Innan jag hyrde ut dem fixade jag till dem en del, vilket kostade mig pengar och är en förklaring till den högre hyran.

Enligt mannen sade Akelius efter en tid upp honom från hyreskontrakten.

– De ville renovera fastigheterna. Jag sade då också upp mina hyresgäster.

2017 omsatta mannens bolag 12,4 miljoner kronor, 2018 13,4 miljoner och 2019 cirka 15 miljoner. 2020 sjönk omsättningen drastiskt till 6,7 miljoner kronor. Bolagets tillgångar uppgick då till 3,6 miljoner kronor, enligt den senast offentliga årsredovisningen.
Företagaren säger att hyresverksamheten idag är avvecklad med undantag för några lägenheter.

– Jag har i stället börjat med handel med elektronik, vilket tyvärr har gått mycket dåligt. Mitt bolag är nära konkurs.

Kommer du att följa hyresnämndens beslut och fullt ut ersätta dina tidigare hyresgäster?

– Nej, det har jag inte råd med. Men jag är beredd att gå med på en uppgörelse där jag betalar en del.

I december i fjol köpte fastighetsbolaget Heimstaden Akelius svenska fastigheter. Sofia Aasvold, tidigare vd för Akelius skandinaviska verksamhet, säger att hon inte vet varför Akelius blockuthyrde en del av sina lägenheter till företagaren.

– Det får du får tala med vår dåvarande citymanager för Stockholm om.

När Hem & Hyra ringer upp citymanagern, som idag arbetar på Heimstaden, säger han att han har berättat för Heimstadens kommunikationschef i Sverige Robin Wilhelmsson om varför Akelius blockuthyrde lägenheter till företagaren.

– Du får prata med Robin Wilhelmsson. Heimstaden är jättestränga när det gäller kommunikation med journalister.

Akelius bröt avtalen med företaget

I ett mejl till Hem & Hyra skriver Robin Wilhelmsson att ”hur Akelius tänkt och agerat innan vi övertog bostäderna kan jag inte kommentera, det får du höra med dem”.
Robin Wilhelmsson skriver också att ”vad vi förstått så hade Akelius en del ärenden med bolaget du nämner men det är inte samarbeten som förts vidare till oss. Vi har inget med XXX (bolaget) att göra då det uppdagades att de var en oseriös aktör och Akelius bröt avtalen.”
”Att låta företag hyra ut boende genom oss hör inte till vanligheten men det händer, och då är det viktigt att man gör sin due dilligence (ungefär kontroll av företaget, reds anm). Vi har exempelvis ett avtal med en förmedlare som heter Bostad Direkt i Stockholm, och de ska så vitt jag vet vara en seriös aktör.”

Varför hyr ni ut lägenheter via företag?

”Det är inget som Heimstaden i regel gör. Bostad Direkt lever vidare från Akelius och bakgrunden till det är att det pågår omfattande renoveringsarbete (eller ska inledas) i ett par så kallade projektfastigheter (totalt 63 bostäder) och i dessa är det enklare att blockuthyra till företag under tiden som riv pågår för att sen när allt är tillbaka till normalt, erbjuda bostäderna till privatpersoner i form av förstahandskontrakt.”

Läs också Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under" 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.