Annons

Åkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvar

Nyheter Hyresnämnden gick helt på värdens linje: Mannen har utvandrat och hyreskontraktet ska överlåtas till hans exsambo. Men inför beslutet i hovrätten hörde mannen av sig. Han gav så trovärdiga förklaringar till att han åkt på långresa, låtit sin exsambo bo kvar, och varit sen med tre hyror, att han får bo kvar.
Gambia, Hjulsta, Spånga
Foto: Wikimedia/Getty
Långresa. Hyresgästen lät sin exsambo bo i lägenheten under tiden han gjorde en långresa till Gambia. Värden ville säga upp hyresgästen på grund av otillåten andrahandsuthyrning och sena hyror. Men hovrätten låter honom bo kvar.

Det kan tyckas att hyresgästen, en man i 50-årsåldern, borde ha oddsen emot sig. Genom kontakter med socialförvaltningen fick värden reda på att han flyttat utomlands och att det inte funnits några kända planer på att flytta tillbaka. Därför ville privatvärden låta hans exsambo ta över lägenheten i som hon bor i tillsammans med det tidigare parets gemensamma barn.

Även om mannen inte är registrerad som utvandrad så gick hyresnämnden på värdens linje. Mannen blev av med kontraktet till trean i nordvästra Stockholm. De uppgifter som exsambon och hyresvärden lämnat ger stöd för att mannen numera bor utomlands, enligt nämnden.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Sen med hyran tre gånger

Till förhandlingen i hyresnämnden dök mannen aldrig upp. Men han överklagade beslutet och när hovrätten skulle avgöra ärendet var han tillbaka på svensk mark och gav sin version.
Enligt mannen har han varit i Gambia en längre period på grund av att hans pappa varit sjuk. Han har inte utvandrat och är tillbaka i Sverige. Han ska studera och har delad vårdnad med exsambon om de gemensamma barnen.

Till förhandlingen i hovrätten la hyresvärden till att hyresgästen olovligen upplåtit lägenheten till sin exsambo under elva månader. Han har varit sen med hyran tre gånger, sammanlagt närmare 20 700 kronor. Han varken arbetar eller studerar i Sverige, enligt värden.

Annons

Mannen förklarade att blivit beviljad vuxenutbildning i Sverige och att han bor i lägenheten. Han var sen med hyran tre gånger eftersom han inte fick pengar den tid han hade räknat med.

Läs ocksåDärför får kvinnan inte hyra ut till hockeyproffs trots "låga krav"En hockeyrink i bakgrunden och två händer i förgrunden. En hand håller ett par nycklar som symboliserar andrahandsuthyrning. Nycklarna är överkryssade.

Hovrätten gör en helt annan bedömning än hyresnämnden. Att lämna hemmet efter en separation och upplåta lägenheten till en expartner är inte att anse som en andrahandsupplåtelse. Även om 11 månader är en förhållandevis lång tid. De sena hyrorna är inte av den omfattningen att mannen ska bli av med sitt hyreskontrakt.

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

”Bra att vara närvarande”

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, konstaterar att ett beslut i hyresnämnd eller hovrätt alltid är en samlad bedömning. I det här ärendet kan det ha haft betydelse för utgången att hyresgästen inte var närvarande i hyresnämnden men i hovrätten.

Annons

– Generellt sett är det alltid bra att vara på plats om man blir kallad till en myndighet. Då är chansen att få sin röst hörd är mycket större, säger Roger Höög.
Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Läs ocksåHyresgäst ringde hyresvärden 50 gånger om dagen – vräksDetaljbild, person med grått hår syns bakifrån inzoomat på örat och en hand som håller en mobiltelefon mot örat. En hyresgäst i Hudiksvall har ringt sin hyresvärd så mycket att det blivit ett arbetsmiljöproblem.
Läs också Hyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.