Annons

Akut bostadsbrist för Stockholms studenter – bara 720 nya studentlägenheter ska byggas

Stockholm Över 62 000 studenter har blivit antagna till universitet och högskolor i Stockholms län i höst. Det är fler än förra året. Samtidigt förvärras bostadsbristen. Totalt finns det bara 23 400 studentlägenheter i länet och byggandet av nya bostäder går trögt.
Hanna Everbrand
Foto: Ida Karlsson
Hanna Everbrand är en av studenterna i Stockholm som tvingats flytta runt på grund av bristen på studentbostäder.

Hanna Everbrand, 22, är en av länets över 160 000 studenter. Hon vet hur svårt det är att få tag i en studentbostad.

– Det behövs absolut fler studentlägenheter. Många tvingas bo kvar hemma. För studenter som flyttar hit från andra städer är situationen ännu svårare.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Fick sova på soffa

När hon blev antagen till utbildningen på KTH fick hon inte någon studentlägenhet. I stället sov hon på en soffa hos en kompis i bostadsområdet Lappkärrsberget den första tiden.

– Jag bodde så i några veckor. Sen kändes det som om vi bodde på varandra.

Efter det pendlade hon från sin pappa i Uppsala, men det kändes inte som en långsiktig lösning. Senare lyckades hennes pappa hitta en andrahandslägenhet på Blocket för 7 400 kronor i månaden.

Läs ocksåSökte bostad som student – erbjöds lägenhet att hyra för 49 000 i månaden

– Men det var svårt att få ihop ekonomin. Jag tog CSN-lån och mina föräldrar hjälpte mig med pengar varje månad.

Nu bor hon i en av Stiftelsen Stockholms studentbostäders lägenheter, i andra hand.

– Jag har inte tillräckligt med ködagar för att få en egen studentlägenhet, säger hon.

Annons
Läs ocksåNya siffror: 166 000 i Storstockholm hyr dyrt och osäkert – Vladimir: ”Oron hänger alltid över en”Osäker andrahandsmarknad i Stockholm

Uppemot 4,8 års kötid i snitt

Många studenter har samma problem och tvingas flytta runt. Ofta krävs flera års kötid för att få en studentlägenhet.

Hos Stiftelsen Stockholms studentbostäder, SSSB, är den genomsnittliga kötiden för en studentlägenhet 2 år och för ett korridorsrum 11 månader.

Hos Bostadsförmedlingen i Stockholm är kötiderna ännu längre. I genomsnitt tar det 4,8 år att få en studentlägenhet där.

Förra året förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm och SSSB omkring 9 800 studentbostäder och korridorsrum. I år har cirka 5 360 studentlägenheter och korridorsrum förmedlats hittills.

Hänvisas till andrahandsmarknaden

Många studenter är likt Hanna Everbrand hänvisade till den dyra och osäkra andrahandsmarknaden.

När Hem & Hyra undersökte andrahandsmarknaden för studenter på annonssajten Blocket för några år sedan hyrdes rum ut för över 8 000 kronor i månaden.

Hem & Hyra granskade utbudet på Blocket, sökte boende som student och möttes av skyhöga hyreskrav.

En våning på Östermalm hyrdes ut för skyhöga 49 000 kronor i månaden. I vissa fall ställde uthyrarna krav på att den inneboende även skulle vara kattvakt eller hjälpa till med veckostädning.

160 000 studenter i länet

Över 62 000 studenter har blivit antagna till universitet och högskolor i Stockholms län i höst enligt Universitets- och högskolerådet. Det är fler än förra året.

Annons

Totalt finns det över 160 000 studenter som är inskrivna på kurser och utbildningar på universitet och högskolor i Stockholms län. Det visar de senaste siffrorna från Universitetskanslersämbetet som analyserar utvecklingen inom högskolan.

Men med endast 23 400 studentbostäder i länet, enligt SCB, är bostadsbristen ett faktum.

Samtidigt är det knappt några nya studentlägenheter på gång.

Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät planeras endast 720 studentbostäder att byggas i länet under detta och nästa år, vilket är betydligt färre än föregående tvåårsperiod.

”Allvarlig brist”

Elsa Berlin, vice ordförande, Sveriges förenade studentkårer, säger att det är en allvarlig brist på studentlägenheter i Stockholm och efterlyser statliga åtgärder för att få fram studentbostäder.

Elsa Berlin
Elsa Berlin, vice ordförande, Sveriges förenade studentkårer.

– Det är svårt att få en bostad med en rimlig hyra. Byggtakten är för långsam. Bristen på bostäder hindrar studenter från att plugga vidare. Vi ser att en av fyra väljer bort en studieort på grund av bostadsbristen, säger hon.

Fakta: Andrahandsförmedling för studenter

För att hantera den akuta bristen på studentbostäder driver Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, Akademisk kvart, en andrahandsförmedling för studenter.

De bostäder som förmedlas har ett hyrestak för att motverka höga boendekostnader. Till exempel får ett omöblerat rum inte hyras ut för mer än 4 200 kronor.

Enligt en studie från SSCO har många studenter små marginaler att leva på. Höga hyror är en stor del av problemet. SSCO:s beräkningar visar att en student i Stockholm 2024 går minus 4 585 kronor varje månad.

Fakta: Brist på studentbostäder i minst 15 kommuner i länet

En majoritet av kommunerna i Stockholms län uppger att de har en brist på studentbostäder.

Enligt Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät har 14 kommuner i länet ett underskott – Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Järfälla, Nacka, Nynäshamn, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Värmdö och Österåker. Huddinge kommun rapporterar också ett underskott.

Haninge, Södertälje och Upplands Väsby rapporterar däremot ett överskott av studentbostäder, men dessa upplevs som mindre attraktiva på grund av läget och hyresnivåerna upplevs som för höga.

Läs också Nästan 80 000 studentbostäder saknas i Stockholmsområdet – studenten Gustav: "Inte hållbart" Efter rekordhöjningarna - studenter får allt svårare att klara hyran: "Slår extra hårt" Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.