Albyberget – hyresgästerna blev en handelsvara
I juni 2013 sken solen över Albyberget, ljudet av musik och talare hördes över gräsmattorna. Demonstrationen mot försäljningen av de 1 300 lägenheterna på berget pågick för fullt.
Hyresgästen Åsa Eklund var en av dem som demonstrerade mot Botkyrkabyggens planer på att sälja sina lägenheter. När vi möts i senhösten 2019 ligger en grå slöja över Albyberget. Luften är rå och Åsa Eklund huttrar. Sex år har gått sedan demonstrationen. Politikernas löften om att den nya hyresvärden Mitt Alby skulle vara en långsiktig ägare, visade sig inte stämma. Nyligen fick Åsa reda på att hennes hyreshus har sålts för tredje gången.
– Man känner sig som en bricka, en handelsvara, säger hon.
Hon och flera andra hyresgäster berättar att det blev sämre när Mitt Alby, men framförallt Hembla tog över.
– Servicen har blivit sämre och det tar lång tid att få hjälp vid felanmälan. Det känns mest som att de är intresserade av att tjäna pengar.
Och pengar har de tjänat. Mitt Alby köpte lägenheterna för 700 miljoner kronor av Botkyrkabyggen och sålde för 1,6 miljarder fem år senare. Åsa tycker inte heller att de nya ägarna är speciellt intresserade eller engagerade i området.
– Det känns mer anonymt, som att man hyr lägenheten av ett spöke.
När det blev klart att området skulle säljas startades organisationen ”Alby inte till salu”, det ordnades möten, demonstrationer och en namninsamling. Yrsa Rasmussen, hyresgäst och fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Botkyrka kommun, var en av de engagerade. Hon säger att ägarbytena har skapat en uppgivenhet.
– Folk bryr sig inte längre. Man bara väntar på nästa försäljning, säger hon.
En av de huvudansvariga för försäljningen är Katarina Berggren. Hon var kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, (S), och en av dem som drev igenom affären. Hon är besviken på att Mitt Alby sålde efter redan fem år. Men trots att husen bytt ägare flera gånger ångrar hon inte att kommunen sade ja till försäljningen 2013. Skälet är att Botkyrkabyggen hade stora renoveringsbehov och ville bygga nytt – men saknade pengar.
– Hade vi inte sålt så hade hyreshöjningarna blivit mycket högre för hyresgästerna efter renovering och vi hade haft svårare att bygga nytt, säger hon.
Men borde ni inte skrivit in en klausul i avtalet att de inte fick sälja inom ett visst antal år?
– Vår jurister menade att det inte gick. Sedan fanns det skrivningar i avtalet som sade att de skulle vara en långsiktig ägare, det var alla vi överens om, säger hon.
Flera hyresgäster menar att det var naivt att lita på att Mitt Alby skulle vara en långsiktig ägare. Hon håller inte med.
– De var väldigt tydligt inskrivet i avtalet att de skulle vara långsiktiga ägare. Vi var oerhört noga att det här skulle bli bra och därför är jag så besviken. Jag tycker att det här borde prövas om det är avtalsbrott – jag tycker det, säger hon.
Vilket ansvar har du och övriga politiker som fattade beslutet för att det blev som det blev?
– Jag och övriga politiker som beslutade har ett ansvar, men det är den dåvarande köparen som bär det största ansvaret.
Stefan Dahlbo, dåvarande vd:n på Mitt Alby, gjorde en annan tolkning av avtalet än Katarina Berggren. Till Hem & Hyra sade han i april 2018 att de varit en långsiktig ägare och att det inte fanns något bindande avtal om att lägenheterna inte får säljas på tio år.
Sista ordet går till hyresgästen Joakim Karlsson. Förutom sämre service, så störs han av alla renoveringar av tomma lägenheter som sker i tid och otid.
– Personligen har mitt missnöje gjort att jag gick med i den lokala hyresgästföreningen – jag vill arbeta för att det ska bli bättre, säger han.
- Botkyrkabyggen sålde 1 300 lägenheter på Albyberget år 2013 till Mitt Alby för 700 miljoner kronor.
- Mitt Alby sålde lägenheterna vidare till Hembla 2018 för 1,6 miljarder kronor.
- Blackstone sålde majoriteten av aktierna i Hembla till tyska fastighetsjätten Vonovia 2019.