Äldre fuskfolkbokför sig för att få seniorlägenhet i Stockholm

Stockholm Genom att skriva sig hos någon annan i Stockholms stad fuskar äldre från andra kommuner till sig seniorbostäder. Nu har Micasa ändrat på reglerna för förmedling – för att ställa sig i kö krävs det att man bott i Stockholm de senaste två åren.
Foto: Linda Dahlin
Från och med den 1 oktober gäller de nya förmedlingsreglerna av seniorlägenheter i Micasas bestånd.

Det är svårt att få en seniorbostad i Stockholm. Hem & Hyra har tidigare berättat om de långa väntetiderna för seniorbostäder. Fastighetsbolaget Micasa, som äger Stockholms stads omsorgsfastigheter, har 1 700 seniorbostäder i Stockholms stad. Väntetiden för att få en seniorlägenhet i Micasas fastigheter i Stockholm är drygt tio år i snitt.

När Micasa började titta på förmedlingen av seniorbostäder upptäckte de att många som ställt sig i kö kom från andra kommuner och hade skrivit sig hos barn eller släktingar med adresser i Stockholms stad strax innan de hade ansökt om en lägenhet.

Läs ocksåFattigfällan: Lång väntan för seniorbostad - upp till 10 år

– Vi såg att vissa personer hade en väldigt kort folkbokföringstid i Stockholm när man sökte en seniorlägenhet. En del hade bara varit skrivna i Stockholm i några veckor innan de ansökt, och vi beslutade att reglerna behövde ses över så att bostäderna går till kommunens äldre med behov av tillgängligt boende, säger Maria Mannerholm, vd för Micasa.

”En del hade bara varit skrivna i Stockholm i några veckor.”

Nu har Micasa ändrat på reglerna för förmedling. Från och med den 1 oktober i år  måste personer som ställer sig i kö för någon av Micasas seniorbostäder ha varit folkbokförda i Stockholms stad sedan minst två år tillbaka.

Fakta: Förmedlingsregler/Micasa
  • Sedan 2018 har Micasa särskilda förmedlingsregler för seniorlägenheter.
  • Personer som är lägst 65 år och folkbokförda i Stockholms stad kan lämna ett intyg till Bostadsförmedlingen om att de bor otillgängligt och/eller att man känner sig ensam och orolig. Intyget skrivs under av biståndshandläggare eller vårdpersonal.
  • För sökande som är lägst 85 år och folkbokförda i Stockholms stad behövs inget intyg. De söker seniorlägenhet hos Micasa via Bostadsförmedlingen.
  • Man måste ha varit folkbokförd i Stockholms stad de senaste två åren för att kunna söka seniorbostad.
Läs också Bolag tar ut 40 miljoner i vinst - pensionärer får betala notan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.