Äldre i majoritet bland de förtroendevalda
Egentligen är det ingen nyhet att de valda är äldre än dem de representerar.
– Det har alltid varit så här, säger Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala.
Men han tycker egentligen att åldern i sig inte spelar någon roll, det är åren på posten som räknas.
– Kanske skulle vi ha ett system som Miljöpartiets där en måste släppa ett uppdrag och ta ett annat efter ett par år. Från styrelsen till att bli revisor till exempel. Ska de unga få platser måste ju de äldre flytta på sig, säger Georg Hardt.
Gävlebon Börje Larsson, 74 år, har gjort just det. Han är nu revisor efter att ha varit ordförande i regionen och i Gävle. Han funderar över föreningens framtid:
– Våra möten är så jädra tråkiga. Men lösningen är inte att starta arbetsgrupper, då försvinner ansvaret och insynen.
Istället tror han att satsningar på barnverksamhet kan vara ett sätt att locka yngre att bli aktiva.
– Bostadspolitik är inte svårt.Det handlar bara om att det ska råda rättvisa mellan olika boendeformer, säger Börje Larsson.
Cecilia Staland är som 55-åring en av de yngsta både i Uppsala föreningen och i regionstyrelsen. Hon påpekar att allt arbete inte sköts av styrelserna:
– I arbetsgrupperna på kommunnivå har vi många yngre med och dessutom en bra mångfald. Men ett problem i Uppsala är att många är studenter och flyttar härifrån när de är färdigutbildade.
Medelåldern i regionstyrelsen är över 62 år, är det bra?
– Jag tycker inte det är ett problem. Kontinuiteten är viktig och då blir ledamöterna äldre.
I en projektrapport som gjordes redan 2003 konstaterar Hyresgästföreningen att de unga inte lockas av föreningens mötes- och arbetsformer och att de tycker att organisationen är byråkratisk och oflexibel. Vad de önskar är aktiv handling.
Hem & Hyra har med hjälp av medlemsregistret delat upp medlemmarna i Aros-Gävle i åtta åldersspann mellan 0 år och 80 eller mer.
De förtroendevalda är de 32 personer som sitter i regionstyrelsen och i styrelserna i de största kommunföreningarna i Aros-Gävles tre län; Uppsala, Västerås och Gävle.
Vi har inte tagit med de spann som har 0 procent i grafiken. Siffrorna är avrundade.