Äldre kvinna slipper betala tillbaka felaktigt bostadstillägg: ”Det har gått så lång tid”
Kvinnan i västra Sverige är numera över 85 år, lider av Parkinsons sjukdom och säger sig ha bristfälliga kunskaper i svenska. Sedan 2013 har bostadstillägg betalats ut till henne för en och samma lägenhet. Efter några månader i den då nya lägenheten ändrade hon hyran till ett något högre belopp samt ändrade så att hyran var exklusive värme.
Varmhyra – inte kallhyra
Sedan gick det flera år. Under augusti 2018 hade kvinnan och tjänstepersoner vid Pensionsmyndigheten telefonkontakt två tillfällen. Vid det första hörde kvinnan av sig för att berätta att hon fått höjd hyra. Vid det andra tillfället berättade kvinnan att värmen ingick i hyran. Hon ventilerade också sin oro för att hon fått för mycket bostadstillägg. Pensionsmyndigheten tog då kontakt med husets förvaltare som berättade att värme ingår i hyran.
Den oron visade sig vara befogad – även om kvinnan med stor sannolikhet trott att misstaget förlåtits eller glömts bort. Det dröjer nämligen fram till april i år innan Pensionsmyndigheten påbörjar en utredning. Kvinnan har fått för mycket bostadstillägg ända sedan 2013, totalt över 47 000 kronor. Summan kunde varit ännu högre. Men på grund av preskriptionsregler sträcker sig kravet enbart från och med maj 2014. Pensionsmyndigheten skriver också ner fordran med en fjärdedel till 35 500 kronor, en så kallad eftergift.
”Hon ringer varje dag och är stressad”
Den äldre kvinnan tar hjälp av sin dotter genom rättsprocessen. Nästa instans är förvaltningsrätten. Där hävdar den äldre kvinnan, företrädd av sig dotter, det orimliga och orättvisa i att hon ska betala tillbaka ett så stort belopp för att fel som har begåtts fram till och med 2018. Kvinnan är över 85 år, har Parkinsons sjukdom och begränsade kunskaper i svenska. Beslutet om återbetalning har gjort henne mycket orolig. Hennes pension räcker inte till för att betala tillbaka över 35 000 kronor.
Förvaltningsrätten i Göteborg har prövat frågan om det är rimligt att ge kvinnan eftergift.
Enligt rätten är det inte klarlagt vad som sades under samtalen mellan kvinnan och tjänstemännen på Pensionsmyndigheten 2018. Även om kvinnan har kommit in med fel uppgifter så saknas det skäl att ifrågasätta att hon faktiskt inte förstått huruvida hon betalar varm- eller kallhyra.
Tog lång tid innan myndigheten utredde
Förvaltningsrätten konstaterar också att Pensionsmyndigheten redan i augusti 2018 fick reda på att bostadstillägget varit för högt, men det dröjde ända till april 2024 innan myndigheten inledde en utredning. Även kvinnans ålder, hälsotillstånd och personliga förhållanden, har vägts in.
Rätten beslutar att bevilja eftergift med hela beloppet. Den äldre kvinnan behöver alltså inte betala tillbaka en krona.
Det är emellertid inte säkert att de juridiska turerna är slut. Domen går att överklaga till kammarrätten. Men då krävs prövningstillstånd.