Annons

Alexander fick strul med studentbostaden

Trollhättan Privata Krebo hyr ut studentbostäder i Trollhättan sedan hösten 2008. Deras kontrakt är inte helt lätta att förstå. Inte ens för bolagets vd.

​Enligt kåren vid Högskolan Väst har studenter i Trollhättan två boenderelaterade problem. Höga hyror och värden Krebo.
Mesta kritiken gäller bristande kvalitet.

Alexander Brandt-Wåhlberg bor hos Krebo och har stått utan varmvatten och värme, haft en läcka i badrummet och störts i sina distansstudier av att internet inte alltid fungerar.
Men Alexander ser allvarligare på andra saker. När han flyttade in stod det på kontraktet att bolaget förhandlar hyror och andra villkor med Hyresgästföreningen. Alexander kollade och fann att uppgiften var felaktig.
– Jag blev lite arg. Hur kan de lura folk? Man tror ju att det är tryggare att hyra när det står så.

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Alexander fick först ett tidsbundet avtal som efter sex månader skulle bli ett tillsvidareavtal. Men då ville Krebo förlänga med ett halvår i taget. Detta trots att han har betalat sin hyra och inte stört grannarna.

Annons

Alexander har nu fått sitt kontrakt men hade inte behövt oroa sig. Enligt lagen har man rätt att bo kvar från första dagen, om man inte avtalat bort detta. Sakliga skäl krävs för uppsägning.
Krebo känner till reglerna enligt vd Josefin Theorin. Ändå står det på bolagets kontrakt att avtalet förlängs med en månad åt gången om man inte säger upp det. Hon har svårt att förklara formuleringarna och säger slutligen att hon inte vet varför det står så i avtalet.
Förstår du om hyresgästen tror att avtalet gäller månad för månad?
– Möjligen kan man tolka det så. Vi får väl se över våra kontrakt.
Theorin medger att Krebo inte har förhandlingsavtal med Hyresgästföreningen.
– Vi tolkade klausulen som att man följer de lokala förhandlingarna med allmännyttan. Det står inte så i våra kontrakt längre.

Anna Mäki, handläggare på Hyresgästföreningen, har aldrig varit med om att en värd falskeligen säger sig ha en förhandlingsordning. Hon råder studenterna att bortse från framtida krav på hyreshöjningar.
– Betala den gamla hyran, då får värden gå till hyresnämnden för prövning.

Annons
Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”
Läs också Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.