Annons

Alice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: ”Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem”

Örnsköldsvik När Övikshems motorsågar närmade sig klättrade Alice upp i trädet och vägrade komma ner. Tio dagar senare står trädet kvar. Frågan är nu om kuppen lyckas få bostadsbolaget att ändra sig.
Foto: Åsa Eriksson
"Jag vill ha natur nära mitt hus, inte ett cykelförråd" säger Alice som klamrade sig fast i oxelträdet när bostadsbolaget Övikshem kom för att såga ner det.

Alice Nordgren satt och tittade ut genom köksfönstret. Hon hade stannat hemma från skolan några dagar för att hon känt sig sjuk. Men nu var hon på bättringsvägen.

Och riktigt pigg blev hon när hon såg att arbetare från bostadsbolaget kom och började såga ner träd. Alice slängde på sig ytterkläder och rusade nerför trappen för att rädda trädet utanför familjens lägenhetshus.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Jag tänkte inte så mycket, bara att de nog inte skulle såga ner det om jag satt i det, berättar Alice för Hem & Hyra en vecka efter händelsen, som först uppmärksammades i Örnsköldsviks Allehanda.

Så hon klättrade upp i trädkronan. Och blev sittande där. Ända tills arbetarna tog helg och gick hem. Då först vågade hon lämna sin position.

– Ja, det blev sju timmar. Från 9.20 till klockan 16.00. Men det var inte så jobbigt ändå, säger Alice.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.
En nioårig flicka sitter vid ett fönster och tittar mot kameran. Utanför växer ett stort träd.
Förutom att det är ett fint träd så tycker Alice att det också är bra att man inte ser rakt in till grannarna mittemot.

Vad gjorde du där uppe då?

– Jag hade en bok och en kamera så jag satt mest och tittade på fåglarna och fotade.

Men blev du inte hungrig?

Läs ocksåKommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete"Narkotikahunden Loka med hundförare Magnus Johansson anlitas av Uddevallahem för att genomföra sök i bostadsområdena.

– Jag åt en pretzel, en sån salt kringla, en mjölkchokladkaka och jag tecknade till mamma genom fönstret att jag ville ha ett glas mjölk. Men jag var noga med att inte dricka så mycket eftersom jag inte ville bli kissnödig och behöva klättra ner. När klasskompisarna kom hem från skolan gav de mig hemgjorda äppelremmar.

Vad sa arbetarna när du hindrade dem från att såga ner trädet?

Annons

– En lät rätt sur och sa: ”Klättra ner därifrån. Det kan va farligt”. Men det brydde jag inte om.

Brukar du klättra i träd?

– Ja mycket! Och jag har klättrat i mycket större träd än det här, lite längre bort. De träden är lättare att komma upp i för grenarna sitter längre ner. Nu fick pappa hämta en stege åt mig.

En liten tjej som står på en stege för att komma upp i ett träd.
Pappa Erik assisterade med stege under Alice räddningsaktion förra fredagen. Träden som var tänkta att fällas hade markerats med kryss.

Anledningen till att bostadsbolaget Övikshem tog fram motorsågarna var för att man planerar att bygga ett cykelförråd just där trädet står. Även andra träd tas bort på området.

– Först måste jag säga att vad Alice gjorde var jättepositivt och jag gillar tilltaget även om det var lite i senaste laget. Vi behöver fler engagerade unga för de har värdefulla åsikter, säger Lars Österlund, vd för bostadsbolaget Övikshem.

– Att ta bort träd i området är en del i ett stort pågående renoveringsprojekt med stambyte. I samband med det byter vi också ytterdörrarna och ser över utemiljön. Cykelförråd är något som de boende önskat själva.

Men måste cykelförråden placeras just där träden är?

– Dels är tanken att hyresgästerna ska ha bra uppsikt över cyklarna och dels så har vi sett att en del träd som vi nu redan fällt är murkna inuti och då behöver vi ju ta bort dem ändå eftersom det innebär en fara om de blåser omkull.

Så vad händer nu efter Alice protest?

Annons

– Vi kommer att föra en dialog med de boende och se om det finns någon lösning.

En logotyp på Övikshem och en man i övre medelåldern på ett foto bredvid.
Kommunala bostadsbolaget Övikshems vd Lars Österlund.

Men varken Alice eller pappa Erik Söderlund köper Lars Österlunds argument för trädfällningen.

– Jag har läst på en hel del om de här träden. Det är oxelträd som kan bli uppåt hundra år gamla och ofta har de en lite ihålig kärna som inte betyder att de är murkna. Dessutom ska de vara vindtåliga, säger Erik Söderlund, som också ifrågasätter trädfällningen.

– Cykelförråd är inte alls fina att titta på, inte som träden och fåglarna, fyller Alice i.

Vad gör du om de ändå beslutar om att fälla träden?

– Om det behövs så klättrar jag upp igen. De kommer inte att lyckas!

En flicka som står lätt lutad mot en ytterdörr.
”Jag tog på mig kläder efter väder så jag frös aldrig däruppe”, säger Alice Nordgren. Ytterdörren till hennes lägenhet är bara fem sex meter ifrån trädet på gården. Och Alice är redo att rycka ut igen om trädet hotas.

 

Läs också Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör" Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.