Annons

Alida bor i en tidskapsel – hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskare

Jönköping Hon gjorde sitt första loppisfynd i sexårsåldern och sedan har det fortsatt. Pyssliga Alida Victors brokiga hem är ett av tio som dokumenteras för att eftervärlden ska veta hur unga vuxna bodde 2024.
Brunt, rosa och orange är Alidas favoritfärger.
Foto: Linda Mankefors
Alida Victors hem går till historien i och med Jönköpings dokumentationsprojekt. "Folk som kommer hem till mig brukar tycka att det är spännande och lite annorlunda. Jag kände att det var en kul grej", säger Alida.

I projektet ”Det egna hemmet” dokumenterar Jönköpings läns museum hur personer mellan 20 och 30 år bor. Syftet är att bevara information om vår samtid för framtiden.

”Spännande och lite annorlunda”

En av de som valt att öppna dörren för museets personal är Alida Victor, som flyttade in i sitt första helt egna hem för ett halvår sedan.

Varför anmälde du dig när museet efterlyste hem att besöka?

– Folk som kommer hem till mig brukar tycka att det är spännande och lite annorlunda. Jag kände att det var en kul grej, säger hon.

Alida Victor sitter i sin soffa.
Alida Victor växte upp i Halmstad men bor numera i Jönköping.

Ettan i stadsdelen Liljeholmen i Jönköping har vita väggar men är ändå färgstark. Inspirationen kommer mest från ett årtionde långt innan Alida själv föddes.

– Jag gillar retrogrejer, färg och form. Det är väldigt färgglatt hemma hos mig, mycket 70-talsinspirerat. Brunt, rosa och orange är mina favoritfärger. Jag handlar mycket på loppis. Det är det nog många i min ålder som gör. Men de flesta andra har nog inte leksaker, som dockhus, framme. Jag har ganska mycket prylar.

Alida Victor samlar på retrogrejer.
Alida gillar katter och samlar på det mesta som har med tecknade seriefiguren Gustaf att göra. Hennes hem är framför allt inspirerat av 70-talet, trots att hon själv inte ens var född då.

Hur är det att städa med så mycket saker?

– Det är lite jobbigt när jag ska damma och dammsuga. Därför har jag mest grejer som har ett sentimentalt värde framme nu, som min mammas gamla My little pony i stället för att ha 20 olika ponnys. Jag gick väldigt mycket på loppis på högstadiet och gymnasiet men det mesta har jag ställt undan i förrådet nu.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Minns du ditt första loppisfynd?

Annons

– Ja, det var en liten snäckformad smyckesask. Jag tror att jag var sex år gammal då.

Vad får dig att trivas i en lägenhet?

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

– Det viktigaste är att det finns plats för en pysselhörna eller ett skrivbord. Många av mina kompisar bor i studentboenden och där finns det ofta inte plats för sånt. Men jag behöver plats för att pyssla. Och så måste det finnas en katt.

Det gör det, som tur är. Efter att ha testat kollektiv och att dela lägenhet med en vän är Alida numera sambo med Grynet, som är en brittisk korthår.

Ettan på 44 kvadratmeter är Alidas första helt egna hem.
Ettan på 44 kvadratmeter är Alidas första helt egna hem. Brunt, rosa och orange är Alidas favoritfärger.

Poppis med loppis

Patricia Monroy är etnolog vid Jönköpings läns museum och jobbar med projektet ”Det egna hemmet” tillsammans med en fotograf. De tio olika hemmen dokumenteras genom intervjuer och bilder.

— Det är intressant att en majoritet av de vi träffat hittills berättar att de sällan köper något nytt. Man går på loppis, second hand och får grejer av kompisar. Det är genomgående. Och när jag frågar om det är ekonomi eller hållbarhet som det handlar om så får jag väldigt spridda svar, säger Patricia Monroy.

Patricia Monroy är etnolog vid Jönköpings läns museum.
Patricia Monroy är etnolog vid Jönköpings läns museum.

Hon berättar att idén till projektet uppstod när museet hittade en tidigare dokumentation från tidigt 2000-tal där gymnasieelever i Värnamo visar upp sina rum.

— Då insåg vi att det inte finns så mycket interiörbilder från vår samtid.

Annons
Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Vad kommer hända med materialet ni samlar in?

— Det arkiveras hos oss för framtiden, så att forskare och andra ska kunna ta del av det.

Om det dessutom kommer att visas för allmänheten är i dagsläget oklart.

— Mycket av det vi gör på museet är inte i första hand för att det ska bli en utställning, utan just för att dokumentera och bevara, säger Patricia Monroy.

Men Alida har ingenting emot om museibesökare får kika in hemma hos henne genom bilderna.

– Jag har faktiskt inte reflekterat så mycket kring det. Men spontant känner jag att det bara är roligt att få visa upp hur jag bor. Jag är själv väldigt nyfiken av mig. Om det blir en utställning kommer jag vilja gå och titta på den, för att se hur andra bor, säger Alida Victor.

Fakta: Alida Victor

Gör: Jobbar extra som trafikreporter på Sveriges radio.

Ålder: 22 år.

Bor: Etta på 44 kvadratmeter i Liljeholmen, Jönköping.

Familj: Mamma, pappa och två yngre bröder. Är sambo med katten Grynet.

Gör på fritiden: Pysslar och skapar, bland annat miniatyrer till dockskåp. Umgås med kompisar.

Läs också Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan" Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.