Annons

Alingsåshems ordförande: ”Jag är inte jätteinläst på kön”

Alingsås Sten-Åke Gustafsson (L) är ordförande för Alingsåshem – Bostadsbolaget med den särklass längsta kötiden i BohusÄlvborg-Skaraborg. Men när Hem & Hyra ber om en kommentar blir svaret: "Jag är inte jätteinläst på kön".
"Jag är inte så insatt i kötiden", säger Alingsåshems styrelseordförande Sten-Åke Gustafsson (L).
Foto: Kajsa Wedberg/Privat
Sten-Åke Gustafsson (L).

I dagarna har Hem & Hyra granskat bostadsköer och antalet nya hyresrätter i BohusÄlvsborg-Skaraborg. En kommun som sticker ut är Alingsås. Här står halva befolkningen, 19 722 personer, i Alingsåshems kö och det tar i genomsnitt 10 år och 2 månader att få en lägenhet. Inget annat kommunalt bostadsbolag i regionen har längre kötid.

Samtidigt byggs det ovanligt få nya hyresrätter i Alingsås. Endast 271 stycken under de senaste fem åren.

Läs ocksåNytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskönMed hjälp av vännens kötid fuskade sig mannen före i bostadskön hos Boplats Väst.

Och situationen drabbar. I går berättade vi om 54-årige Thomas Hansson, som trots fast jobb och tre år i bostadskön, står utan bostad. Och om Oliver Ekstrand, 24 år, även han med fast jobb och hela åtta år i kön. Båda har de gett upp hoppet om att kommunala Alingsåshem ska kunna ge dem ett hem.

Kollage med artiklar om bostadsbristen i Alingsås.
Hem & Hyra har i dagarna berättat om Oliver Ekstrand, 24, och Thomas Hansson, 54, som både gett upp tanken på att få en lägenhet via Alingsåshem. Trots att de båda har fast jobb och 8 respektive 3 år i kön.

Vi frågar Alingsåshems styrelseordförande, Sten-Åke Gustafsson (L), varför kösituationen i hans bolag ser ut som den gör. Han svarar så här:

– Jag är inte jätteinläst på kön. Frågan har inte varit så aktuell. Jag vet att den var uppe på ett möte. Att vår vd fick en fråga om kötider. Men någon exakt siffra eller genomsnittlig kötid har vi inte diskuterat.

Läs ocksåSe upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskönSå lyckas du i bostadskön – Hem & Hyra tipsar

I nästa andetag säger Sten-Åke att han ”…inte blir så förvånad” när han får klart för sig hur lång kön och kötiden i hans bolag är.

– Alingsås är en attraktiv kommun, som expanderar. Många vill bo här så det är inte så konstigt att bostadskön är lång, säger Sten-Åke Gustafsson (L).

Vidare menar Sten-Åke att man bör tänka på alla de nästan 20 000 som står i kön inte behöver en lägenhet på direkten.

Läs ocksåJeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardrömJeanette Magnusson hade bott 39 år i samma lägenhet med Poseidon som hyresvärd. Hon använda alla sina köår för att byta till sig en lägenhet där det sedan varit konstanta problem och hon utvecklat svår allergi.

– Många köar för framtida behov. Men de kan också ha krav på vilket område de vill bo i eller vilken hyresnivå de kan tänka sig. Och, med såna krav, får man vara beredd att vänta länge. Är man däremot beredd på att ta vilken ledig lägenhet som helst så blir väntetiden kortare. Just nu, när jag tittar på vår hemsida, står det att vi har sju lediga lägenheter, säger Sten-Åke.

Det krävs i genomsnitt tio år i kön för att ha en chans på de där lägenheterna. Hur ser du på det? 

Annons

– Det är för lång tid. Men av de cirka 20 000 som står i vår kö bedömer vi att det är mellan 3 600 och 3 700 som har ett aktuellt behov. Det visade en enkät som vi gjorde för några år sedan. Det är givetvis för många, men det ger ändå en mer nyanserad bild. Det vi vet är att sökande per ledig bostad i oktober i år var runt 100, vilket är den lägsta siffran sen 2013.

Du säger att man får räkna med att vänta länge om man har krav på exempelvis hyresnivån. Men om man inte har råd att flytta in eftersom hyran är för hög. Vad ska man göra då? 

– Vi är inte ensamma på hyresmarknaden. Det finns också privata värdar att vända sig till. All nyproduktion är dyr och resulterar i relativt höga hyror. Därför måste man också se på andra åtgärder än enbart nyproduktionen för att minskar bostadskön, även om den givetvis är viktig. Samhället kan påverka bostadsmarknaden på andra sätt, bland annat se till att flyttkedjor kommer i gång. Och så finns ju det statliga bostadsbidraget för att underlätta för dem med svagaste ekonomin.

Alingsåshem har i dag 3 400 lägenheter. Det är få om man jämför med andra bolag i jämnstora kommuner i regionen.

Varför har Alingsåshem så få lägenheter jämfört med andra kommunala bolag i jämnstora kommuner i regionen? 

– Det har finns nog historiska bakgrunder som jag inte känner till. Sedan beror det på vilken kommun i regionen man jämför sig med, till exempel har Mölndal ungefär jämförbara siffror med Alingsås. Och i Storgöteborg har allmännyttan högre andelar av hyresmarknaden än i Storstockholm och i Stormalmö.

Kombinationen få allmännyttiga hyresrätter och rekordlång kötid har inte fått Alingsåshem att dra igång en byggboom. Tvärtom, under de senaste fem åren har det bara byggts 271 nya hyresrätter i Alingsås.

Varför bygger ni så få hyresrätter i Alingsås, trots att kön till era lägenheter är så lång?

– För att vi inte kan låna mer pengar. Vi begränsas av kommunens lånetak på fyra miljarder kronor. Tidigare hade vi ett produktionsmål på 100 till 200 nya lägenheter per år. Men det målet är nu bortplockat från våra ägardirektiv. Kommunen vill inte att vi ökar på bolagets skulder, nu måste vi sälja först om vi ska bygga nytt. För du har rätt, trots att vi byggt över ett par hundra lägenheter de senaste fem åren så räcker det inte till, säger Sten-Åke Gustafsson.

Som liberal ingår du i den borgerliga allians som styr Alingsås. Ni beslutade om lånetak och nya ägardirektiv. Var det fel?
– Vi var med och tog besluten. Men det här är relativt nytt och vi kommer att behöva utvärdera så småningom. Man kan ha olika syn på hur farligt det är att låna pengar för nybyggnation. Jag tillhör dem som inte är så rädd för det, säger Sten-Åke Gustafsson (L).

Annons

Hindrar lånetaket Alingsåshem från utveckling?

– Det är klart att våra ägardirektiv utgör en begränsning för våra möjligheter att bygga nytt. Men vi bidrar till bostadsbyggandet på andra sätt. Till exempel genom att utveckla byggrätter på egen mark som vi säljer vidare till externa bostadsbyggare.

Tar Alingsåshem ansvar för dem som har det svårast på bostadsmarknaden?

– Det är en bra fråga, som kräver ett lite komplicerat svar. Självklart ingår det i ett kommunalt bostadsbolags ansvar att värna om de svagaste på bostadsmarknaden. Men det egentliga ansvaret för bostadsförsörjning ligger på kommunen. Det är kommunen som ska planera så att det finns tillräckligt med bostäder. Upprätta riktlinjer för bostadsförsörjningen och se till att det finns planlagd mark att bygga på. Alingsåshem är bara ett av kommunens verktyg för att klara bostadsförsörjningsmålet. Behovet av bostäder kan också täckas av andra bostadsbolag. Det är det samlade utbudet som gäller.

Så, vad är din förklaring till att Alingsåshem har den i särklass längsta kötiden i BohusÄlvsborg-Skaraborg? 

– Alingsås är en attraktiv kommun där många vill bo. Inte minst barnfamiljer söker sig hit. Att bygga bostäder är långsamma processer och hela landet lider av brist på bostäder så även i Alingsås.

Är det ett misslyckande? 

– Nej, vi följer våra ägardirektiv och gör det vi är satta till. Sedan kan man alltid önska sig vidare ramar, men där är vi inte nu. Vi ser däremot över möjligheterna att på flera områden skapa förutsättningar för nya bostäder i Alingsås. I exempelvis i Bolltorp, Noltorp och Stockslycke. Men det är klart, om vi i framtiden kunde finansiera oss utanför kommunens lånetak, så skulle vi på ett annat sätt kunna bidra till social integration genom att bygga även i nya stadsdelar, säger Sten-Åke Gustafsson.

Läs också Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.