Alingsåsvärd fifflade med datum – Tvingas betala tillbaka överhyra och skadestånd
Alingsåsvärdens version av vad som hänt är inte trovärdig. Men det är däremot hyresgästernas. Det slår Hyresnämnden fast i sitt beslut om återbetalning av hyra, skadestånd och förlängd förhandlingsordning.
– Jag kan inte minnas att vi haft något liknande ärende förut. Inte där värden fifflat med datumen i ett avtal för att undanta lägenheter från förhandlingsordning, säger Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Historien handlar om två hyreslägenheter i ett mindre hyreshus i Alingsås. Förra sommaren flyttade ett par i 20-årsåldern in i en av husets sex lägenheter, en etta med kök. Det var den första juli. En månad senare flyttade en annan hyresgäst in. Även det en etta och även han var i 20-årsåldern.
Hyreshuset ägs av ett äkta par bosatt i Alingsås. Sedan år 2003 har huset förhandlingsordning. Det vill säga, ett avtal mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen om att hyreshöjningar ska förhandlas dem emellan.
Den förhandlade hyran för de aktuella lägenheterna är 3 791 kronor i månaden. Men i samband med uthyrningen fick hyresgästerna underteckna en överenskommelse om att de avstod förhandlingsklausul.
Det innebar att de gick med på att just deras lägenheter skulle stå utanför förhandlingsordningen. Och att hyran alltså skulle sättas utan Hyresgästföreningens inblandning. Och mycket riktigt, hyran som värden krävde var betydligt högre en den förhandlade. För parets etta låg den på 6 025 kronor i månaden och för den unge mannen på 5 950.
Hyresgästföreningen upplyste om överhyra
I september fick hyreshuset besök av Hyresgästföreningens medlemsrekryterare. Värvaren som knackade på hade koll på den framförhandlade hyran och upplyste hyresgästerna om att deras hyror var för höga. Han sa även att Hyresgästföreningen kunde ta reda på om de kunde få hyran sänkt.
Hyresgästerna blev medlemmar och fick hjälp att driva ärendet vidare till Hyresnämnden.
– En vecka innan hyresnämnden skulle sammanträda lämnade hyresvärden in avtalen om avstående från förhandlingsklausulen. Det var nu det visade sig att det var något lurt med datumen, säger Ludvig Möller.
Måste ha gått tre månader
Som hyresgäst kan man säga upp förhandlingsklausulen och börja förhandla hyran själv. Men det måste ha gått tre månader sedan man flyttade in innan detta kan ske.
– Problemet här är att allt pekar på att värden låtit hyresgästerna skriva på en sån överenskommelse redan när de flyttade in, säger Ludvig Möller.
På överenskommelsen, som värden visade upp, stod det dock att överenskommelsen undertecknats exakt tre månader efter inflyttningen. Och det är här misstankarna om fiffel med datumen kommer in.
– Ord står mot mot ord. Men nämnden anser att hyresgästernas version av när signeringen gjordes är mer övertygande, sammanhängande och trovärdig än hyresvärdens, säger Ludvig Möller.
Fortsatt förhandlingsordning
För att helt slippa förhandla hyrorna med Hyresgästföreningen sade värden upp förhandlingsordningen för hela huset i november. Även den frågan hamnade hos Hyresnämnden. Och även här förlorade värden.
Nämnden konstaterar att en tillräckligt stor andel (30 procent) av hyresgästerna är positiva till förhandlingsordning. ”Förhandlingsordningen för huset har gällt sedan 2003 och det är inte visat att det skulle vara oskäligt mot hyresvärdarna att förhandlingsordningen fortsätter att gälla”, skriver nämnden i sitt beslut.
Beslutet innebär också att värden ska betala tillbaka överhyra på 17 872 kronor till paret, 17 272 kronor till den andre hyresgästen samt 10 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.
- Förhandlingsklausulen kan enligt lag endast sägas upp på begäran av hyresgäster när de anser att de kan förhandla hyran bättre själva än Hyresgästföreningen.
- Det kan man göra tidigast tre månader efter att man flyttat in i sin bostad.