Allmännyttans expert: Tveksamt hyra ut till thaisalonger – nackdelarna överväger

Nyheter Prostitutionen på thaisalongerna gör det tveksamt att över huvud taget hyra ut till dem. Det menar Martin Ingvarson, expert på Sveriges Allmännytta. ”Vinsterna är små jämfört med riskerna”, säger han.
Bildcollage. En man syns på bilden liksom en Öbo-skylt och en thailändsk flagga.
Foto: Mattias Frödén, Sveriges Allmännytta (bildmontage)
Martin Ingvarson är tveksam till att över huvud taget hyra ut till thaisalonger.

Åtta av tio thaisalonger är förtäckta bordeller, enligt polisen. Ändå väljer både privata värdar och kommunala bostadsbolag att hyra ut till den här typen av verksamhet.

Men för medlemmarna i Sveriges Allmännytta – där i första hand kommunägda bostadsbolag och bostadsstiftelser ingår – är uthyrningen varken en ny eller stor fråga. Det säger Martin Ingvarson som är organisationens expert på lokalfrågor.

Läs ocksåHär tvingar hyresgästerna fram bättre underhåll – Heimstaden måste åtgärda brister

– Nej, min bedömning är att de flesta av våra medlemmar numera undviker att hyra ut till thaisalonger. Den information vi har, till exempel från polisen, indikerar att majoriteten av dessa bedriver en kriminell och ljusskygg verksamhet som man inte vill kopplas samman med. Det handlar om försäljning av sexuella tjänster och brott som koppleri och trafficking.

Ingen hög hyra

Martin Ingvarson understryker att det finns seriösa aktörer i branschen och att det är olyckligt om dessa drabbas av ett generellt beslut att säga nej till thaisalonger.

Läs ocksåPolisen Camilla om thaisalongerna: "En del sexköpare är helt likgiltiga"Bildcollage med en kvinna som står med ryggen mot kameran, en "open-skylt" som thaisalonger brukar använda och en säng i ett massagerum.

Men nackdelarna med att hyra ut överväger, anser han.

– Det är oftast väldigt små ytor och inte särskilt bra lägen, så det handlar inte om någon hög hyra. Vinsterna är små jämfört med riskerna. Eftersom fenomenet dessutom är så välkänt är det också tveksamt om verksamheterna bidrar till stadslivet på ett positivt sätt, säger han.

Koppleri

En fastighetsägare måste agera om denne får reda på att det förekommer sexhandel i lokalerna. Åtgärder måste vidtas för att stoppa den olagliga verksamheten, exempelvis att säga upp hyreskontraktet.

Om hyresvärden inte gör någonting kan denne dömas för koppleri. Det har dock aldrig hänt, enligt branschföreträdare och poliser som Hem & Hyra intervjuat.

Men det kan vara svårt och tidskrävande att avsluta ett hyresavtal. I värsta fall kan fastighetsägaren få betala skadestånd till hyresgästen om det skulle visa sig att uppgifterna om sexhandel inte stämde.

En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran.
Anders G Johansson.

Enkelt att säga upp

Organisationen Fastighetsägarna trycker därför på att deras medlemmar – främst privata hyresvärdar – utformar hyreskontrakt som gör det så enkelt som möjligt att säga upp en hyresgäst som bedriver olaglig verksamhet i lokalerna.

– Vi informerar även om hur man bör förfara för att göra bakgrundskontroller av blivande hyresgäster. Här rekommenderar vi medlemmarna att följa Ekobrottsmyndighetens checklista. Det går även att anlita bolag som är specialiserade på sådana här saker, säger Anders G Johansson som är näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR med huvudkontor i Göteborg.

Inte många som frågar

Någon stor fråga är dock inte thaisalongerna för organisationens medlemmar, enligt Johansson.

– Vi får inte särskilt många frågor om det här. Men vi hade ett webbinarium förra året om hur man undviker att få in kriminella element i sina lokaler. Det var ett väldigt stort intresse för det.

Läs ocksåOla bodde granne med "bordellen i källaren": Hörde ung man erkänna för polisenBildcollage: Man som tittar in i kameran syns på bilden liksom britsen i ett massagerum
Fakta: Hyresgästen kan få skadestånd

Den som hyr en lokal för näringsverksamhet har ett indirekt besittningsskydd. Det betyder att hyresgästen kan ha rätt till skadestånd om värden saknar ett godtagbart skäl för att säga upp kontraktet.
Godtagbara skäl kan vara att:
• lokalen används för brottsliga ändamål.
• lokalen används till något annat än vad som står i hyreskontraktet.
• hyran inte är betald.
• fastighetsägaren behöver lokalen för egen verksamhet.
• huset ska byggas om eller rivas.

Läs också Kommunala bostadsbolag hyr ut till förtäckta bordeller: Nöjesprofilen en av kunderna Företag bötfälls efter att treåring fick livsfarlig stöt av motorvärmarstolpe

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.