Skara-bor tvingas bo slitet – endast tomma hem renoveras
Nu har tidningen Expressen också uppmärksammat fenomenet om renovräkningar och styckerenoveringar.
Här renoveras lägenheterna bara när någon flyttar ut, så kallad styckerenovering. Går något sönder hos hyresgäster som bor kvar ersätts det med begagnat material. En kökslucka ersätts med en gammal kökslucka, en begagnad frys ersätter en trasig. Men när någon flyttar, då renoveras lägenheterna. Allt ytmaterial ersätts, badrummen helkaklas och köken rivs ut och ersätts med nya.
Hyran blir därefter. Åtskilliga tusenlappar mer varje månad, utan att någon kan påverka det.
Så går det till hos Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, som äger flera hus i Skara. Här får hyresgäster, som bott i SBB:s lägenheter länge, endast minimala åtgärder. Och när något gammalt går sönder byts det mot begagnat. Det bekräftar SBB för Hem & Hyra:
– För hyresgästerna som bor kvar håller vi lägenheten i godtagbart skick, säger Peter Olausson, teknisk chef på SBB.
– Går en kökslucka sönder byter vi den mot en annan. Men vi renoverar inte hela köket.
Peter Olausson säger att material sparas från de lägenheter som helrenoveras så att det sedan kan användas när något går sönder i en annan lägenhet.
Han vill inte kalla helrenoveringarna för lyx, utan upprustning för att hålla i 20–30 år. Att det är den standard som hyresgästerna kräver i dag.
Styckerenovering är en följd av bostadsbristen menar Magnus Elsing, Hyresgästföreningens förhandlingschef i BohusÄlvsborg-Skaraborg. Han menar att värdarna kan göra lyxrenoveringar och höja hyran kraftigt eftersom det inte bor någon i den aktuella lägenheten som kan protestera och nya hyresgäster då inte har något val.
De hyresgäster som bor kvar får stå ut med oväsen under renoveringen av grannlägenheten. Samtidigt som deras egen lägenhet blir utan underhåll.
– Det verkar vara en strategi att värdar hänvisar hyresgäster, som klagar över underhållet, att flytta till nyrenoverade, betydligt dyrare lägenheter. Det gör att hyresgäster känner sig helt rättslösa.
Magnus Elsing säger att små hyresvärdar länge jobbat efter styckerenoveringsprincipen, men att det nu blivit allt vanligare hos större, privata bolag.
Förhandlare Håkan Skött, på Hyresgästföreningen, ser också en risk i att det blir ett överskott på dyra, lyxrenoverade bostäder.
– Vad händer den dag då det saknas hyresgäster som har råd? Och de lägenheter som inte renoverats har stort underhållsbehov? Det borde finnas en medelväg, där de som inte har råd med helkaklat och parkett också kan få lite nytt och fräscht, men med något lägre standard, säger han.
Hyresgästen Peter bor i en av SBB:s lägenheter som inte alls renoveras. Han har ett kök som sett sina bästa dagar. I hallen är det stora hål i väggarna och vardagsrumsgolvet har sprucken och flisig parkett. Han skakar på huvudet och säger att han inte har något annat val än att bo här. Men han skulle ändå vilja ha det lite fräschare.
– Man önskar att det fanns något mitt emellan helrenovering och det här, säger han och sticker in fingret i ett av hålen i hallväggen.
Peter ber om ursäkt att det är rörigt men säger att när lägenheten är i så uselt skick så tappar man lusten att städa.
– Det är som att sminka en gris, säger han uppgivet. Men med min ekonomi får jag vara glad att jag har en bostad.
I ett annat hus i området bor Agnueszka Granc med sin familj, make och dotter. De har en tvårummare som Agnueszka själv målat och fixat för att få det lite hemtrevligare. Hon berättar att när kylskåpet gick sönder lagades det provisoriskt. SBB erbjöd dem också att flytta till en renoverad lägenhet istället, men med betydligt högre hyra.
– Det har vi inte råd med, säger Agnueszka Granc. Det skulle bli flera tusen kronor dyrare för oss att flytta till en nyrenoverad lägenhet här i området.
Marcus bor i en annan lägenhet i samma område. För honom fanns inte valet att få en billigare lägenhet, utan en nyrenoverad. Den hade helrenoverats efter att de gamla hyresgästerna flyttat ut, så kallad styckerenovering. Den har helkaklat badrum, nytt kök och nya ytmaterial. Men Marcus menar att det inte är värt den höga hyran.
– Men det är slarvigt gjort. Det är verkligen inte värt pengarna. Det var tänkt som tillfälligt boende. Jag tittar mig om efter annat, bättre och billigare.
Flera av de hyresgäster Hem & Hyra har talat med berättar också om veckor av oljud i samband med att någon lägenhet i huset renoverats. Och så fort någon flyttar ut blir det nytt oväsen då badrummen bilas upp och nytt material ska in.
– Det är klart att om hela huset skulle renoveras, så skulle vi behöva flytta ut. Men det är också påfrestande att det aldrig tar slut på oväsen, säger en äldre kvinna om bott här länge. Jag vet inte om jag orkar bo kvar.