Allt färre lokaler byggs i ditt kvarter
Stämningen är god i kvarterslokalen på Rimsmedsvägen i Berga centrum i Kalmar. Två gånger i veckan är det kafé i några timmar och det samlar hyresgäster i området.
Kicki Väpnare har bott i Berga sedan år 2000 och fikar med andra boende så ofta hon kan. Hon var även med och ordnade julbord förra året i lokalen. En gemensam mötesplats ökar sammanhållningen i bostadsområdet, tycker hon.
–Det gör att vi kommer samman och möts i olika konstellationer. Att vi träffas här har fört med sig att vi lär känna varandra och umgås utöver det, säger Kicki Väpnare medan hon häller upp en kopp kaffe.
I takt med att flera fikasugna dyker upp ställs flera bord ihop, för att alla ska kunna sitta samlade. Skratten avlöser varandra. En kvinna brister ut i sång och nytillkomna tar för sig av kakor, tårta och kaffe. Förutom kafé två gånger i veckan används lokalen till olika aktiviteter, studiecirklar och sammankomster. Den lokala hyresgästföreningen har sina möten här och sköter också uthyrningen.
Sadiye Ucar är för tillfället ordförande i den lokala hyresgästföreningen, men ska avgå eftersom hon ska flytta. Hon kommer att sakna kvarterslokalen som varit som ett andra hem för henne.
– Fast ett tag var lokalen mitt första hem. Jag var här väldigt ofta. Sådana lokaler betyder mycket för grannarna. De kan träffas och få mer kontakt. Det här är för alla. Att träffas hemma hos någon kan bli trångt, säger Sadiye Ucar.
Lokalen, som ägs av privata bostadsbolaget LW fastigheter, fick en ansiktslyftning för några år sedan när bolaget renoverade och satte in ett nytt kök.
Kvarterslokaler finns hos en del privata och kommunala bostadsbolag. Hem & Hyra frågade 37 kommunala bostadsbolag i Småland och Blekinge om de under de senaste tre åren har byggt eller planerar att bygga samlingslokaler till sina hyresgäster.
74 procent av bostadsbolagen svarar att de sällan eller aldrig bygger kvarterslokal.
Vi fick svar från 35 bolag. Inget bolag svarade ”ja, alltid”. Däremot svarade 26 procent att de oftast gör det. Medan 40 procent svarade att de sällan gör det, var det 34 procent som uppgav att de aldrig bygger samlingslokal för hyresgästerna.
Vätterhem svarade att de aldrig bygger.
– Det är väl en fråga om ekonomi, egentligen. Vi vill ju producera så billigt som möjligt. En utökad yta måste någon på något sätt betala för, då blir det oftast hyresgästen, att det läggs på hyran. Samtidigt, där vi har lokaler, är de väldigt lågt utnyttjade men huvudargumentet är ekonomi, säger Vätterhems byggchef Henrik Möller.
Dock kan det bli aktuellt att ändra sig sedan enkätsvaret.
– Jag kanske hade svarat lite annorlunda i dag för vi håller just nu på och träffar fokusgrupper inför nyproduktion. Vi har trott att behovet inte varit så stort men nu fick vi antydan till önskemål om lokal som kan utnyttjas på olika sätt och det gör väl att vi kanske får vända på det ytterligare en gång och se möjligheten att finansiera det via hyran eller någon form av bokningssystem, säger Henrik Möller.
26 procent av bostadsbolagen svarar att de oftast bygger kvarterslokal.
Inget bolag, svarar att de alltid gör det.Annons
Olofströmshus svarade att de oftast bygger kvarterslokal.
– Vi bygger det för att skapa mötesplatser för hyresgästerna. I dag har vi ett samhälle där fler människor blir ensamma. Vi märker i enkäter och när vi träffar hyresgäster att de önskar någon form av samlingsplats. Man kan tro att det bara är äldre som tänker så men det börjar även bli så att de yngre känner det behovet, säger Magnus Lindahl, vd Olofströmshus.
När bolaget bygger nytt vid före detta Företagscenter, satsar de på kvarterslokal.
– Någon form av samlings- och gemensamhetslokal, men hur den ska se ut får vi utforma med hyresgäster som ska flytta dit.
Kaffet är urdrucket men Inger Vestlund sitter kvar ett tag för att prata med andra i Berga. Hon leder en studiecirkel i hantverk i lokalen och visar några alster.
– Hade vi varit hemma hos någon hade det blivit mer som en syjunta och vi hade inte kunnat vara så många, säger Inger Vestlund och berättar att hon även hyrt lokalen när hon fyllde år.
–Det är bra, för vi är en stor släkt och fick inte plats hemma hos mig, säger Inger Vestlund.
Bygger ni kvarterslokal?
Tabellen visar hur bolagen i Småland och Blekinge svarat i antal på frågan, som avser nyproduktion under de senaste tre åren, samt planerad nyproduktion.
”Lokal är viktig för oss”
Kvarterslokaler är viktigt för Hyresgästföreningens verksamhet i bostadsområden. Björn Johansson, regionordförande i sydost, märker att gemensamma samlingslokaler kan väljas bort när det byggs nytt.
–Jag tycker det är jätteolyckligt. I vissa fall kan det visserligen vara så att det nya området blir en del i ett annat bostadsområde, och att man delar en lokal som redan finns, men vi ser ju massor som inte bygger, säger Björn Johansson.
Utan kvarterslokal är det svårt för den lokala hyresgästföreningen att ha verksamhet, menar han. Att det blir en ökad kostnad vid nybyggnation, är en kostnad på kort sikt, tycker Björn Johansson.
– Det är klart att det är billigare att bygga nytt utan lokal men får man otrygghet och skadegörelse, som lokala hyresgästföreningar jobbar mot, kostar det pengar också och betydligt mer i längden och det är via hyran vi betalar för skadegörelse.
Dock skulle lokala hyresgästföreningarnas styrelser arbeta för att fler skulle använda lokalerna, tycker Björn Johansson.
– Vi skulle kunna vara mycket mera öppna, för det är inte styrelsens lokaler, utan det är alla boendes lokal. Man skulle propagera mycket mer för att hyresgäster kan utnyttja lokalen till olika saker, säger Björn Johansson.
Kvarterslokal eller samlingslokal är en lokal som hyresvärden bygger och som används av hyresgäster för olika ändamål. Finns hos en del privatvärdar men vår undersökning bygger på fråga ställd till 37 kommunala bostadsbolag i Småland och Blekinge, varav 35 svarade på frågan.