Allt fler är mambo mot sin vilja
– Det är galet att så många unga vuxna inte har möjlighet att påbörja vuxenlivet på riktigt.
Det säger Ola Palmgren, talesperson för ungas boende på Hyresgästföreningen.
280 000 personer, eller 27 procent, av personer i åldrarna 20 − 27 bor i dag hemma hos sina föräldrar. Det är den högst uppmätta andelen sedan Hyresgästföreningen genomförde sin första mätning år 1997. Då var motsvarande andel 15 procent.
Enligt Ola Palmgren är den främsta orsaken bostadsbristen.
– Bristen på bostäder hindrar unga från att flytta till utbildning och jobb, eller att bilda familj. Det skapar inte bara otrygghet och ofrihet, utan får också konsekvenser för arbetsmarknaden och samhället i stort, säger han.
Drygt 85 procent, alltså 238 000, av de som bor hos sina föräldrar skulle vilja flytta hemifrån det närmaste året.
Drygt var fjärde ung vuxen tvekar inför att skaffa barn på grund av boendesituationen.
Bostadsbristen är dessutom anledningen till att en av tre unga, 311 000 personer, tvekar inför att flytta till en annan ort.
– De senaste 10 åren har ungdomsarbetslösheten sjunkit med 33 procent samtidigt som antalet ofrivilligt hemmaboende vuxit med 29 procent. Något är snett på bostadsmarknaden, det går inte ihop, säger Ola Palmgren.
Allra mest ökar hemmaboendet kring storstäderna och i Sveriges västra delar. I Västra Götaland har andelen ökat i 38 av totalt 49 kommuner.
Värst är det i Bollebygd, Härryda, Lerum och på Öckerö. Men även i Lilla Edet och Alingsås tvingas allt fler familjer lösa bostadsfrågan genom att barnen bor kvar hemma efter 20-årsstrecket.
För att vända utvecklingen föreslår Hyresgästföreningen tre saker:
– På kort sikt kan kommunerna se till att unga får gå före i bostadskön. Sen behöver bostadsbidragen uppdateras så unga kan söka dem. Men i slutändan måste staten ta ett större ansvar för finansieringen av byggandet, säger Ola Palmgren.
- Inför kommunala bostadsgarantier för unga. Låt unga utan egen bostad få förtur till hyresrätter i bostadskön.
- Reformera bostadsbidraget, så att även unga kan söka.
- Stärk den statliga finansieringen för byggandet av hyresrätter.
Källa: Hyresgästföreningen
- Kartan högst upp i artikeln visar SCB:s statistik över hemmaboende unga vuxna.
Ju mörkare färg desto högre andel hemmaboende. - SCB:s uppskattning ligger högre än Hyresgästföreningens. Orsaken är att SCB tar med alla 21-24-åringar som är skrivna tillsammans med minst en förälder. Alltså även de som är folkbokförda hos sina föräldrar när de reser eller studerar på annan ort. Medan Hyresgästföreningens siffror bygger på enkätundersökningar med 4 287 20-27-åringar fördelade över hela landet.
- SCB:s och Hyresgästföreningens statistik ger dock samma bild av var andelen hemmaboende vuxna är störst och minst.
Källa: Hyresgästföreningen