Annons

Allt fler fuskar med felaktiga adresser

Nyheter Tiotusentals svenskar är folkbokförda på en adress där de inte bor, visar Hem & Hyras kartläggning. I de områden som polisen bedömer vara särskilt utsatta misstänks sex procent av invånarna vara felaktigt folkbokförda. Snart kan de klassas som brottslingar.
Foto: Kristina Sahlén
Känd handel. Eleverna som läser svenska för invandrare är till stor del nyanlända och hälften av dem vi träffar känner någon som har köpt folkbokföringsadress.

Det kallas för skenskrivningar – när man folkbokför sig på ett ställe men bor på ett annat. Motiven kan variera och ibland är de brottsliga:

  •  I Södertälje utreder en stor privatvärd varför ett hundratal personer är folkbokförda i en och samma lägenhet. Man misstänker att de är inblandade i grov organiserad brottslighet.
  •  I Borlänge har kommunala Stora Tunabyggen sagt upp flera hyresgäster som har haft osedvanligt många andra skrivna hos sig – tio personer i en etta på 20 kvadratmeter, eller 30 personer i en tvåa, till exempel. Där tror man bidragsfusk ligger bakom.
  •  I andra fall kan skenskrivningar vara ett led i svarta lägenhetsaffärer eller försök att få ta över exempelvis en släktings kontrakt.

Oavsett skäl verkar antalet felaktiga adresser växa lavinartat, visar Hem & Hyras granskning. Bara i fjol uppskattar Skatteverket att mellan 5 000 och 10 000 personer skrev sig på felaktig adress.

Någon exakt kartläggning går inte att göra, men enligt SCB:s statistik har 90 procent av landets kommuner fått en ökning av ovanligt stora hushåll de senaste fem åren. I nästan en tredjedel av kommunerna är ökningen 50 procent eller mer.

I en stor del av dessa hushåll, där fler än sju personer är skrivna i samma bostad, saknar de boende ett tydligt band till varandra. Även om det kan finnas andra förklaringar indikerar det att folkbokföringarna kan vara falska. Enligt Hem & Hyras granskning är fusket vanligast i Botkyrka, Södertälje och Lessebo, i förhållande till antalet invånare. (Se hela listan längst ner).

Flera statliga utredningar har också försökt att kartlägga de oriktiga folkbokföringarna, utan att kunna ge en heltäckande bild av denna gråsvarta marknad. Alla beskriver ändå problemen som stora och allvarliga eftersom skenskrivningar förenklar olika former av brottslighet.
Juristen Sara Björkeholm kallar dagens folkbokföringssystem för rena vilda västern.

Läs ocksåMyndigheterna står handfallna

– Vem som helst kan i praktiken bokföra sig var som helst utan risk för repressalier. Visserligen är det olagligt att vara skriven på en adress där man inte bor, men inte så olagligt att man kan straffas för det.

Inte än, i alla fall.

I maj i fjol föreslog regeringens utredare hårdare kontroller av folkbokföringen samt att det ska bli straffbart att vara felaktigt folkbokförd. Om förslaget går igenom ska brottet kunna ge fängelsestraff.

Läs ocksåSå ska du skriva dig – för att inte bryta mot lagen

Kristian Halldin, polisens samordnare mot organiserad brottslighet, välkomnar förslaget, som skulle göra det enklare att bevaka och utreda personer som utnyttjar svagheterna i dagens folkbokföringssystem.

– Det finns knappt någon yrkeskriminell som är bokförd på sin verkliga adress och deras verksamhet omsätter varje år miljardbelopp, säger han.
Den som medvetet skriver sig på fel adress ska kunna dömas till böter eller fängelse i sex månader. Om det ingår i systematisk brottslighet kan det bli fängelse i upp till två år, enligt förslaget.

I Rinkeby i västra Stockholm är nästan var tjugonde person skriven på en lägenhet där tio eller fler personer är folkbokförda.

Annons
Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

I vissa fall handlar det om extrem trångboddhet – i andra om felaktiga folkbokföringar.

I flera av de socialt utsatta områdena bedöms problemet med försäljning av folkbokföringsadresser vara som störst.

Den typiske köparen är en nyanländ svensk som hyr i andra hand eller är inneboende och inte får skriva sig där, men måste vara folkbokförd i en kommun för att kunna få etableringsstöd och studera svenska.

När Hem & Hyra besöker en skola för vuxenutbildning i svenska bekräftas adressförsäljningen till nyanlända redan i kafeterian. En källa med insyn berättar:

– Den är väldigt utbredd och har varit det länge. Men på senare tid har det blivit ännu vanligare, i och med att det är svårare att skriva sig på en postbox.

Anställda på skolan vittnar om att en stor andel av de sökande dit har felaktig folkbokföring och ofta därför avvisas.

– Vi brukar fråga var de sover, vilket många gånger är någon helt annanstans. För vissa är det här med att sälja adresser en lukrativ bransch.

Att många som studerar svenska för invandrare inte är folkbokförda på rätt sätt verifieras även av rektorn på skolan.

– Många kommer att bli livrädda om de får höra att det ska kriminaliseras.

Eleverna själva är fåordiga. Att det går att köpa sig till en adress är allmänt känt men inget man talar högt om.

Annons

– Det är inte så organiserat utan mer en kompis som känner en kompis, berättar en av dem.

Hälften av eleverna Hem & Hyra pratar med känner någon som köpt en folkbokföringsadress. Den enes kompis betalar 500 kronor i månaden, en annans kompis tusen kronor om året.

– Man gör det för att komma in i samhället, få jobb och pengar.

De som skriver sig på fel adress behöver inte tjäna något ekonomiskt på det, även om det förekommer.

De på andra sidan kan däremot ha mycket att vinna: Högre bostadsbidrag och försörjningsstöd om myndigheterna inte kan se att de har inneboende.

Eller en stadig svart inkomst för dem som låter andra skriva sig på bostaden.

 

Så här följer du reglerna om hur du ska vara folkbokförd.

Fakta: Här bor flest felaktigt bokbörda
  1. Botkyrka
  2. Södertälje
  3. Lessebo
  4. Burlöv
  5. Flen
  6. Hylte
  7. Haninge
  8. Sigtuna
  9. Huddinge
  10. Borlänge
  11. Katrineholm
  12. Järfälla
  13. Åstorp
  14. Alvesta
  15. Filipstad
  16. Bjuv
  17. Malmö
  18. Upplands-Bro
  19. Landskrona
  20. Sundbyberg
  21. Svalöv
  22. Perstorp
  23. Gnosjö
  24. Nässjö
  25. Falköping
  26. Sorsele
  27. Eskilstuna
  28. Göteborg
  29. Gagnef
  30. Åmål

Källa: SCB/Hem & Hyra

Fakta: Så här gjorde vi
  • För att kartlägga de felaktiga folkbokföringarna har vi utgått från SCB:s statistik över hushåll med fler än sju personer. Denna har samkörts med SCB:s statistik över hushåll där det saknas tydliga band mellan de boende. Därefter har vi plockat bort sökträffar med en ovanligt hög andel gamla människor, då äldreboenden i undantagsfall kategoriseras på samma sätt som felaktiga bokföringar.
  • Detta ger en stark fingervisning om var flest människor skrivit sig fel – även om fusket inte går att ange i några exakta siffror.
Läs också Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad" Skrev sig i polishus, Ica-butik och pizzeria – mängder av bluffadresser registreras hos Skatteverket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.