Allt fler har otrygga kontrakt
Rivningskontrakt, sociala träningslägenheter, kategoribostäder tjänstebostäder, korttidskontrakt. Kärt barn har många namn. Gemensamt är att hyresgäster har ett sämre skydd mot uppsägning. Grundregeln är annars att du har rätt att bo kvar, hyresgäster har ett starkt besittningsskydd.
Nu ökar antalet osäkra kontrakt. Hyresnämnden i Stockholm godkände 10 148 avståenden från besittningsskydd under 2016. Jämför det med att 11 834 fick bostad via Bostadsförmedlingen. Över hälften hyrs ut via sociala myndigheter och stiftelser, men nästan lika många är rivningskontrakt.
Hyresgästföreningens chef för juridiska enheten Zeljko Kranjec säger spontant ”Oops!” när han hör siffrorna.
– Det är uppenbart att fastighetsägare vill gardera sig. De ser möjligheterna. Men för hyresgästerna är proceduren omänsklig. De som bor så har barn i skolan, jobb som passar – de måste plötsligt flytta, det är tuffa regler, säger han.
Variationen mellan bostadsbolagen är stor, från flera hundra korttidskontrakt om året till inget alls. Svenska Bostäder med totalt 26 000 lägenheter har flest, men det betydligt mindre Wåhlin Fastigheter med 3 200 lägenheter kommer inte långt efter, om man jämför de senaste fem åren. De snittar 250 ärenden per år. Eftersom ett avstående gäller max fyra år åt gången betyder det att Wåhlin kan ha uppemot tusen korttidskontrakt. Enligt bolagets hemsida pågår renovering i dag i ett 50-tal lägenheter.
– Vi har behov av avstående från besittningsskydd i samband med renoveringar. När vi står inför en ombyggnad hyr vi inte längre ut med fullgott besittningsskydd, säger Mårten Norén, fastighetschef på Wåhlin Fastigheter.
Att det skiljer sig mellan olika bostadsbolag har också att göra med på vilket sätt de väljer att renovera. Flera stora bolag, som Akelius och D. Carnegie, har inga rivningskontrakt. De renoverar när en lägenhet blir tom och erbjuder därefter sina hyresgäster att flytta in.
– Vi tömmer husen helt innan vi renoverar. Tre stycken pågår och vi håller på att tomställa två hus till i år. Det snurrar på hela tiden, säger Mårten Norén.
Många hyresgäster som har rivningskontrakt är oroliga för att minsta bostaden och få vill ställa upp på en intervju. Hem & Hyra har pratat med dussintals hyresgäster som inte vill vara med med namn eller bild i tidningen. Men enligt Mårten Norén finns det ingen risk att medverka.
– Nej, varför skulle det vara det? Hyresgäster kan bara sägas upp med de skäl som anges i avståendet. Det finns ingen risk, så tror jag inte att det fungerar, säger han.
Zeljko Kranjec på Hyresgästföreningen tycker att hyresgästernas rättigheter skulle kunna stärkas.
– Om inte hyresvärden verkställer det den sagt upp för, till exempel använder lägenheten för evakuering eller river huset, har hyresgästen sagts upp på felaktiga grunder. Då borde hyresgästen kunna överklaga uppsägningen och få tillbaka lägenheten.