Allt fler hyresvärdar går i konkurs – 80-årige Roger blev utan el i en månad

Nyheter Antalet hyresvärdar som går i konkurs har ökat kraftigt de senaste åren. När värden slutar betala räkningarna får hyresgästerna ofta ta smällen. I Skeppshult försvann el, värme och varmvatten i en månad. ”Jag kände panik”, säger hyresgästen Roger Nyström.
När hyresvärden slutade betala räkningarna stängdes elen av i en månad hos Roger Nyström.
Foto: Jenny Knutsson
När hyresvärden slutade betala räkningarna stängdes elen av i en månad hos Roger Nyström.

De gula radhusen på Rosenvägen i Skeppshult ser välskötta ut, men på närmare håll syns att färgen börjat flagna. För bara något år sedan var de 14 lägenheterna fullt uthyrda, nu gapar de flesta tomma och några har fått mögel- och fuktskador. En av få som bor kvar är 80-årige Roger Nyström, områdets vaktmästare sedan många år.

− Jag har alltid trivts bra här, men jag kan sakna gemenskapen som fanns. Nu är vi bara fyra kvar, säger Roger Nyström.

Läs ocksåNiklas befarar hyreschock efter värdens konkurs: "Jag letar ny bostad"Niklas Ytterberg och hans familj tvingades utstå totalt 20 dygn utan värme och vatten. Nu har hyresvärden gått i konkurs och Niklas letar efter annat boende.

Sommaren 2022 fick husen en ny ägare, en numera 49-årig man från Stockholm. När han satt hemma i Rogers kök verkade allt lovande. Han ville bland annat köpa in en ny gräsklippare och höja Rogers arvode.

− Jag fick ett väldigt gott intryck och jag brukar kunna genomskåda folk, men där gick jag bet helt och hållet. Man trodde aldrig att det skulle kunna gå så här, säger Roger Nyström.

Första varningssignalen

49-åringen köpte även hyreshus i Värnamo och Vetlanda och skaffade sammanlagt ett 30-tal lägenheter. Nu jagas han av kronofogden med nästan 40 miljoner kronor i skulder. Den misskötta ekonomin i hans olika bolag har fått kännbara konsekvenser för hans hyresgäster.

Roger Nyström fick klara sig utan el i en månad i radhuset i Skeppshult.
Roger Nyström fick klara sig utan el i en månad i radhuset i Skeppshult.

I Skeppshult kom de första varningssignalerna efter drygt ett år. När grannens spis gick sönder ringde Roger och bad värden beställa en ny.

− Jag ringde och ringde, men inget hände och sedan slutade han att svara. Det gjorde mig förbannad rent ut sagt. Hon hade barn och fick gå till en bekant och laga mat där. Du kan tänka dig hur det funkar, säger Roger.

Någon ny spis dök aldrig upp och till slut fick han hämta från en tom lägenhet.

Läs ocksåElen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: "Det har varit kämpigt"Hyresgäst framför hyreshus i Värnamo.

− Jag flyttade över den spisen till henne. Så höll vi på. För helt plötsligt så gick en tvättmaskin sönder. Då flyttade vi över den och sedan var det en diskmaskin. Vi rensade alltihop utom kyl och frys, berättar Roger.

29 dagar utan el

Problemen skulle bara bli värre. Efter ett tag började elen försvinna. Först som kortvariga avbrott men i maj förra året försvann den helt. Även värme, varmvatten och ventilation stängdes av när elen bröts. Roger och de hyresgäster som hade elen inkluderad i hyran fick akut skaffa egna elabonnemang. Det skulle ta 29 dagar innan strömmen kunde kopplas på igen.

− Jag kände panik faktiskt för jag hade flera frysar fulla med mat. Tack vare några bekanta kunde jag ha sakerna där så det löste sig ändå, säger Roger.

Läs ocksåHyresgästföreningen: Kommunerna måste ta ansvar när värdar går i konkursRoger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Hur var det att leva utan el så länge?
− Jag fick åka in till Smålandsstenar två gånger varje dag i en månad för att äta lunch och middag. Så det blev ganska dyrt. Kvällarna var inte så roliga, det fanns ingen belysning, ingen tv. Det enda jag hade var radion och så mina katter.

En batteriradio höll Roger Nyström sällskap under elavbrottet.
En batteriradio höll Roger Nyström sällskap under elavbrottet.

Hörde värden av sig och frågade hur det gick?
− Nej, nej, inte alls. Jag fick höra att han var på semester i Sydafrika. Så han gav väl sjutton i det här.

Några månader senare, i november förra året, sattes till slut HMI Skeppshult AB i konkurs, ett av 49-åringens bolag som ägt radhusen på Rosenvägen. Det är bara en av allt fler hyresvärdar som gått omkull de senaste tre åren.

Förra året gick 127 hyresvärdar i konkurs, en ökning med 77 stycken jämfört med 2022. Det är fortfarande få i jämförelse med landets totalt cirka 25 000 hyresvärdar, men frågan är hur det ser ut framöver.

Luckor i systemet

Många värdar påverkas fortsatt av höga räntor, ökade taxor och, på en del håll, minskad efterfrågan på lägenheter. Trots allt högre hyreshöjningar har lönsamheten gått ned, enligt branschföreningen Fastighetsägarna.

− Det är en tuff ekvation som det ser ut nu. Alla trodde att Riksbanken skulle fortsätta sänka räntorna och att tillväxten skulle ta fart, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.

Oavsett vad som är orsaken till att en hyresvärd går i konkurs kan resan dit bli besvärlig för hyresgästerna. Det senaste året har Hem & Hyra rapporterat om flera krisande hyresvärdar runt om i landet, där boende drabbats av allt från utebliven sophämtning till att el, vatten och värme plötsligt stängts av.

Samtidigt finns det verktyg i lagstiftningen som ska kunna användas om en hyresvärd allvarligt missköter sig.

Viten på 10 000-tals kronor

Både kommunen och hyresnämnden kan agera – men som fallet med 49-åringen visar finns det luckor i systemet. I de tre kommuner i Småland där 49-åringen har hyreshus har bygg- och miljöförvaltningarna aktivt försökt få honom att vidta åtgärder.

I Skeppshult dömde Gislaveds kommun ut viten på 20 000 kronor för varje vecka elen var avstängd.

− De hade ingen el, värme, ventilation eller varmvatten. Hur ska man kunna diska eller tvätta sig? Vi ansåg att det här var jätteallvarliga brister, säger Jesper Jogelid, miljöhandläggare på Gislaveds kommun.

Men hyresvärden måste bli delgiven kommunens beslut. Håller han sig borta och vägrar svara kan kommunen inte kräva åtgärder eller något vite – en metod 49-åringen verkar ha satt i system.

− Vi skickade rekommenderade brev, mejlade, ringde och ringde i flera dagar i sträck. Han tryckte bort samtalen till sist, säger Jesper Jogelid.

Fick anlita polisen

Till slut tog kommunen hjälp av polisen för att söka rätt på 49-åringen. I somras knackade de på hemma i hans våning i Stockholm, en bostadsrätt på sex rum och kök på Östermalm.

− Det var någon annan som öppnade och sa att han nog är i USA. Vi fick aldrig tag på honom och då blir vi bakbundna tyvärr, säger Jesper Jogelid.

Carl Olof Öhrnell är hyresråd på hyresnämnden i Jönköping.

Om det inte funkar med viten kan kommunen ansöka om tvångsförvaltning i hyresnämnden. En åtgärd som innebär att en annan hyresvärd tar över skötseln av huset och hyresintäkterna för att lösa de akuta problemen. Bekymret är ofta att hitta någon som vill ta på sig uppdraget.

− Det kan man nog kalla för en lucka i lagen. Lagstiftaren har nog tänkt sig att ett kommunalt bostadsbolag ska ta den rollen, men det går inte alltid att räkna med, säger Carl-Olof Öhrnell, hyresråd vid hyresnämnden i Jönköping.

Kommunala värdar sade nej

I Gislaved, Värnamo och Vetlanda har kommunerna försökt få sina kommunala bostadsbolag att tvångsförvalta 49-åringens fastigheter – men alla har sagt nej.

49-åringens hyreshus i Björköby har haft elen avstängd i flera månader.
49-åringens hyreshus i Björköby har haft elen avstängd i flera månader.

− Under 2024 så övertog vi ganska många fastigheter från kommunen. Vi bedömde att det inte fanns kapacitet att förvalta ytterligare hus. Så det var skälet att vi sade nej, säger Malin Larsson, vd för Gislavedshus med cirka 2700 lägenheter.

Här handlade det om 14 lägenheter i Skeppshult. Hade ni inte kunnat lösa det?
− Nej, det hade vi inte kunnat göra. Jag har inte bemanningen till det och jag har inte organisationen.

Hyresgästerna saknade el, värme och varmvatten. Ni kände inget ansvar för dem?
− Jag tänker att vi har ett ansvar för dem som bor hos oss. Vi har försökt hjälpa till genom att erbjuda lediga lägenheter, säger Malin Larsson.

Går inte att bo kvar

I Värnamo gick HSB med på att tvångsförvalta 49-åringens hyreshus på Gärdesvägen. Där hade hyresgästerna sedan nästan ett år tillbaka haft återkommande avbrott av vatten, värme och el i allmänna utrymmen.

Per Möllbom har tröttnat på problemen i 49-åringens hyreshus.
Per Möllbom har tröttnat på problemen i 49-åringens hyreshus.

Men i Vetlanda försöker kommunen fortsatt hitta någon som vill tvångsförvalta det hyreshus 49-åringen har i Björköby. Där har fastighetselen till trapphus och tvättstuga varit avstängd i mer än två månader.

− Jag har fått dra en sladd från lägenheten ner i tvättstugan för att kunna tvätta. Vattnet har varit avstängt en gång tidigare, men nu har vi fått en lapp om att det ska stängas av igen för att han inte betalat räkningarna, säger hyresgästen Per Möllbom.

Vad tycker du om det?
− Ja det är helt oacceptabelt. Nästa steg för min del är att flytta härifrån. Det går inte bo kvar här längre, säger han.

Har gått under jorden

Hem & Hyra har upprepade gånger sökt 49-åringen men utan att lyckas. Sedan konkursen i höstas tycks han helt gått under jorden. Inte ens konkursförvaltaren har fått tag på honom.

− Jag skulle säga att det sticker ut. Det är ovanligt att man försvinner på det här sättet när det ändå finns tillgångar kvar i form av fastigheter, säger advokaten Björn Karlsson, som utreder konkursen i Skeppshult.

Även 49-åringens fastighetsbolag för Värnamo och Vetlanda har flera miljoner i obetalda skulder och hotas av konkurs. I Skeppshult hoppas konkursförvaltaren hitta en ny ägare till radhusen på Rosenvägen.

Roger Nyström hoppas det blir en ny vettig ägare till hyreshusen.
Roger Nyström hoppas det blir en ny vettig ägare till hyreshusen.

− Jag blev rent ut sagt glad när det gick i konkurs. Nu hoppas jag att det blir någon vettig som tar över, säger Roger Nyström.

Du har aldrig funderat på att flytta?
− Nej, faktiskt inte. Jag är uppvuxen här i trakten och trots allt som hänt så trivs jag ändå här.

Ångrar du själv någonting?
− Det är kanske att man borde ha slagit larm tidigare. Men när man nu vet hur han fungerar så hade det nog inte hjälpt. Han hade inte brytt sig ändå, säger Roger Nyström.

Läs också Boende blev utan el och värme – ändå vägrar kommunala värdar ta ansvar för tvångsförvaltning Få försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.