Annons

Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest

Göteborg Var trettonde lägenhet som göteborgarna kunde söka i fjol var ett korttidskontrakt. Privatvärdarna har flest. Mest extremt på Boplats Göteborg är ett bolag med en tidigare toppmoderat bland ägarna.
Foto: Getty images

– Man kan välja på att bo som en råtta med urusel standard, eller betala tredubbel hyra i nyproduktion.

Så beskriver göteborgaren Marcus läget om du snabbt behöver en bostad, men saknar lång kötid eller pengar till att köpa.

Läs ocksåGravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär lågt eller inget underhåll och att de inte vet när de måste flytta.

När Marcus separerade var ett korttidskontrakt det han fick tag på till sig och barnen. Det räddade situationen för stunden. Men duschen var trasig och luktade mögel och han hade tidvis inte tillgång till tvättstugan.

”Kom inte när jag felanmälde”

– Värden kom inte när jag felanmälde och brydde sig inte alls. Jag vet flera bekanta som bott på rivningskontrakt som haft samma typ av standard. Jag har inga problem med att bo med tapeter från 90-talet, men de basala sakerna måste fungera, säger Marcus.

Nu har han flyttat till en nyproducerad tvåa med en hyra på 11 900 kronor.

Läs ocksåSå går köfusket till – och här är värdarnas knep för att avslöja detBostadsförmedlaren Malin Dahlgren på Boplats Väst har bra koll på hur köfusket ser ut.

– Jag har ju samma värd nu som förut, men det är en enorm skillnad när man felanmäler, nu är de här på en dag. Det är fruktansvärt markant, när jag bodde på rivningskontrakt brydde de sig inte alls, säger Marcus.

Har blivit dubbelt så många

Korttidskontrakt utan besittningsrätt har blivit dubbelt så många i Sverige de senaste tio åren. Det har Hem & Hyra tidigare kunnat visa. Nu har vi granskat hur det ser ut i de tre största städerna.

I Göteborg har vi tittat på den kommunala förmedlingen Boplats, den privata marknadsplatsen HomeQ och flera större värdar som har egna köer.

Läs ocksåUppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid

Andelen korttidskontrakt är påtagligt större på HomeQ, som domineras av privatvärdar, än på Boplats som domineras av allmännyttan.

Beror på renoveringar

Totalt visar det sig att 7,8 procent av de nytecknade hyreskontrakten i Göteborgs stad är på korttid.

Det handlar om rivningskontrakt. Andra kontrakt utan besittningsrätt, som sociala kontrakt och tidsbegränsade boenden för nyanlända flyktingar, förmedlas via andra kanaler och finns inte att söka för allmänheten.

Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär lågt eller inget underhåll och att de inte vet när de måste flytta.
Robin och Maria bor på korttidskontrakt i Göteborg. I köket är bänkskivan sprucken och fläkten trasig. Fastighetsskötaren har inte velat fixa dem. Nu väntar de barn men vet inte hur länge de kan bo kvar. ”Jag är glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen” säger Maria. Andra hyresgäster i huset har bott på korttidskontrakt i sex år, och tjejen som hyrde innan Robin flyttade in för tre år sedan hade också bott på korttid i flera år.

När du tecknar ett rivningskontrakt beror det oftast inte på att huset ska rivas. Det beror på att värden ska renovera. Antingen i huset där du bor, eller i ett av sina andra hus och därför behöver evakueringslägenheter.

Inte förvånad

Carl-Johan Bergström är förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Han är inte förvånad över skillnaden mellan privata och kommunala värdar.

– Vår bild är att allmännyttan inte använder korttidskontrakt i samma utsträckning som privata fastighetsägare. Vi vet att vissa privatvärdar börjar redan 5–10 år innan en planerad renovering och försöker få så stor andel korttid som möjligt i huset. Då kan de slippa både samråd med hyresgästerna och att skaffa evakueringslägenheter, säger Carl-Johan Bergström.

”Vi vill ifrågasätta är hur ofta det egentligen behövs totala renoveringar. Om man arbetar cirkulärt så går det att undvika både slentrianmässiga renoveringar och stora hyreshöjningar”, säger Carl-Johan Bergström på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Hyresgästföreningen har inget emot rivningskontrakt i sig. Men när det är bostadskris samtidigt som kontrakten ökar blir det problem.

– På det stora hela är det ju inte bra när korttidskontrakten är så vanliga. Det påverkar många hyresgäster, säger Carl-Johan Bergström.

Annons

Svagare rättigheter

Den som bor utan besittningsrätt kan bli uppsagd mycket enklare än en vanlig hyresgäst. Om du tvistar med värden om din uppsägning riskerar du att bli skyldig stora belopp.

En ombyggnad eller renovering vara ”nära förestående” när ett avstående av besittningsrätt skrivs, uppger hyresnämnden i Göteborg. Avståendet gäller i fyra år. Sedan måste det förlängas av hyresnämnden.

Som Hem & Hyra kunnat visa så gör hyresnämnden ingen kontroll av om en renovering verkligen ska ske. Vi har kunnat hitta småvärdar som har tecknat korttidskontrakt efter korttidskontrakt i upp till 20 år.

Privatvärdar i centrum sticker ut

Vi har inte kunnat kartlägga samtliga enskilda hyresvärdar i Göteborg (se faktaruta längst ned).

Men en kategori sticker ändå tydligt ut, både på Boplats och utanför: halvstora privatvärdar med bestånd i centrala stadsdelar.

Högst andel korttidskontrakt på Boplats har förvaltningsbolaget Newsec. Av hyreskontrakt som de tecknade förra året var hela 75 procent korttidskontrakt.

Lars Tobisson, tidigare vice partiordförande för Moderaterna, är en av huvudägarna i Tobisson-gruppen.

Huvuddelen av lägenheterna som Newsec förvaltar ligger i innerstaden och ägs av Tobisson-gruppen, där Moderaternas förre vice ordförande Lars Tobisson är en av de största ägarna.

När Hem & Hyra söker Tobisson-gruppen hänvisas vi till Newsec. Där vill fastighetschef Peter Schönfelder enbart svara på frågor via mejl.

Han skriver att de många korttidskontrakten beror på stamrenoveringar. Bolaget behöver se till att det finns evakueringslägenheter. Dessutom punktrenoverar Neswec/Tobisson cirka 30 lägenheter om året.

Schönfelder undviker att svara på frågan om det finns speciella omständigheter som gör att Newsec behöver ha fler korttidskontrakt än andra.

”Superrenoverar lägenheterna”

En hyresgäst, som vill vara anonym, uppger att när någon granne flyttar ut får den som flyttar in ett korttidskontrakt.

– Det beror på att Tobisson håller på och superrenoverar sina lägenheter. Vi som bott här länge är ganska oroliga för vad det kommer att innebära för våra hyror på sikt, säger hyresgästen.

En fastighetsägare som däremot ställer upp på intervju är Ivar Kjellberg Fastighets AB. Bolaget har en egen kö och hade 24 procent korttidskontrakt förra året. Mikael Jansson är vd.

Mikael Jansson
Mikael Jansson, vd Ivar Kjellberg Fastighets AB

– Vi är i en renoveringsfas, eftersom en stor del av vårt bestånd är byggt på 1960-talet och 1970-talet. Tyvärr är det en lång process innan man kan få komma till och göra en effektiv renovering, säger Mikael Jansson.

Situationen är inte unik för Ivar Kjellberg. Det är också förklaringen till att det ser ut som det gör på Boplats och HomeQ, menar Jansson.

– En stor del av byggnationen i Göteborg är från samma period. Nu är stammarna slut. Det är ett helt miljonprogram som behöver renoveras. Ansvarsfulla värdar renoverar då.

Annons

Enligt honom är korttidskontrakt inget som Ivar Kjellberg eftersträvar, men stambytena och bristen på evakueringslägenheter gör det nödvändigt.

Erbjuder återflytt

– Vi måste kunna hyra ut under tiden fram till att vi får bygglov, som ofta är 1–3 år. Men vi erbjuder samtliga hyresgäster möjlighet att återflytta efteråt, eller att få förtur till annat boende i vårt bestånd, säger Mikael Jansson.

Ivar Kjellberg har också provat att låta hyresgäster bo kvar under renoveringen, vilket har gått bra i vissa fall när det rört sig om hus byggda under miljonprogrammet. Men de fastigheter som ska renoveras härnäst består av äldre landshövdingehus. Där anser inte företaget att den metoden fungerar.

Hur mycket underhåll gör ni i lägenheterna som hyrs ut med korttidskontrakt?

– Vi gör det som är nödvändigt för att de boende ska ha en fortsatt bra boendemiljö. Men det är ju inte hållbart att till exempel renovera badrummet när man har en kommande ROT-renovering.

Hur långt i förväg börjar ni med kortiddskontrakt när ni vill tömma fastigheter?

– Som fastighetsägare får man ha en lång planhorisont. Men vi har upp till fyra år på oss och vi har alltid hållit oss inom det spannet. Vi brukar inte ansöka om förlängning.

Vissa hyresgäster jag talat med hos andra värdar har bott i 6–7 år på korttid. Tror du att det är vanligt att det tar lång tid innan planerade ombyggnationer verkligen blir av?

– Det är svårt att prata för hela branschen, men troligtvis beror det på stigande byggkostnader och höjt index på byggnadsmaterial. Det har till exempel varit väldigt svårt att hitta entreprenörer på senare år. Marknaden har varit glödhet. Jag är övertygad att de flesta fastighetsägare vill klara av processen snabbare än fyra år.

”Kan vara räddningen”

Mikael Jansson poängterar att det samtidigt kan vara bra att värdar erbjuder korttidskontrakt.

– Tänk dig till exempel människor som skiljer sig och behöver hitta något i närområdet snabbt. Du kanske inte har stått i Boplats kö på tio år. Då kan ett korttidskontrakt vara räddningen för många, säger Mikael Jansson.

Carl-Johan Bergström på Hyresgästföreningen menar att det inte är rivningskontrakten i sig som är problemet.

– Det vi vill ifrågasätta är hur ofta det egentligen behövs totala renoveringar. Framtiden (allmännyttan i Göteborg) har sagt att de enbart kommer att göra totalrenoveringar om det är totalt nödvändigt framöver. Annars får hyresgästerna bo kvar även om det är lite stökigt.

– Det handlar om hållbarhet, både socialt och för miljön. Om man arbetar cirkulärt så går det att undvika både slentrianmässiga renoveringar och stora hyreshöjningar, säger Carl-Johan Bergström.

Fakta: Så har granskningen gått till

Boplats Göteborg är en kommunal bostadsförmedling. Därifrån har Hem & Hyra fått statistik över hur många korttidskontrakt alla olika värdar tecknat under 2021.

HomeQ är däremot en privat marknadsplats och kan enligt sina avtal inte lämna ut specifika siffror utan medgivande från varje enskilt företag. Därför har vi enbart fått totalsiffror från HomeQ.

Vi har också fått statistik av privata värdar som har egna köer. Men vissa medelstora privatvärdar har inte velat ge Hem & Hyra några siffror.

Dessutom finns det diverse små privatvärdar med enstaka hus, som står utanför både Boplats och HomeQ. De ingår inte i kartläggningen.

Fakta: Enbart bostäder som alla kan söka

Studentbostäder, seniorbostäder och liknande kategoriboenden är bortrensade, liksom sociala kontrakt och tids­begränsade boenden för nyanlända. Enbart bostäder som alla kan söka ingår i granskningen.

Läs också Hyresgäst angav falska uppgifter – uppsagd efter en vecka Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.